URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2020, 07:59

Banii înapoi! Primăria Oradea este ameninţată cu "amenzi" de 74 milioane lei pe proiectele cu fonduri UE

Banii înapoi! Primăria Oradea este ameninţată cu 'amenzi' de 74 milioane lei pe proiectele cu fonduri UE (ÎNCĂ) SE LUCREAZĂ. Constructorii încă lucrează la amenajarea liniei de tramvai din Calea Aradului, investiţie pentru care autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltării vrea deja să ceară toţi banii înapoi. "Deocamdată decizia nu e definitivă. Până acum am cheltuit cam 40% din cele 58,7 milioane lei. Vom vedea ce va decide finanţatorul", spune directorul DMPFI, Marius Moş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europa îţi dă, dar nu-ţi bagă în straiţă. Atragerea fondurilor UE presupune proceduri birocratice menite să garanteze finanţatorilor folosirea chibzuită a banilor, iar la cele mai mici dubii îşi cere finanţarea înapoi! Municipalitatea orădeană e ameninţată cu rambursarea a nu mai puţin de 73,9 milioane lei pentru 7 din cele 59 proiecte europene derulate, dar nu de finanţator, ci de autorităţile de management de la Bucureşti.

"Intenţionăm să contestăm aceste corecţii financiare deoarece considerăm că am procedat corect", spune viceprimarul Mircea Mălan.

O sancţiune "preventivă"

După ce conducerea Primăriei s-a lăudat cu construirea pe bani europeni a primei linii de tramvai de după Revoluţie, ce va lega Ioşia de Cantemir, la sfârşitul lui februarie vestea a căzut ca un trăsnet: ar putea fi plătită din banii orădenilor!

Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării a decis o corecţie financiară de 100% la proiect, ceea ce înseamnă că oraşul ar putea ajunge să returneze integral finanţarea europeană de 58,7 milioane lei din valoarea totală a proiectului de 69,1 milioane lei. Suma depăşeşte de 7 ori cea mai mare corecţie din precedentul ciclu bugetar european, în valoare de 10 milioane lei, aplicată proiectului centrului de chirurgie cardiovasculată de la Spitalul Judeţean.

Viceprimarul Mircea Mălan (foto) spune că deocamdată sancţiunea e preventivă. "Autoritatea de management ne-a comunicat semnele de întrebare pe care le ridică şi urmează să decidă dacă ne aplică sau nu corecţia", spune el. Dar şansele ca "amenda" să devină realitate sunt mari!

Au afectat concurenţa

Ministerul vrea banii înapoi acuzând Primăria că nu ar fi garantat libera concurenţă la atribuirea lucrărilor. "Ni se reproşează că entitatea care a întocmit studiul de fezabilitate (n.r. - analiza primară a rentabilităţii unei investiţii) a participat apoi la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării", spune Mălan. Concret, firma Aquacons, care a făcut SF-ul, face parte dintr-o asociere condusă de Abed Nego, care a câştigat licitaţia şi construieşte noua linie.

Mălan se declară surprins. "Sunt sute de cazuri în ţară în care o firmă care a făcut SF-ul unei lucrări a participat apoi la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia ei", protestează vicele.

Reprezentanţii autorităţii de management consideră însă că acest lucru ar fi incorect, invocând Legea 98/2016 care prevede că dacă un concurent a consiliat în orice fel autoritatea contractantă, aceasta trebuie să ia "toate măsurile necesare" pentru a se asigura că participarea lui la licitaţie nu afectează libera concurenţă. "Este o chestiune de interpretare a legii. Nu văd ce măsuri suplimentare ar fi putut lua Primăria decât asigurarea unei licitaţii corecte", spune Mălan.

(Tot) mai multe sancţiuni

Situaţia e cu atât mai şocantă cu cât valoarea corecţiilor aplicate Primăriei în actuala perioadă de finanţare o depăşeşte cu mult pe cea din precedenta, când oraşul încă bâjbâia în atragerea banilor.

Dacă în perioada 2007-2013 municipalitatea a primit corecţii de 47,7 milioane lei (9,9 milioane euro) pe 13 din cele 57 proiecte derulate, în actualul ciclul bugetar, 2014-2020, a primit deja 13 corecţii de 73,9 milioane lei (15,3 milioane euro) pe 59 proiecte în implementare. Cu 5,4 milioane euro mai mult!

"Nu înţeleg, pur şi simplu, raţiunea din spatele acestei politici. În loc să se încurajeze atragerea de fonduri europene, se aplică interpretări ale legilor care au ca efect pierderea lor", spune viceprimarul Oradiei.

Trebuia să licitaţi "european"! 

Reprezentanţii municipalităţii susţin că toate sancţiunile sunt efectul interpretării greşite a legislaţiei. "Cele mai multe corecţii le-am primit pentru nepublicarea unor licitaţii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Autorităţile de management au considerat că acest lucru a privat companiile europene de posibilitatea de a participa la licitaţii", spune directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Astfel, s-au aplicat corecţii de 25% proiectelor pentru creşterea mobilităţii pietonale pe malul stâng al Crişului Repede (în valoare de 2,9 milioane lei), pentru reabilitarea străzii Aurel Lazăr (de 2,5 milioane lei), pentru modernizarea străzii Libertăţii (2,5 milioane lei) şi pentru refacerea Pieţei Ferdinand (838.600 lei). 

Moş susţine că autoritatea de management de la Bucureşti a interpretat exagerat prevederile Legii 98/2016 care spune că licitaţiile cu valoare peste 24,9 milioane lei se anunţă şi în JOUE. "Cele patru lucrări fac parte dintr-un proiect mai mare de creare a unor trasee pietonale şi îmbunătăţire a transportului public. Unele au fost scoase la licitaţie mai repede, altele mai târziu. Finanţatorul a considerat că trebuia să luăm în considerare valoarea însumată, nu a fiecărei lucrări separat, aşa cum a fost licitată", explică Moş.

În corespondenţă, autoritatea de management a susţinut că "deşi pare o faptă involuntară, o simplă neglijenţă, consecinţa este lipsa de transparenţă la nivel european".
 
"În instanţă!" 

De altfel, majoritatea corecţiilor au fost date, în ce priveşte Oradea, pentru suspiciuni de nereguli la achiziţie. Spre exemplu, în cazul reabilitării străzii Vasile Alecsandri autoritatea de management a aplicat o corecţie de 25% (1 milion lei) pe motiv că municipalitatea a renunţat la amenajarea unor containere de gunoi îngropate şi a unor stâlpişori retractabili. "Cum subteranul străzii este plin de reţele, aceste lucrări nu s-au mai putut executa. Finanţatorul a interpretat că Primăria ar fi ştiut de dinainte că va renunţa la ele, dar, păstrându-le în caietul de sarcini, a restricţionat accesul la licitaţie pentru firmele care nu aveau experienţă în aşa ceva, dar s-ar fi putut califica pe celelalte lucrări", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Tot pentru modul de derulare a achiziţiei, municipalitatea a fost sancţionată cu 827.000 lei pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale Dacia, fiindcă ar fi cerut firmei care a câştigat licitaţia să-şi adapteze oferta la prevederile OUG 114/2019 (ceea ce ar fi afectat tratamentul egal al concurenţilor), şi pentru izolarea termică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu (14.8000 lei) şi Grădiniţei 20 (4.500 lei), fiindcă municipalitatea a respins o ofertă ca neconformă, iar autoritatea de la Bucureşti a fost de altă părere.

Oricum ar fi, viceprimarul Mircea Mălan spune că municipalitatea va face tot posibilul pentru anularea corecţiilor în justiţie. "Nu considerăm că am greşit. Dacă trebuie vom merge în instanţă, fiindcă altfel, dacă lăsăm lucrurile aşa, lucrările vor trebui plătite din banii orădenilor", spune viceprimarul Mălan. În fond, degeaba a devenit Oradea campioană naţională la atragerea de fonduri europene, dacă autorităţile de la Bucureşti o obligă să le returneze pentru greşeli mai mult sau mai puţin închipuite...


DAŢI TOŢI BANII ÎNAPOI!
Corecţie de 2,1 milioane euro

Cea mai mare corecţie aplicată efectiv până acum proiectelor europene ale municipalităţii este din precedentul exerciţiu bugetar, în sumă de 2,1 milioane euro, fiind aplicată 100% proiectului de amenajare a Centrului de Chirurgie Intervenţională şi Terapie Coronarieni Viva Anima, prin care Spitalul Judeţean a achiziţionat un angiograf.

Autoritatea de management a programului HU-RO a acuzat municipalitatea că a calificat contractul ca fiind de achiziţii de lucrări, pentru care achiziţia are loc prin cerere de oferte, deşi ar fi fost de furnizare de bunuri, pentru care se face licitaţie, deci o procedură mai complicată.

"Nu a contat faptul că toată licitaţia a fost organizată sub supravegherea fostului UCEVAP (n.r. - Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice), care a aprobat-o, şi nici că noi nu doream să achiziţionăm aparatură, proiectare sau lucrări, ci un centru de intervenţie cardiovasculară care le cuprinde pe toate acestea", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Pentru a recupera banii, Primăria a dat în judecată atât Ministerul Dezvoltării din România, cât şi Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei din Ungaria, cel din urmă fiind organismul prin care s-a alocat finanţarea europeană prin programul HU-RO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Sandu2100
Whatever ... Ilie
Postat 12 Martie 2020, 00:25 de Nelu_Cornel_Pantis
Nelu_Cornel_Pantis
Sunt născut și crescut în Oradea. Născut în Nufărul și crescut în Rogerius. Ce face Bolojan in Oradea face bine. Nu sunt un sărăntoc , lacom sau îndoctrinat, vad calitățile, vad Oradea. Nu am ajuns la pensie, dar sper sa nu mă uit la Antene , să-mi treacă durerea de pensie.
Postat 12 Martie 2020, 00:07 de Sandu2100
Sandu2100
Tu esti bolojan?
Postat 11 Martie 2020, 23:00 de Nelu_Cornel_Pantis
Nelu_Cornel_Pantis
Nu-ți bate tu capu de asta, plătesc eu partea ta, sa plângi. Penzia ta e mică, datorită lui ILIESCU.
Postat 11 Martie 2020, 22:14 de Sandu2100
Corectia
Sa fraudezi fonduri europene, sa primesti corectie si mai apoi sa ii pui pe oradeni la plata, trebuie sa fii un mare bolovan.
Postat 11 Martie 2020, 22:10 de Nelu_Cornel_Pantis
Daca se aplică, corecția
Câți vor spune. " felicitări Romania, într-adevăr asta e justiție " ? Până una alta, Oradea merge mai departe.
Postat 11 Martie 2020, 20:47 de Sandu2100
Interesant
Rafuieli in interiorul PNL ? Pe de alta parte, si licitatiile trebuie sa respecte cadrul legal. Itele in aceasta ecuatie duc si la Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria. Sa vedem ce decide justitia.
Postat 11 Martie 2020, 20:35 de 1011010
DAŢI TOŢI BANII ÎNAPOI!
"... lucrările vor trebui plătite din banii orădenilor", spune viceprimarul Mălan. Să plătească cine a ordonat lucrarea, licitata în condiții dubioase, conform acuzațiilor aduse de experții AM și/sau OLAF.
Postat 11 Martie 2020, 19:07 de Nelu_Cornel_Pantis
oradeaveche
Da, dar mai există PSD-isti
Postat 11 Martie 2020, 18:40 de Sandu2100
Sandu
S-a schimbat demult guvernu PSD-ist, ministru dezvoltării îi PNL-ist pur sânge, Ion Ștefan.
Postat 11 Martie 2020, 17:41 de oradeaveche
Atacul PSD
Încearcă PSD sa mai de-a din coate
Postat 11 Martie 2020, 15:28 de Sandu2100
Prostia omeneasca
Malaaaneee! Nu-ti mai turna cenusa in cap! Va facet de râs mă! Noroc ca in Oradea sunt suficienti prosti cat sa mai luati un mandat la primarie!
Postat 11 Martie 2020, 11:41 de oradeanbihor
Una dintre confuziile frecvente țin de faptul că nu se cunoaște modul în care sunt structurate Autoritățile de Management !?!
"Municipalitatea orădeană e ameninţată cu rambursarea a nu mai puţin de 73,9 milioane lei pentru 7 din cele 59 proiecte europene derulate, dar nu de finanţator, ci de autorităţile de management de la Bucureşti" !?! Ei bine, toate "autoritățile de management", că sunt la București sau Madrid, la Praga sau Atena, Helsinki ori Berlin ... se află înbdirecta coordonare a unor "experți" din afara țărilor în care se găsesc acestea, nicidecum de angajați autohtoni !?! Așa funcționează lucrurile în toată UE ... încăvdin perioada fondurilor de preaderare și apariția, în 1999, a tuturor organismelor de management și a celor intermediare !?! Acești coordonatori, plătiți direct de către țările beneficiare, câștigă peste 200 Euro/oră de lucru, raportând de la 4 la 8 ore zilnic ... ceea ce le permite să fie precum niște "roboți" ce nu pot fi corupți !?! În cazul Oradea, am spus-o în urmă cu vreo doi ani ... se știe de multă vreme la Bruxelles, că vor probleme cu decontările, urmare unor evaluări DLAF/OLAF care menționau dublarea și chiar triplarea unor cheltuieli care nu se justificau !?! Cel mai relevant în acest sens a fost prețul de 5,5 milioane Euro un kilometru de drum modernizat (aleea expres de sub dealul Ciuperca) ... în contextul în care standardul arată că acest cost unitar e valabil pentru construirea unui drum expres pe 4 benzi, în regim de autostradă ca circulație și trafic !?! Cele 79 milioane Euro corecții se referă la lucrări deja raportate ca fiind încheiate, așadar finalizate teoretic de peste 2-3 ani !?! Coordonatorii de la AM-uri nu au cum trece cu vederea, că "frățiile" locale, formate din edili și oameni de afaceri implicați, scumpesc nu numai costul lucrărilor ci ... mai și actualizează "parandărătul" cu rata inflației !?! Cei 79 milioane Euro corecții înseamnă, de fapt, hoția politico-economică la care s-a "dedulcit" tribul liberalilor lui Bolijan Ilie "Pristanda" de un deceniu încoace !?!
Postat 11 Martie 2020, 11:33 de CrisDumi
Propunere
Propun ca cei care au gresit sa dea macar banii din salarii inapoi si sa-si dea demisia de onoare, iar cei care au fraudat, nu au respectat cu buna stiinta legea, au facut falsuri si au scos din concurenta alte firme sa plateasca cum scrie legea inclusiv cu verificarea si justificarea averilor detinute de familiile si apropiuatii lor. Sa vedem ce va face zeita coruptiei. Sa mai credem? Sper sa nu se dezvolte fenomenul prin care oamenii isi vor face dreptate singuri atata timp cat structurile statului nu o fac. Dupa cum vedem in media, au aparut cateva cazuri. Doamne fereste.
Postat 11 Martie 2020, 10:57 de scarbit
NU-I DE BINE
Parerea mea este ca s-au facut abuzuri grosolane de nerespectare a legiilor. Adevarat ca au circumstante atenuante privind modul de aplicare a legislatiei privind achizitiile publice, in unele cazuri, dar sunt si fapte care de departe sunt de alta natura. Nu intodeauna scopul scuza mijloacele asa ca???? Zeita coruptiei justitia are o grea sarcina de decizie in aceste cazuri. Nu mi-as dori sa fiu nici de o parte nici de alta, prefer sa platesc impozite ca prostul cum cred unii, macar dorm linistit. Nu doresc rau nimanui dar macar opriti abuzurile, nedreptatile, arogantele si furturile oameni buni.
Postat 11 Martie 2020, 10:48 de scarbit
Vrednic este
Adevarul e ca,daca-ti chemi un zugrav si-l intrebi cu cit iti da o camera in dispersit,nu ai voie sa faci lucrarea cu el,tre sa-ti cauti altul.In schimb,daca licitezi porfir,e clar ca nu ai in vedere doar firme executante made in italy.Ai in vedere un "consortiu". Deci,consortiu sa fie
Postat 11 Martie 2020, 08:46 de excalibur
ai nostri au voie sa fure
Sanctiunile sunt pentru furatul fondurilor prin firme-prietene. Se darama ciuperca nu e bai, pica fatada nu e bai, nu se termina lucrarea nu e bai. Bai ar fi fost daca era de la PSD.
Postat 11 Martie 2020, 08:25 de testtest
Penibil.
Doar așa o satisfaceți pe Coana Benyovszki, fost director tehnic la patrimoniu și actual diriginte de șantier la refacerea clădirii primăriei, soțul asociat la Abed Nego nu-i în stare.
Postat 11 Martie 2020, 08:21 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON