În noaptea de sâmbătă spre duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un acord între Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada pentru ca anumite bănci din Rusia să fie excluse din sistemul de tranzacţii interbancare SWIFT, o măsură cerută de Ucraina, dar şi de alte voci care consideră că această măsură ar afecta puternic Rusia.
"Vom trage Rusia la răspundere şi ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin", se arată într-o declaraţie comună adoptată de părţile menţionate.
"În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că anumite bănci rusești sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura deconectarea acestor bănci de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel mondial", se arată în informarea Ursulei von der Leyen. Preşedinta CE spune că măsurile vor duce la "schilodirea maşinăriei de război a lui Putin" şi va bloca importurile şi exporturile din Rusia.
Digi24.ro notează în acest context că Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.
SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face transferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.
In coordination with ???????????????????????????????????????????????? I will now propose new measures to EU leaders to strengthen our response to Russia’s invasion of Ukraine and cripple Putin’s ability to finance his war machine. https://t.co/iU2waDzo9s
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022
Mai mult, preşedinta Comisiei Europene a anunţat şi îngheţarea rezervelor valutare internaţionale ale Băncii Centrale a Rusiei: "În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre".
De asemenea, statele menţionate se angajează să acţioneze "împotriva persoanelor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care permit rușilor bogați care au legături cu guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare".
Decizia a fost posibilă după ce mai mulţi lideri europeni, dar şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni ca Germania, Italia, Cipru şi Ungaria să renunţe la reticenţa lor de a decide deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.