URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2020, 14:43

Bâlbe la frontieră: Un autocar sosit din Italia a fost oprit în Oradea, se reverifică formularele pasagerilor! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un autocar venind din Italia şi care a intrat în România prin PCTF Borş, fără să fie verificat corespunzător, a fost oprit la Oradea pentru reevaluarea pasagerilor.

Autocarul, aparţinând unei firme de transport din Cluj care are curse regulate între Italia şi România, a intrat în ţară luni dimineaţa, în jurul orei 10.30-11.00, prin Vama Borș, unde personalul medical al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor are sarcina să verifice pasagerii şi să preia chestionarele completate de aceştia cu zona din care provin. După cum se știe, cei din zona „roşie” sunt plasaţi direct în carantină, în timp ce oamenii sosiţi din zonele galbene sunt lăsaţi să ajungă la destinaţie, unde se autoizolează pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, autocarul a plecat însă din Borş fără ca respectiva procedură să se realizeze în mod corect, astfel că a fost oprit ulterior, pe traseu, undeva în Oradea, pentru reanalizarea chestionarelor.

Tras pe dreapta

Informaţia a fost negată, iniţial, de oficialii DSP Bihor, pentru ca ulterior să fie confirmată chiar de purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Dorel Ţîrţ.

„Autocarul a fost oprit pe raza municipiului Oradea. Se reevaluează chestionarele pentru că au fost schimbate între timp zonele roşii. Au fost pasageri care nu au ştiut că au stat în zone în care acum a fost declarată carantină. La finalul procedurii se va stabili conduita obligatorie: dacă vor merge în carantină, sau dacă se vor autoizola”, a declarat Ţîrţ.

Medicul nu a putut să explice de ce această evaluare nu s-a făcut la intrarea în ţară a autocarului şi dacă scăparea a fost a medicilor ori pasagerii au ascuns locul din care au plecat.

Mijlocul de transport aparţine unei firme din Cluj Napoca, ai cărei angajaţi susţin că autocarul intrat în ţară prin PCTF Borş a preluat pasagerii din localitatea Canazei, dintr-o zonă neafectată.

"Noi nu avem voie să intrăm în zonă afectată şi nici nu am preluat pasageri din astfel de zone. Autocarul a intrat în ţară prin Borş, s-au făcut toate formele obligatorii şi va pleca mai departe spre Cluj. Nu am fost sunaţi să fi fost oprit autocarul la Oradea", a declarat una din reprezentantele companiei, refuzând să ofere alte detalii.

UPDATE: A plecat mai departe!

Autocarul venit din Italia şi oprit ulterior la Oradea pentru ca reprezentanţii DSP Bihor să reverifice chestionarele pasagerilor a fost lăsat să plece spre destinaţie, după ce medicii au constatat că toţi călătorii vin din zona galbenă a Italiei. 

Într-o parcare de la marginea Oradiei, echipajul coordonat de directorul DSP Bihor, Daniela Rahotă, a reverificat toate chestionarele pasagerilor, finalul procedurii fiind aşteptat la faţa locului şi de prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea. "Toţi pasagerii sunt din zona galbenă şi au obligaţia să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile", a declarat la finalul veridicărilor Rahotă. 

Autocarul a pornit, luni după-amiaza, spre destinaţie, urmând să oprească în mai multe judeţe din estul României. "Toate formularele completate au fost înaintate Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele de domiciliu ale pasagerilor. Oamenii au obligaţia să anunţe medicul de familie şi vor fi verificaţi pe perioada celor 14 zile în care sunt izolaţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ. 

Potrivit acestuia, verificările au arătat că informaţiile din chestionarele iniţiale, cele completate de pasageri la intrarea în PCTF Borş, au fost corecte. "După plecarea autocarului, la scurt timp, a apărut informaţia că printre pasageri ar fi şi persoane care vin din zone roşii ale Italiei. Dar oamenii au fost corecţi, ne-au pus la dispoziţie inclusiv contracte de muncă, ca să dovedească faptul că spun adevărul", a spus purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jurnalism.
“Undeva în Oradea”, unde?
Postat 09 Martie 2020, 14:52 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON