URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2022, 10:24

Bănci din Rusia, excluse din SWIFT, în scopul "schilodirii maşinăriei de război a lui Putin". Decizie luată de Uniunea Europeană, SUA, Canada şi Marea Britanie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În noaptea de sâmbătă spre duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un acord între Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada pentru ca anumite bănci din Rusia să fie excluse din sistemul de tranzacţii interbancare SWIFT, o măsură cerută de Ucraina, dar şi de alte voci care consideră că această măsură ar afecta puternic Rusia.

"Vom trage Rusia la răspundere şi ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin", se arată într-o declaraţie comună adoptată de părţile menţionate. 

"În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că anumite bănci rusești sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura deconectarea acestor bănci de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel mondial", se arată în informarea Ursulei von der Leyen. Preşedinta CE spune că măsurile vor duce la "schilodirea maşinăriei de război a lui Putin" şi va bloca importurile şi exporturile din Rusia. 

Digi24.ro notează în acest context că Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face transferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Mai mult, preşedinta Comisiei Europene a anunţat şi îngheţarea rezervelor valutare internaţionale ale Băncii Centrale a Rusiei: "În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre"

De asemenea, statele menţionate se angajează să acţioneze "împotriva persoanelor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care permit rușilor bogați care au legături cu guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare". 

Decizia a fost posibilă după ce mai mulţi lideri europeni, dar şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni ca Germania, Italia, Cipru şi Ungaria să renunţe la reticenţa lor de a decide deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON