URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pe vremea când era primar, Ilie Bolojan venise cu ideea de a supraimpozita cu 50% spațiile goale din zona comercială. Instanța, însă, a decis că oamenii pot face ce vor cu investiția lor, chiar să-și bată joc de ea dacă au chef. Și cum să nu-și bată, dacă multe locații au fost luate pe nebăgare de seamă, la niște prețuri mai mult decât avantajoase?
Zic şi eu
Adrian Cris
După un președinte care a furat vapoare și unul care a furat case, avem un președinte care a furat un TIR, cu tot cu marfă, din Germania. Interpolul l-a arestat în Italia și l-a băgat la beciul domnesc. Profesor la școala ajutătoare din Cadea, bătea copiii și fura din mâncarea lor. Și-a abandonat nevasta și copiii. Și mama, bătrână și bolnavă. Este fiul unui fost prim-secretar comunist al județului Bihor. Are o iubită mai tânără decât el. Este gay. Este evreu-ungur-țigan. Sorosist. A fost coleg de facultate cu Coldea. E omul fraților Micula. Are conturi și vile în Elveția. Are schizofrenie și se tratează în secret, împreună cu Maia Sandu, la o clinică din Austria.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce vă așteptați să facă Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul săptămânii trecute, societatea românească a fost luată prin surprindere de „demisia” Președintelui „în funcție” și investirea unui Președinte interimar, situație în care apreciez că se impun precizări cu privire la atribuțiile concrete ale acestuia din urmă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2023, 12:40

Bani din piatră seacă: Au scos o cantitate-record de balast pentru legătura cu Autostrada, dintr-o arie protejată! (FOTO)

Bani din piatră seacă: Au scos o cantitate-record de balast pentru legătura cu Autostrada, dintr-o arie protejată! (FOTO) CA PE MARTE. În 2 luni, excavatoarele au transformat o zonă de la marginea satului Tărian într-un peisaj selenar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O agenţie imobiliară din Tărian, patronată de un cuplu din Oradea, e anchetată pentru că a transformat o proprietate într-o balastieră uriaşă din care, total clandestin, se extrăgea piatră şi nisip pentru a fi vândute firmelor ce construiesc șoseaua dintre centura Oradiei şi A3.

Descoperirea au făcut-o săptămâna trecută comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, care au constatat că angajații firmei au scos ilegal aproape 95.000 de tone de balast, dar şi că au distrus şi o mare parte din două arii protejate...

După gard e...

Controlul a pornit în urma pontului unui bihorean care, plimbându-și câinele pe malul Crişului între Tărian şi Sântandrei, a observat cum apa se tulbură în dreptul unei proprietăţi înconjurate de un gard înalt de 2 metri, dindărătul căruia era evacuat nămol prin două furtune uriaşe. Bănuitor, omul a sunat la Garda de Mediu, iar o echipă formată din comisari, inspectori ai ANANP Bihor şi poliţişti au ieşit săptămâna trecută în teren.

Proprietatea despre care le vorbise bărbatul e întinsă pe 8 hectare şi se află într-o zonă în care se suprapun două situri Natura 2000, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Alceului. Terenul aparţine unei firme, o parte de 5 hectare fiind împrejmuită cu un gard din plăci de beton înalt de 2 metri.

Din afară e greu să vezi ce se întâmplă în incintă. Când, însă, au intrat pe platformă, membrii echipei de control au rămas fără cuvinte. În faţa lor se afla un hău de cam 3,5 hectare, pe alocuri adânc chiar şi de 6 metri, iar pe margine un „munte” de pietriş, de circa 33.000 metri cubi, după cum au apreciat inspectorii.

Fără acte

Afacerea aparține Zecchino Imobiliare, profilată pe tranzacţii cu proprietăţi, după cum îi arată şi numele, deţinută de o altă companie, Syale Investment, axată pe închirieri şi leasing cu vehicule grele. Administratorul ambelor firme e Marina Zgîrd, unic acționar al Syale, care se ocupă de afacere împreună cu soţul, Cristian Zgîrd, cel care s-a și prezentat la întâlnirea cu echipa de control.

Întrebat de actele pentru balastieră, Zgîrd n-a putut arăta nici aviz din partea ANANP, nici autorizaţie de mediu, nici permis de exploatare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Firma nici măcar nu a declarat ca obiect de activitate extracţia de pietriş şi nisip. Singurele demersuri pentru a intra în legalitate cu balastiera s-au rezumat la obţinerea unui certificat de urbanism din partea Primăriei Girişu de Criş, pe 18 februarie 2023, pentru „Amenajare lac de agrement prin excavarea de resurse”, şi notificarea APM Bihor, pe 7 martie, privind intenţia de a începe formalităţi pentru a obţine un permis de exploatare.

Familie cu iniţiativă

APM i-a înştiinţat, însă, pe soții Zgîrd că terenul se află „în interiorul ariei naturale protejate”, deci exploatarea de resurse minerale e permisă numai în condiţii speciale şi doar cu avizul ANANP. Din acel moment, Zecchino Imobiliare a oprit demersurile și până săptămâna trecută a lucrat în totală ilegalitate.

Profitând că şantierul drumului de legătură între centura Oradea şi Autostradă e la nici 2 kilometri de proprietatea lor, pe 22 mai a.c. reprezentanţii firmei au încheiat un contract de furnizare cu constructorii, valabil până la sfârşitul anului, iar din 6 iunie au şi început exploatarea.

În doar 2 luni, balastiera clandestină a livrat aproape 95.000 tone de balast, adică aproape 40.000 metri cubi, cea mai mare cantitate exploatată ilegal descoperită de comisarii de Mediu în ultimul deceniu. Cum preţul pe piață este de circa 27 lei/tona, afacerea a fost mai mult decât profitabilă, firma putând încasa circa 2,5 milioane lei.

Afacere penală

Faţă de venitul uriaș, amenda de 50.000 lei primită acum pentru exploatarea fără avizul ANANP  este un mizilic. Mai neplăcut e că poliţiştii SICE au început o anchetă pentru fals şi evaziune fiscală, iar ca urmare a unei plângeri înregistrate de Garda de Mediu, şi pentru  încălcarea Legii minelor, pentru extracţia de agregate minerale fără permis de exploatare.

Pe lângă amendă, Garda de Mediu a dispus și oprirea activităţilor în perimetrul de exploatare până la obţinerea actelor, adică permis de exploatare de la ANRM, autorizaţie de mediu de la APM, aviz ANANP și aviz de gospodărire a apelor de la ABA Crişuri, a explicat BIHOREANULUI comisarul-şef Sever Şerbănescu.

Cristian Zgîrd bagatelizează faptele, zicând că situaţia nu e așa neagră cum zic autorităţile, ba şi ancheta penală o consideră o... exagerare. „Nu ne puneţi în aceeaşi oală cu infractorii, că nu suntem. O fi arie protejată, dar e terenul nostru şi vom contesta toate sancţiunile”, pretinde el, susținând că firma „e în curs de autorizare”. „Eu nu ştiu ce rezervaţie naturală e aici, că pe vremuri a fost o staţie de epurare, betoane. Noi vrem să înfrumuseţăm zona”, zice afaceristul, cu trimitere la lacul proiectat. Atât că, până acum, i-a ieşit contrariul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Continuarea?
Dragi jurnaliști notați pe capul anchetatorilor. Să se recupereze tot prejudiciul plus încă atât să se facă exemplu din asemenea "afaceriști "
Postat 07 August 2023, 19:10 de CivisUlpianum
?!
Deunazi pe aici se latea poza unei inse care e pe la mediu de cand era bunica fata! Si ne spunea plina de mandrie cum e Bihorul fruntas la reciclat gunoaie. Atunci m-am amuzat, acum vad ca avea dreptate: nicaieri nu se recicleaza gunoaiele mai bine ca in Bihor!
Postat 07 August 2023, 14:43 de pinonel
institutii inutile platite regeste
APM / garda de mediu nu ar fi aflat nici daca se excava sub sediul lor, ei doar incaseaza salarii
Postat 07 August 2023, 13:25 de Traian
Nimic nou!
Astfel de operatiuni sunt la ordinea zilei in Romania. Doar de curand au incept sa se ia masuri. Poftiti de priviti: https://recorder.ro/operatiunea-balastul/
Postat 07 August 2023, 12:58 de Szaby_Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7671 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON