URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2024, 14:55

Bihoreanul George Bologan devine ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun

Bihoreanul George Bologan devine ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 28 octombrie, pe de o parte decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial a bihoreanului George Bologan, iar pe de alta decretul pentru acreditarea acestuia în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun.

George Bologan revine astfel în funcția de ambasador, după ce vreme de câteva luni (din 6 februarie 2024) a fost consilierul președintelui Klaus Iohannis, în cadrul departamentului Politică Externă.

Din 2003, el a ocupat mai multe poziții în cadrul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în străinătate: consul general al României la Milano (2012), ambasador al României în Italia (2016-2022), ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024).

Născut în 1974, George Bologan a urmat cursurile de filozofie și teologie la diferitele universități pontificale romane (Gregoriană, Institutul Pontifical Oriental, Urbaniană și Sant'Anselmo), absolvite în anul 2000 cu titlul de licență.

De asemenea, a absolvit Facultatea de Științele Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta din Roma” (2009).

George Bologan este apropiat de Vatican. De altfel, într-un interviu acordat în trecut BIHOREANULUI, George Bologan își amintea că a fost primul român acreditat permanent la Sala de presă a Sfântului Scaun. „În timp ce studiam teologia am optat pentru un curs de comunicări sociale, iar apoi am decis să urmez a doua facultate, de Ştiinţe ale Comunicării, cu specializare în jurnalism pe domeniul relaţiilor internaţionale. Am avut darul providenţial de a-l întâlni de 7 ori pe Papa Ioan Paul al II-lea. La Sala de presă am avut şansa de a cunoaşte jurnalişti consacraţi, proveniţi de la marile agenţii de presă din lume. Am colaborat cu televiziunea Telepace, cu Radio Vatican, cu TVR. Am deprins importanţa comunicării şi respectarea criteriului obiectivităţii”, spunea acesta. 

Ulterior, printre altele, a urmat cursuri de specializare la Institutul Diplomatic Român, Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale, NATO Defence College din Roma, Universitatea Oxford (Oxford Leadership Executiv Program). A absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare”, organizat la Colegiul Național de Apărare - Universitatea Națională de Apărare „Carol I” promoția 2020.

A fost distins de președintele Italiei cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer (2019), Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării din România (2023), Ordinul Sfântului Iacob cel Mareal Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei (2024) și Ordinul Sfintei Treimi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România (2018).

Este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, și doctorand al Universității de Stat Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5955 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON