Tribunalul Bihor a respins cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă făcută de Banca Comercială Română împotriva a şase firme din grupul patronat de magnaţii Viorel şi Ioan Micula, pentru o datorie nereturnată de aproximativ 180 milioane de euro, reprezentând credite, dobânzi şi penalităţi nereturnate.
Miză uriaşă
Acţiunile au fost înaintate instanţei în octombrie 2017, împotriva companiilor European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distileries, Starmill, Transilvania General Import Export şi European Food, iar dezbaterile s-au prelungit vreme de aproape doi ani.
Toate cele şase companii au fost reprezentate de case de avocatură celebre, care au încercat să tergiverseze cazul printr-o serie de cereri vizând probleme de formă, tranşate în final de judecătorul Radu Harja la termenul din 7 martie.
"Dacă mai invocaţi aceleaşi probleme şi la termenul următor, le voi considera abuz de drept şi nu le voi mai lua în considerare", a spus, în sala de judecată, magistratul. De altfel, procesul s-a finalizat la următorul termen, pe 4 aprilie, iar după o lună de deliberări, pe 6 mai, Tribunalul a pronunţat verdictul.
"Respinge cererea formulată de către creditorul Banca Comercială Română pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă", a decis magistratul, în privinţa tuturor firmelor. Soluţia nu este încă motivată şi nici definitivă, BCR având posibilitatea să o atace cu apel.
Mari contribuabili
Contactat de BIHOREANUL, Gheorghe Piperea, unul dintre avocaţii grupului patronat de magnaţii Ioan şi Viorel Micula, a declarat că atât el cât şi clienţii săi sunt de acord cu opinia instanţei.
"Societăţile aparţinând domnilor Ioan şi Viorel Micula sunt de o mare importanţă pentru mediul de afaceri local şi naţional, majoritatea dintre ele fiind încadrate la mari contribuabili ai bugetului de stat. Societăţile au achitat datoriile scadente către bugetul de stat, deţin un număr considerabil de angajaţi (de ordinul miilor) şi au fost ani la rând în topul primilor 3 dintre cei mai importanţi contribuabili ai bugetului local al Municipiului Oradea", a explicat Piperea.
În opinia avocatului, disputa cu BCR este una comercială, iar fiecare dintre părţi impută celeilalte nerespectarea numitor clauze contractuale. "BCR a considerat oportună pentru interesele sale introducerea unor cereri de declanşare a procedurilor de insolvenţă. Noi considerăm, însă, că nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru admiterea unor astfel de cereri", a mai spus avocatul, refuzând, însă, să intre în amănunte "din considerente de confidenţialitate privind relaţia avocat - client, dar şi pentru a nu interfera cu actul de justiţie aflat în derulare".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.