URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2021, 10:18

Bătaie pe Programul Anghel Saligny. Bihorul este pe locul 3 în țară la cererile de bani, iar Valea lui Mihai vrea 1 miliard din totalul de 50 miliarde lei

Bătaie pe Programul Anghel Saligny. Bihorul este pe locul 3 în țară la cererile de bani, iar Valea lui Mihai vrea 1 miliard din totalul de 50 miliarde lei foto: Primăria Valea lui Mihai

Criticat de USR, apărat de PNL, Programul Național de Investiții Anghel Saligny, în cadrul căruia vor fi disponibile 50 miliarde lei până în anul 2028, a devenit un magnet pentru administrațiile locale din întreaga țară, care au depus cereri de finanțare în valoare totală de 137 miliarde lei. Din acest punct de vedere, Bihorul e pe locul 3 în țară, solicitarea record făcând-o Primăria Valea lui Mihai, care vrea 1 miliard de lei!

După Capitală și Timiș

Potrivit unei analize făcute de organizația Expert Forum după ce în perioada 23 septembrie – 8 noiembrie Ministerul Dezvoltării a înregistrat 7.545 cereri de finanțare din partea administrațiilor locale, pe primul loc în ce privește ponderea acestora din suma totală solicitată, de 137 miliarde lei, se situează Primăria Generală a Municipiului București (7%), urmată de județele Timiș (5,8%), Bihor (3,54%) și Sibiu (3,42%).

Între municipiile reședință de județ, Baia Mare a cerut suma cea mai mare (550 milioane lei), urmată de Târgu Mureș (280 milioane lei), Reșița, Arad și Râmnicu Vâlcea (toate cu peste 200 milioane lei fiecare).

Orășelul și miliardul

Sumele solicitate de municipiile reședință de județ pălesc, însă, pe lângă cererile depuse de Primăria Valea lui Mihai, oraș cu mai puțin de 10.000 locuitori: nu mai puțin de 1 miliard de lei.

Potrivit listei cererilor de finanțare depuse de unitățile administrativ-teritoriale, disponibile pe site-ul Ministerului Dezvoltării, administrația locală a cerut acești bani, care reprezintă 2% din suma totală ce va finanța Programul Anghel Saligny din 2021 până în 2028, pentru obiective precum „Modernizarea străzilor”, „Extindere rețea de canalizare”, „Modernizare, extindere și retehnologizare gospodărie de apă”, „Modernizarea infrastructurii de apă, apă uzată și apă pluvială în aria Asociației Intercomunitare Zona de Nord Vest în UAT Curtuișeni, Tarcea, Șimian, Cherechiu, Sâniob, Diosig, Derna, Abrămuț, Lugașu de Jos, Roșiori, Tăuteu, Valea lui Mihai, Săcueni, Sălacea, Sălard”.

Oradea, împreună cu județul

Pe de altă parte, în condițiile în care municipiul Oradea are prealocată o sumă de 43 milioane lei, administrația locală nu a depus solicitări în nume propriu, ci împreună cu Consiliul Județean Bihor, care are prealocate 140 milioane lei, pentru suma de 231,399 milioane lei necesară obiectivului de investiții „Inelul Rutier Metropolitan”.

Proiectul lansat de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, vizează construirea unei noi șosele de centură, pe două benzi, care să ocolească Oradea din DN 1 din dreptul localității Oșorhei, precum și localitățile Sânmartin (cu joncțiune spre DN 76) și Nojorid (cu joncțiune spre DN 79 și viitorul Drum Expres Oradea – Arad).

De altfel, conform analizei Expert Forum, 60% din totalul celor 7.545 solicitări, însumând 137 miliarde lei, vizează obiective de investiții în drumuri. În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării va aproba cererile, prin ordine de ministru, în limitele creditelor de angajament.

Motivul ruperii coaliției

Programul Național de Investiții Anghel Saligny a fost mărul discordiei între PNL și USR, ministrul userist al Justiției, Stelian Ion, refuzând să semneze proiectul Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit programul, astfel că pe 1 septembrie a fost demis, iar apoi toți colegii acestuia au demisionat din executiv.

USR-iștii au acuzat lipsa de transparență, afirmând că PNI Anghel Saligny este „un nou PNDL”, similar celor lansate de foștii miniștri ai Dezvoltării Elena Udrea (în Guvernul Boc) și Liviu Dragnea (în Guvernul Ponta). Cu toate acestea, toți primarii USR au depus și ei cereri de finanțare în cadrul PNI Anghel Saligny.

De notat că acest program nu mai finanțează, însă, renovări de cămine culturale sătești sau construirea de capele, ci doar proiecte de drumuri, apă, canalizare și epurare, precum și rețele de gaz.

Lista completă a cererilor de finanțare înregistrate la Ministerul Dezvoltării poate fi consultată în galeria de documente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
e un atac josnic politic
sa ataci orice proiect de buget de modernizare locala ca "sus coruptie, jos coruptie, totu e coruptie", dezorientatii din USR ar trebui sa inteleaga ca se uzeaza propaganda si nu prinde pe veci (cum si in alte tari incontinuu striga rasism pana cand cuvantul nu mai are valoare si putinii dar adevaratii rasisti gretosi sunt protejati de plictiseala cu care au tot auzit atacul). E nevoie de retele de gaz si canalizare si apa! Chiar trebuie. Din proiectul lui Dragnea, camilele culturale erau o prostie, adevarat, dar capelele in cimitire erau totusi o problema nationala, cu tirul care a intrat in cortegiul funerar pe DN1 prin Ciucea si a omorat inca 6 oameni.. Dar asa e politica: ataci orice masura luata de cei carora te opui, doar ptr ca nu e luata de tine.
Postat 19 Noiembrie 2021, 16:58 de unu
Nu Valea lui Mihai e ținta.
Ci Diosig, care face parte din ADI Nord-Vest, unde se vrea rețea locală de nivel Mileniul III, pentru apă, canalizare, gaze și termie, internet, transport public integrat, drumuri asfaltate peste tot, conexiune vamală rutieră și de cale ferată directă cu Ungaria, la care să se adauge post de televiziune propriu, centru și incubator de afaceri, etc. Bravo lui Cseke, dacă se poate.
Postat 19 Noiembrie 2021, 13:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON