URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2020, 18:11

Berliner... în Salonta: Regizorul Marian Crişan lansează o savuroasă comedie cu iz politic, "made in Bihor" (FOTO)

Berliner... în Salonta: Regizorul Marian Crişan lansează o savuroasă comedie cu iz politic, 'made in Bihor' (FOTO) MUNCITOR. Politicianul Mocanu (în tractor), interpretat de actorul Ion Sapdaru, vrea să pară un om simplu şi cinstit în faţa electoratului, aşa că, ajuns întâmplător în Salonta, se împrieteneşte cu Viorel, un tractorist harnic şi aşezat, interpretat de clujeanul Ovidiu Crişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul regizor Marian Crişan pune încă o dată Salonta pe marile ecrane. Pentru lungmetrajul "Berliner", regizorul nu doar că a ales micul său oraş natal ca platou de filmare, ci - mereu inspirat de atmosfera şi oamenii locului - a şi scris scenariul astfel încât acţiunea să se petreacă acolo.

Povestea peliculei este mai actuală ca oricând, căci priveşte mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Regizorul le arată pe cele de la nivel "micro", dintr-un orăşel din Bihor, unde un politician "de la centru" vrea să se dea om vrednic în faţa localnicilor, evident, până le obţine voturile...

"Ich bin ein Berliner"

BIHOREANUL a relatat pe larg cum, în octombrie 2018, deci în urmă cu aproape doi ani, mai multe locuri - zona centrală, o frizerie, o cofetărie, case şi curţi ale localnicilor - din Salonta au devenit platou de filmare pentru cea mai nouă producţie a regizorului Marian Crişan, premiat cu "Palme d’Or" la Cannes pentru scurtmetrajul "Megatron" şi omul din spatele lungmetrajelor "Morgen" (4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010), "Rocker" şi "Orizont".

Noua producţie este o comedie satirică la adresa politicii şi societăţii contemporane. "Berliner" sau "The campaign" spune povestea lui Silvestru Mocanu (interpretat de Ion Sapdaru, cunoscut pentru rolurile din "A fost sau n-a fost?" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"), un politician de rang înalt de la Bucureşti, acuzat de corupţie, care ajunge întâmplător în Salonta în timpul unei campanii electorale tensionate şi încearcă să intre sub pielea localnicilor pentru a fi ales europarlamentar, lucru care i-ar asigura imunitate.

Inspiraţia pentru titlul peliculei este celebra frază "Ich bin ein Berliner", în traducere "Sunt berlinez", rostită de preşedintele american John F. Kennedy într-un discurs anti-comunist ţinut în 1963 în Berlinul de Vest pentru a sublinia sprijinul Statelor Unite faţă de Germania democratică. Politicianul din filmul lui Marian Crişan încearcă şi el să arate că este "berliner" sau, mai precis, salontan. Pentru a-şi atinge scopul, candidatul originar din zona Moldovei leagă o prietenie cu un ardelean get beget, tractoristul Viorel Gherman (interpretat de Ovidiu Crişan - "Despre oameni şi melci", "Dimineaţa care nu se va sfârşi"), cunoscut în orăşel ca om onest şi muncitor.

"Filmul unui oraş"

Marian Crișan "Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetăţenii sunt atraşi, manipulaţi şi apoi uitaţi din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat să observ alegerile într-un orăşel de provincie, departe de Bucureşti sau de Bruxelles", spune Marian Crişan (foto).

Aşadar, continuă regizorul, "filmul ne duce la Salonta, un orăşel liniştit din Ardeal, unde oamenii pedalează agale pe biciclete sau stau pe bancă în faţa caselor, urmându-şi rutina zilnică indiferent de orânduirea politică. Politicianul care va ajunge în acest oraş va tulbura oare această linişte?".

În timpul filmărilor, Marian Crişan mărturisea că se întoarce mereu acasă, fiindcă vrea să spună poveştile oamenilor din această zonă, iar acum, după terminarea peliculei, adaugă: "«Berliner» este şi filmul unui oraş, oraşul meu natal, Salonta".

Premiera la Moscova

Marian Crişan nu semnează doar regia filmului (produs de Rova Film şi Mandragora), ci este şi co-autor al scenariului, alături de Gabriel Andronache. Director de imagine este Oleg Mutu, care a mai lucrat la filme apreciate ca "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în timp ce de scenografie s-a ocupat Simona Pădureţu, care a mai lucrat la "Orizont" (2015) şi "Bacalaureat" (2016).

La fel ca în "Morgen", regizorul a ales şi actori ai Teatrului Regina Maria pentru a deveni personaje în film. De data aceasta este vorba despre Ion Ruscuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan şi Eugen Ţugulea (foto).

Pelicula care se întinde pe parcursul a 93 de minute va avea premiera internaţională pe 2 octombrie, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova - ediţia 42, unde a fost selectată în competiţia oficială. Deocamdată, producătorii nu au anunţat când va putea fi văzut filmul şi pe ecranele din ţară, însă este de aşteptat ca regizorul să organizeze - dacă va permite şi pandemia - o proiecţie specială în Bihor, aşa cum a făcut-o şi-n alte rânduri. Doar e "berliner". Pardon, bihorean...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Abia astept
I-am vazut toate filmele.
Postat 25 Septembrie 2020, 18:21 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON