Se spune că timpul nu mai are răbdare. Îl „grăbim” și noi de multe ori, trăind viața parcă într-o perpetuă agitație, blocați în automatisme și cuprinși de stres. Uneori, uităm până să și respirăm cum ar trebui...
Mai cu seamă în ultima perioadă, orădenii au la dispoziție cursuri și terapii interesante pentru calmare, relaxare și reconectare cu sine, toate inspirate din practici străvechi.
„Dansul” energiei
În serile de marți și joi, în vechea sală de sport a Școlii Dacia se țin cursuri de inițiere în Tai Chi. O formă cunoscută a artelor marțiale, Tai Chi poate avea efecte benefice atât asupra dispoziției practicanților, cât și chiar asupra sănătății acestora.
Ei învață de la un instructor - în cazul acesta fiind vorba despre Dan Caragică, de la clubul orădean Gold Dragon - mișcări lente, armonioase, țesute în exerciții menite să regleze energia din corpul uman, pe așa numite „meridiane”, și chiar să-i crească imunitatea. Mișcările se fac pe un fundal muzical specific, cu efect de liniștire. Un abonament lunar costă 200 lei, incluzând 8 ședințe.
Baie de sunete
Un studio de yoga, mai precis Surya Yoga din Parcul Traian, găzduiește o serie de activități interesante, inclusiv cu boluri tibetane, folosite de-a lungul vremii datorită sunetelor și vibrațiilor, pentru meditație, relaxare și armonizarea energiilor.
De pildă, la sesiunile de Yin Yoga cu boluri tibetane, sunetele acestora învăluie practicanții care adoptă poziții de yoga și le păstrează o perioadă mai lungă de timp, pentru inducerea stării de calm și reducerea stresului, dar și pentru cultivarea răbdării și îmbunătățirea capacității de concentrare.
Pentru relaxare...
În fiecare seară de duminică, în studioul menționat, un tânăr orădean ține o sesiune de „baie de sunete”, folosind doar sunetele și vibrațiile profunde formate prin atingerea bolurilor tibetane.
Cosmin Davidoaia spune că a fost impresionat de prima întâlnire cu muzica acestora, plecând „relaxat, împăcat, eliberat”. A fost atât de marcat încât s-a specializat el însuși în masajul vibroacustic (sonoterapie) la Budapesta, iar acum îi invită și pe alții să-i descopere beneficiile, făcând „băi de sunete” la studioul Surya Yoga.
Ghidați, practicanții întinși pe saltele își relaxează corpul și mintea pentru a intra într-o stare de plutire. „Este o experiență care ne dă liniște în era multitaskingului. Mie mi-a schimbat viața. Este ceva ce vreau ca oamenii să experimenteze”, spune Cosmin. Participarea la o astfel de „baie” inedită costă 50 de lei.
În conexiune cu corpul
O tânără orădeancă s-a axat pe practici menite să aducă armonia în corp. În fiecare luni și joi, tot la Surya Yoga, Cristina Lupo (foto) programează sesiuni de „Somatic flow” (mișcare somatică), de câte 90 de minute, cu mișcări din yoga și pilates, dans liber, exerciții de calmare a sistemului nervos, meditație și relaxare.
„De multe ori trăim în capul nostru și suntem deconectați de la corp. Nu ne dăm seama că de două ore ne este foame, că picioarele ne amorțesc... Prin aceste practici ne conectăm la corpul nostru”, spune tânăra, adăugând că ele au, totodată, menirea să scadă nivelul de anxietate. Costul este de 45 lei pe sesiune.
Să dansăm!
O altă activitate inedită este planificată în Oradea pentru duminică, 4 martie, la centrul Posticum. Studioul de dans Ecstatic Dance organizează o sesiune de dans pe muzică de improvizație.
„Vă invităm să celebrați venirea primăverii împreună cu noi, dansând pe muzica improvizată de Mela pe chitară, voce, liră și fluier, Eli pe violoncel și voce, Andrei pe caval și percuție, Diana pe voce și percuție, Ionuț pe violă, și Tomi, Dana și Sofi pe percuție. Dansul conștient sau extatic este o formă de meditație în care participanții sunt invitați să se miște liber sub vraja muzicii. Dansul este o ofrandă pe care o aducem bunăstării noastre”, spun organizatorii, care adăugă că sesiunea va începe cu „o ceremonie cu cacao”, adusă din Peru, care are „puterea de a energiza trupul și de a limpezi mintea”.
Donația sugerată celor care vor să sprijine inițiativa este de 80 lei. „Singura noastră misiune este să împărțim bucuria dansului”, transmit cei de la Ecstatic Dance Studio. Și cine s-a plâns vreodată de prea multă bucurie?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.