Partidele din coaliţia guvernamentală sunt în competiţie acerbă şi în Bihor pentru ocuparea unor poziţii cheie la conducerea unor instituţii. După ce a pretins, fără succes, un post de viceprimar al Oradiei şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, UDMR ţinteşte postul de prefect, în timp ce PNL nu vrea să-l cedeze şi ar promova un secretar de stat şi doi şefi de agenţii naţionale. USR Bihor are deja 10 reprezentanţi care şi-au trimis CV-urile pentru funcţii centrale.
Război pentru Prefectură
BIHOREANUL a aflat că, după ce iniţial funcţia de prefect al judeţului Bihor, ocupată în prezent de Dumitru Ţiplea, numit în decembrie 2019 pe filieră PNL, a fost râvnită de USR Bihor, acum este disputată şi de UDMR Bihor.
"Szabó Ődőn vrea să-l pună prefect pe Nagy Mihaly Zoltan, un văr de-al lui, originar şi el din Carastelec", spun surse apropiate partidului maghiar, cu referire la un personaj pe care UDMR Bihor l-a promovat şi în trecut, întâi ca director adjunct la Arhivele Naţionale Bihor, iar ulterior ca vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.
Sursele susţin că o altă variantă ar fi Bothazi Nándor, care până la recentele restructurări decise de preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a fost director la Direcţia de Evidenţa Populaţiei din subordinea CJ Bihor.
Interpelat de BIHOREANUL, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a refuzat orice răspuns privind pretenţia partidului de a-şi adjudeca funcţia de prefect. În schimb, preşedintele executiv Szabó Ődőn a negat vehement ambele variante, susţinând că sunt "minciuni" şi "aberaţii". "Despre numiri în orice poziţie vom discuta, vom comunica, doar după decizia finală", spune Szabó.
"Bici" pe spinarea lui Bolojan
UDMR Bihor îşi doreşte funcţia de prefect după ce, potrivit surselor BIHOREANULUI, liberalii bihoreni au refuzat pretenţia afirmată public atât de Szabó, cât şi de Cseke, de a le ceda un post de viceprimar al Oradiei şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, pe care nu le-au obţinut la alegerile locale.
"Ar fi o răzbunare împotriva lui Bolojan, care nu vrea să le cedeze aceste poziţii, iar un viitor prefect pus de UDMR ar avea ca sarcină să atace în justiţie toate hotărârile de Consiliu Local şi de Consiliu Judeţean care nu sunt pe placul UDMR", afirmă surse din PNL Bihor.
În blocaj
Discuţiile privind împărţirea funcţiilor de prefect şi de subprefect se desfăşoară la Bucureşti, între liderii coaliţiei guvernamentale, şi au început luni, fiind însă blocate tocmai pentru că UDMR şi-ar fi dorit Prefectura Bihor.
Conform algoritmului stabilit pe baza scorului din alegerile parlamentare, PNL ar urma să aibă 23 de prefecţi, USR-PLUS 14, iar UDMR 5 prefecţi. "Ordinea de tragere (n.r. – de alegere a judeţelor) a fost stabilită în felul următor: 1. PNL, 2. USR-PLUS, 3. PNL, 4. UDMR şi tot aşa", spun sursele BIHOREANULUI.
Luni, 11 ianuarie, Ludovic Orban, Dan Barna şi Cseke Attila au avut prima rundă de negociere a prefecţilor, Orban alegând prima Prefectură pentru PNL cea din Bucureşti, iar a doua Bihor, moment în care reprezentantul UDMR ar fi arătat că şi partidul său vrea Bihorul, astfel că negocierea s-a blocat, urmând să fie reluată miercuri, 13 ianuarie.
Cu ochii pe ministere şi agenţii
Pe de altă parte, o luptă acerbă se desfăşoară, tot la Bucureşti, şi pentru împărţirea funcţiilor de secretar de stat în ministere şi pentru şefiile agenţiilor naţionale. În cadrul coaliţiei, liderii celor patru partide au convenit, tot în baza scorurilor de la alegerile parlamentare, PNL să aibă 42 secretari de stat, USR-PLUS 26, iar UDMR 12. Liberalii au stabilit deja cum vor face repartizarea acestor funcţii, primele 20 de organizaţii judeţene din ţară (cu peste 30% scor obţinut în alegeri) având dreptul să propună câte un secretar de de stat şi doi şefi de agenţii.
În Bihor, liberalii vor să-l propună pe Adrian Foghiş, actualul director al asociaţiei Zona Metropolitană Oradea, ca secretar de stat la Transporturi, pentru a sprijini proiectele de infrastructură ale judeţului, de la Autostrada Transilvania şi drumul de legătură din Oradea spre aceasta, până la realizarea drumurilor de centură ale comunelor Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid şi la variantele ocolitoare Aleşd şi Beiuş.
De asemenea, PNL Bihor o vrea pe Florica Cherecheş, care nu a mai fost realeasă deputat, la şefia Autorităţii Naţionale pentru Drepturilor Copiilor şi Persoanelor cu Dizabilităţi, având în vedere experienţa acumulată timp de două mandate în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor, dar şi anterior anului 2012, ca viceprimar pe probleme sociale în Oradea.
Deşi pentru o altă agenţie a fost vehiculat numele unui alt deputat care nu şi-a mai înnoit mandatul şi care, de altfel, nici nu a mai candidat, şi anume Gavrilă Ghilea, BIHOREANUL a aflat că acesta a refuzat, astfel că filiala urmează să stabilească o altă propunere, încă nu e clar la conducerea cărei agenţii.
Înghesuială la USR-PLUS
În ce priveşte USR-PLUS, cele două formaţiuni, care ar urma să fuzioneze în primăvară, deşi iniţial acestea şi-au dorit funcţia de prefect al judeţului Bihor, ulterior au abandonat lupta din cauza scorului mai puţin decât modest obţinut la alegerile parlamentare din 6 decembrie, când s-au clasat după AUR în preferinţele bihorenilor.
"Toate partidele îşi doresc funcţiile de conducere guvernamentală, dar negocierile se poartă la Bucureşti şi nu ştiu cât de fezabil pentru noi este să obţinem funcţia de prefect", a declarat BIHOREANULUI deputatul USR Silviu Dehelean.
Acesta spune, însă, că pentru funcţiile de secretar de stat există 10 doritori în USR-PLUS în Bihor, pentru ministere din cele mai diverse, unele persoane manifestându-şi mai multe opţiuni, pentru mai multe ministere.
"S-au centralizat CV-urile la miniştrii noştri şi la Birourile Politice (n.r. – ale USR şi ale PLUS), din Bihor şi-au trimis 10 persoane CV-urile", spune Dehelean, precizând că unii dintre colegii interesaţi au avut mai multe opţiuni, cum ar fi, de pildă, Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului.
"Nu există un deadline, un termen limită pentru finalizarea acestor numiri", a mai spus Silviu Dehelean.
Conform surselor politice, negocierile pentru împărţirea posturilor de prefecţi ar urma să se finalizeze, totuşi, în cursul zilei de miercuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.