Rețeaua de gaz a comunei Lunca, realizată cu sprijin de la Consiliul Județean Bihor, este prima dată în folosință în acest an.
„Astăzi, 22 ianuarie, au fost racordați la gaz primii cetățeni din comuna Lunca, după ce s-au finalizat lucrările de introducere a rețelei de gaze naturale”, a informat, luni, administrația județeană, precizând că la punerea în funcțiune a noului sistem a asistat și vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan.
Noua rețea, construită după ce, la finele anului 2021, administrația județului a sprijinit primăria comunei cu 1 milion de lei, are o lungime de 28 kilometri și asigură racordarea a 800 de gospodării din cinci sate - Lunca, Hotărel, Sârbești, Seghiște și Șuștiu.
Fiind în zona de sud a județului Bihor, locuitorii comunei beneficiază de Legea Moților (Legea 33/1996), care prevede o reducere de 50% la plata facturilor de energie electrică și gaz.
„Până acum, oamenii aveau posibilitatea de a se încălzi doar cu lemne, dar și în cazul acestora prețul a tot crescut în ultima vreme. Să nu mai vorbim de confortul pe care îl aduce o centrală pe gaz. De asemenea, firmele din comună și potențialii investitori vor avea de acum o sursă de energie sigură și la îndemână”, a declarat primarul comunei, Ioan Popa.
Lucrarea a fost executată de firma Nova Power & Gas, iar valoarea totală a invesitției a fost de 8,949 milioane lei, fără TVA, fondurile necesare fiind asigurate de operator, de primărie și de administrația județeană.
CJ Bihor alocă în fiecare an 5 milioane de lei pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 unități administrativ-teritoriale anual.
În ultimii trei ani, după ce administrația județeană a instituit programul de sprijinire a unităților administrativ-teritoriale interesate să înființeze rețele de gaze naturale, 19 primării din Bihor și-au manifestat acest interes, în prezent proiectele fiind în diferite stadii de implementare.
Astfel de proiecte sunt în derulare, în prezent, în Zona Metropolitană Oradea pentru realizarea de rețele în Nojorid, Oșorhei și Paleu (cu fonduri europene), în Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare (cu fonduri guvernamentale din Programul Național de Investiții Anghel Saligny) și în Ștei, Lunca, Sânnicolau Român și Cefa (cu fonduri asigurate de operatorii economici, din bugetele locale și cu sprijin de la CJ Bihor).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.