Infracțiunile stradale, atât cele sesizate de bihoreni, cât și cele constatate de polițiști, s-au înmulțit, arată o evaluare a Inspectoratului Județean de Poliție Bihor asupra activității desfășurate de la începutul anului și până la finele lunii trecute. A crescut în special numărul infracțiunilor de loviri și de amenințări, acestea îngrijorător de mult, cu o treime.
A crescut în special numărul infracțiunilor de loviri și de amenințări, acestea îngrijorător de mult, cu o treime. Pe de altă parte, a scăzut numărul tâlhăriilor, la fel și cel al furturilor.
Mai puține furturi
În primele 6 luni ale anului în curs, în Bihor a scăzut ușor, cu 5%, numărul infracțiunilor de furt, arată bilanțul Inspectoratului Județean de Poliție, prezentat public marți, într-o conferință de presă, de către șeful instituției, chestorul Alin Haniș, evaluarea cuprinzând însă și numeroase aspecte îngrijorătoare.
Potrivit acestuia, „se observă o scădere atât a furturilor din locuințe, cu 5%, cât și una a furturilor din societăți comerciale, cu 15%, majoritatea fiind furturi din magazine, de produse de primă necesitate”. Furturile de autovehicule au fost cu 8% mai puține în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă au fost cu 5% mai multe furturi de autovehicule.
În mediul urban s-a înregistrat o scădere cu 22% a furturilor din locuințe și cu 14% a furturilor din societăți comerciale, în schimb în mediul rural au fost cu 6% mai multe furturi din locuințe, pe când furturile din firme au scăzut cu 22%.
Mai agresivi, mai amenințători
Pe de altă parte, potrivit șefului Poliției Bihor, în primele 6 luni ale acestui an numărul infracțiunilor stradale sesizate de cetățeni a crescut cu 14%, iar al celor constatate de polițiști este și el cu 8% mai mare.
Partea bună, a subliniat chestorul Haniș, este că „autorii infracțiunilor de mare violență – omor și tentativă de omor – au fost identificați în proporție de 100%”. De asemenea, bilanțul primului semestru arată că tâlhăriile s-au împuținat cu 30%.
„Infracționalitatea contra persoanei a crescut cu 13%, la infracțiunile de lovire sau alte violențe înregistrându-se o creștere de 12%, respectiv o creștere a infracțiunilor de amenințare cu 32%”, a spus șeful IPJ Bihor.
La 14 minute un apel la 112
Chestorul Alin Haniș a arătat că structurile de ordine publică ale Poliției Bihor au aplicat în primul semestru al anului 10.413 sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 6,356 milioane lei.
În medie, zilnic au acționat în județ 86 patrule, din care 18 mixte (împreună cu jandarmi, polițiști locali și polițiști de frontieră), iar patrulele de ordine publică au intervenit la 8.943 apeluri semnalate prin 112 și la alte 245 solicitări ale cetățenilor, altele decât cele semnalate prin 112.
„Au fost preluate și gestioate 19.419 apeluri la 112, în creștere cu 3,2% față de semestrul I al anului precedent. Media a fost de 128 apeluri pe zi, respectiv un apel la 14 minute”, a spus șeful Poliției județene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.