URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2010, 15:10

În Bihor, se falsifică certificatele de producător, dar nu şi vinurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compartimentul de Inspecţii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a verificat, în primele 6 luni ale anului, peste 300 de agenţi economici care desfăşoară activităţi de producere, depozitare, procesare şi comercializare de produse agroalimentare, a anunţat, vineri, Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor.

Potrivit bilanţului, în ceea ce priveşte respectarea standardelor de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete în pieţe şi magazine, s-au constatat nereguli în special referitor la modul de etichetare şi de completare a documentelor de însoţire a produselor, fiind aplicate 11 amenzi în valoare totală de 11.000 lei şi 40 de sancţiuni cu avertisment.

La unităţile de procesare din industria alimentară, unde s-a verificat îndeosebi menţinerea condiţiilor care au stat la baza obţinerii licenţei de fabricare, s-au constatat abateri la 26 de agenţi economici, fiind aplicate 5 amenzi în valoare totală de 5.000 lei şi un număr de 21 de sancţiuni cu avertisment.

Descoperirea cea mai importantă a DADR, forţată de impulsul dat de prefectul Gavrilă Ghilea, este modul în care se tranzacţionează certificatele de producător. Deşi toate cele 101 primării ale judeţului au fost avertizate în scris faţă de obligaţiile ce le revin atunci când emit aceste certificate, în timpul controalelor au fost constatate 68 de situaţii de eliberări ilegale, către persoane care nu aveau dreptul să le utilizeze. De asemenea, controlul a scos la iveală modul superficial de întocmire şi eliberare a documentelor, de către primarii şi secretarii de comune.

În urma acestor constatări, DADR a sancţionat 15 falşi producători agricoli cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei şi trei primari cu amenzi de câte 5.000 lei fiecare. „Mai important decât cuantumul sancţiunilor aplicate e faptul că autorităţile locale concură la actul de favorizare a concurenţei neloiale faţă de adevăraţii producători agricoli, favorizând totodată evaziunea fiscală, prin faptul că acei comercianţi care utilizează certificate de producător agricol nu folosesc case de marcat, deci nu plătesc taxe", atenţionează Nicolae Hodişan.

Vestea bună vine dinspre producătorii locali de băuturi, care, potrivit constatărilor DADR, nu îşi bat joc de meserie. Inspectorii compartimentului vitivinicol au prelevat 24 probe de vin din magazinele bihorene, care au fost supuse analizelor în vederea stabilirii calităţii şi autenticităţii, nefiind constatate vinuri contrafăcute. Au fost, totuşi, găsite într-un depozit 2.675 sticle de vin care prezentau sedimente, motiv pentru care au fost retrase de la comercializare şi distruse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
tineti-o tot asa
tineti-o tot asa cu controale pe excroci, bravo directia agricola
Postat 02 Iulie 2010, 20:11 de oros anna
da sevinde vine neinbuteliat
in piete e normal ..sanatate sa aveti am intrat in UNIUNE cu grija dvs. ne ducem pe apa sambetei...va faceti ca munciti in rest la spitale cu noi bietii cobai ai unui sistem bolnav..... ma mir cat va mai indura D zeu sa fiti in viata, sa va luati salarul si prin incostienta dati drumul genocidelor comerciale.
Postat 02 Iulie 2010, 19:18 de nca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON