Judeţul Bihor se află pe locul al 3-lea în ţară în topul celor mai multe medii de 10 obţinute de elevi în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. De asemenea, rata de promovare a crescut cu peste 6% faţă de cea de anul trecut.
75% promovaţi dintre absolvenţii din 2021
"Datele finale ne îndreptăţesc să considerăm că în acest an Bacalaureatul a adus un plus, pe care am dori ca anul viitor, în condiţii de normalitate, să-l sporim, astfel încât să ajungem în partea superioară a clasamentului la nivel naţional. Şi acum suntem în prima jumătate a clasamentului", a spus Virgil Blage, luni, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea unei analize a rezultatelor, la sediul IŞJ Bihor.
Rata de succes din acest an în Bihor este de 69,4%, aceasta crescând cu mai bine de 6 procente faţă de rezultatele de anul trecut (promovare 63%).
În ceea ce priveşte procentul de promovare al elevilor care au absolvit anul acesta, deci fără cei din seriile precedente, acesta este şi mai mare, de 75,1%.
În Bihor, la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat au fost înscrişi în total 3.717 elevi, din care s-au prezentat 3.582, au fost eliminaţi 5 şi respinşi în urma corectării lucrărilor 1.091.
În topul zeciştilor
Dintre cei care au promovat, 7 elevi au reuşit să o facă cu medie maximă, adică cu 10, ceea ce plasează judeţul Bihor pe un loc fruntaş în topul naţional. Mai multe medii de 10 au fost doar în Bucureşti (23) şi Iaşi (10), în timp ce în judeţele Prahova şi Gorj, la fel ca-n Bihor, câte 7 absolvenţi au încheiat examenul cu media 10.
Mulţi alţi elevi bihoreni au obţinut medii mari: 218 au avut medii între 9,5 şi 9,99; 377 au avut medii între 9 şi 9,49.
Virgil Blage a spus că a observat, pe lângă implicarea profesorilor, şi implicarea părinţilor în multe cazuri: "Tot mai mute familii au devenit conştiente de nevoia de a suplimenta pregătirea copiilor, având în vedere condiţiile speciale în care s-a desfăşurat procesul instructiv-educativ în acest an pandemic".
După contestaţii
Despre contestaţii, peste 1.000 în Bihor, Virgil Blage a spus că multe dintre ele au fost "soluţionate favorabil" elevilor. Totuşi, în judeţul nostru nu s-au înregistrat diferenţe majore între notele obţinute înainte şi după contestaţii. După cum se ştie, în alte judeţe au existat diferenţe uriaşe între note, lucru care l-a făcut pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să-şi arate nemulţumirea faţă de profesorii care au corectat la prima mână lucrările.
Şi în Bihor au fost cazuri unde nota a crescut cu mai mult de 1,5, însă acestea au fost puţine. "Nu este cazul nostru", a spus Blage, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI legate de diferenţele mari de notare. Inspectorul şef a spus că, de exemplu, la proba de limba română, procentul lucrărilor unde nota a crescut cu mai mult de 1,5 puncte după contestaţii este mic, de 1,34%.
Niciun liceu fără elev promovat
În schimb, şeful IŞJ Bihor a spus că şi la Bacalaureat se văd "aceleaşi discrepanţe" dintre rezultatele elevilor din mediul rural şi ale celor din mediul urban, ca la Evaluarea Naţională, adică elevii de la ţară au luat note mai mici şi au avut un procent mai mic de promovare. "Cum am spus şi după Evaluarea Naţională, cred că este necesar să regândim reţeaua şcolară şi să valorificăm capacitatea unor colegii bine dotate, care au şi internate şi cantine", a comentat Blage. "Este limpede că fragmentarea procesului de învăţământ în şcoli mici nu este soluţia", a adăugat acesta.
Totuşi, "este primul an după multă vreme în care nu avem nicio unitate de învăţământ în care procentul de promovare să fie 0", a subliniat Virgil Blage.
Topul şcolilor
După soluţionarea contestaţiilor, IŞJ Bihor a întocmit şi clasamentul final al colegiilor şi liceelor în funcţie de procentul de promovare.
Astfel pe primele locuri se situează Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liceul Teologic Baptist "Emanuel" şi Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, toate trei înregistrând o rată de promovare de 100%. Merită subliniat că, spre deosebire de ultimele două şcoli, Colegiul "Gojdu" a avut mult mai mulţi candidaţi, 203 faţă de 57 la liceul Emanuel şi 10 la liceul german.
Procente foarte bune de promovare, de peste 90%, au avut, în ordine, şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (99,14%), Liceul Teologic Penticostal Betel (98,36%), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (95,61%), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (92,91%) şi Liceul Ortodox Roman Ciorogariu (92,31%).
Top 10 în Bihor este închis de Colegiul Naţional Mihai Eminescu (89,57%) şi de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu (87,27%). Merită, de asemenea, precizat că "Eminescu" a avut cel mai mare număr de candidaţi dintre toate liceele din judeţ: 278.
Vezi mai jos topul liceelor după rezultatele de la Bacalaureat!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.