Copilul în vârstă de 10 ani din județul Timiș care a intrat în stop cardio-respirator vineri după amiaza în timp ce se afla într-unul dintre bazinele Aquapark-ului Nymphaea din Oradea este în continuare în stare critică, fiind internat pe una dintre secțiile de Terapie Intensivă ale Spitalului Județean Bihor.
Băiatul este intubat și ventilat mecanic. „Am vorbit cu medicul curant și copilul se află în continuare în stare critică, pe secția ATI II, din clădirea de pe Corneliu Coposu (n.r. – fostul spital Municipal). Prognosticul este rezervat”, a declarat sâmbătă, la prânz, pentru BIHOREANUL, Lisa Crăiuț, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Bihor.
Părinții săi au ajuns la spitalul din Oradea pentru a fi alături de fiul lor.
Amintim că băiatul a fost găsit inconștient într-un bazin al Aquapark-ului Nymphaea, a fost resuscitat inclusiv cu ajutorul unui medic din Timișoara, aflat la aquapark.
Copilul sosise la aquapark-ul din Oradea alături de alți peste 20 de colegi de școală din Sânnicolau Mare (jud. Timiș), alături de trei cadre didactice.
Contactată de BIHOREANUL, administratoarea Aquapark-ului Nymphaea, Anca Burtă, a spus că băiatul se afla într-un bazin cu tobogane și cu apă mică, de circa 1,20 metri. Ea a spus, de asemenea, că băiatul a fost observat de o femeie care se afla în apropierea lui.
„Incidentul s-a întâmplat în jurul orei 15.30. Am avut salvamar la post, asistent medical, s-a folosit aparatura din dotarea aquaparkului, s-au făcut manevre de resuscitare de către asistentul nostru. A fost ajutat, într-adevăr, de o doamnă doctor din Timișoara, care se afla în calitate de client acolo”, a precizat Anca Burtă.
Ea a spus că angajații parcului acvatic au intervenit prompt: „Colegii mei au intervenit, și salvamarul, și asistentul medical. S-a făcut tot ce s-a putut. Când a ajuns ambulanța, pe copil deja îl resuscitau și începea să respire”.
Contextul în care băiatul a ajuns în stop cardio-respirator nu este clar. „Copilul nu era în apă mare sau să fi fost lovit de ceva. Ar putut să i se fi făcut rău în bazin din cauze medicale, dar asta nu putem ști noi exact”, a mai afirmat administratoarea Aquapark-ului Nymphaea, adăugând că în complex activează 3 salvamari pe tură, plus 1 asistent medical.
În acest caz, Poliția Bihor a deschis un dosar și face cercetări, sub supravegherea unui procuror.
UPDATE 1: Reacția IȘJ Timiș / Copilul era „în spatele unui tobogan”
Inspectoratul Școlar Județean Timiș a transmis, printr-un comunicat, că „monitorizează cu maximă atenție și îngrijorare evoluția situației generate de incidentul extrem de grav produs astăzi, în timpul unei excursii organizate de Școala Gimnazială nr. 1 din Sânnicolau Mare, la Aquaparkul Nymphaea din Oradea”.
Reprezentanții IȘJ Timiș spun că excursia „a fost organizată în afara programului școlar, având ca scop oferirea unui moment recreativ pentru elevi”. Aceștia mai susțin că „pe parcursul activității, copiii au fost în permanență sub supravegherea atentă a cadrelor didactice, care s-au asigurat că aceștia folosesc exclusiv bazinele destinate minorilor, fiind prezenți alături de elevi în aceste zone”.
Și în comunicatul IȘJ se spune că circumstanțele în care elevul de 10 ani a suferit un stop cardio-respirator urmează să fie clarificate. „Incidentul, deosebit de nefericit, s-a produs într-un bazin destinat copiilor, în spatele unui tobogan care nu era vizibil din toate zonele de observație ale bazinului. Un medic rezident aflat la fața locului a reacționat prompt, acordând primul ajutor copilului. Minorul a fost ulterior transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Oradea, unde beneficiază de îngrijiri medicale și investigații suplimentare”, spun aceștia.
Directorul și directorul adjunct ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Sânnicolau Mare „sunt prezenți la spital alături de minor, asigurându-se că primesc toate informațiile necesare despre starea acestuia. De asemenea, aceștia au colaborat deplin cu autoritățile, oferind toate detaliile relevante pentru clarificarea circumstanțelor incidentului”, mai transmite IȘJ Timiș.
„Ne exprimăm solidaritatea noastră față de suferința familiei copilului și ne angajăm să oferim tot sprijinul necesar pentru a răspunde nevoilor acesteia în aceste momente extrem de dificile. Facem, de asemenea, un apel ferm la respectarea intimității familiei în această situație sensibilă”, se araată în comunicat.
UPDATE 2: Intubat și ventilat mecanic
Potrivit Lisei Crăiuț, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Bihor, medicii au încercat sâmbătă, după prânz, detubarea copilului, însă corpul său nu a răspuns corespunzător, astfel că băiatul a rămas în continuare intubat și ventilat mecanic. „Starea lui neurologică nu permite în acest moment detubarea”, a spus reprezenanta unității spitalicești.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.