URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2024, 15:18

Bărbat ţinut sclav timp de 13 ani la o fermă din Valea lui Mihai. Proprietarii, soţ şi soţie, au fost reţinuţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bihoreni din Valea lui Mihai, soţ şi soţie, au fost reţinuţi şi urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare, la solicitarea procurorilor DIICOT Oradea, care îi anchetează pentru trafic de persoane în modalitatea exploatării prin muncă.

Cei doi au batjocorit un bărbat cu dizabilităţi psihice, pe care l-au ţinut captiv într-o colibă din fermă timp de 13 ani, l-au umilit, l-au bătut şi l-au forţat să-i slujească. 

Potrivit unor informări transmise vineri de DIICOT şi Poliţia Bihor, victima - care are acum 43 ani, este fără adăpost, are o situație materială precară şi probleme psihice cunoscute - a fost racolată în 2011.

„Profitând de situația sa de vulnerabilitate, cei doi l-ar fi cazat în condiții improprii, la ferma de animale pe care aceștia o dețin în proximitatea localității Valea lui Mihai, unde l-ar fi exploatat prin muncă zilnică, supunându-l la violențe fizice repetate și tratamente degradante", se arată în comunicatele transmise. 

Ca victima să nu poată pleca, cei doi i-au luat actele de identitate și actele medicale, privându-l de tratamentul necesar afecțiunilor de care suferă. Mai mult, aceştia „ar fi încasat ajutoarele sale sociale, aspecte ce au contribuit la vulnerabilitatea sa, creând condițiile ideale exploatării”. 

Joi, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii DIICOT Oradea, au efectuat două percheziții domiciliare, în localitatea Valea lui Mihai, găsind şi ridicând înscrisuri, actul de identitate al victimei, două dispozitive mobile de stocare a datelor informatice, precum și suma de 8.800 euro.

Cei doi suspecţi, un bărbat de 64 ani şi soţia sa în vârstă de 68 ani, au fost reţinuţi sub acuzația de trafic de persoane în modalitatea exploatării prin muncă, iar vineri vor fi prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare. 

În prezent, victima celor doi beneficiază de sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Perchezițiile au fost sprijinite de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. 

UPDATE. Arestaţi la domiciliu

Cei doi bihoreni anchetaţi pentru trafic de persoane se numesc Furău Ioan respectiv Furău Ilona iar procurorii DIICOT Oradea au propus Tribunalului Bihor să fie plasaţi în arest la domiciliu, propunere care a fost admisă. 

Potrivit portalului instanţei, măsura a fost dispusă pe o perioadă de 30 zilei. În acest timp, cei doi soţi nu pot părăsi domiciliul fără permisiunea procurorilor, nu au dreptul să ia legătura cu victima şi cu martorii din anchetă. În caz contrar, măsura putând fi înlocuită cu măsura arestării preventive. 

Încheierea Tribunalului Bihor mai poate fi contestată de soţii Furău la Curtea de Apel Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON