Scandalul „Azilele groazei” încă produce reacții. Un orădean îi acuză pe șefii unei ONG care administrează azilul pentru vârstnici din Chișirid că au speculat vulnerabilitatea tatălui său pentru a pune mâna pe casele acestuia, una aflată în sat chiar vizavi de azil, alta în Oradea.
„Patronii” azilului i-au obținut semnătura pe un testament în timp ce bătrânul era la pat, în spital, la schimb dându-i zilnic o masă caldă. Nu din omenie, ci din lăcomie, zice bărbatul, în timp ce întreprinzătorii non-profit ripostează: totul a fost perfect legal.
Cu „cazier”
Despre azilul Asociației Decență pentru Bătrâni, conduse de Violeta și Tudor Dragoș, BIHOREANUL a mai scris, tot în urma unor acuzații că aceștia „vânează” casele vârstnicilor cazați la Chișirid. În aprilie 2020, ziarul a dezvăluit că soții Dragoș nu s-au mulțumit să încaseze taxa lunară, ci și pensia unei bătrâne de 89 de ani, Lenche Cuc, ba au și încheiat la notarul Ilie Drăgoiu un contract prin care primeau și apartamentul ei din oraș. Rudele au aflat abia după ce femeia a murit, anunțate de vecini că ușa locuinței a fost forțată de noii proprietari, care au și vândut-o rapid.
Întrucât bătrâna nu avea discernământ și nu putea semna acte, familia a deschis un proces, obținând anularea atât a contractului de întreținere, încheiat nu în beneficiul Asociației, ci direct al șefilor acesteia, cât și pe a celui prin care soții Dragoș au vândut apartamentul. În plus, Parchetul Bihor s-a autosesizat, învinuindu-i de înșelăciune și fals intelectual.
Tot în primăvara lui 2020, BIHOREANUL relata cazul unei orădence de 62 de ani cu retard mintal: aceiași soți Dragoș i-au încasat indemnizația de handicap și pensia, ba au cerut să fie declarați și curatori ai femeii, pe care au pus-o să semneze tot felul de acte, pregătindu-se să-i devină moștenitori.
Interzis în casa bunicilor
O afacere aproape la indigo a fost semnalată BIHOREANULUI, acum, de orădeanul Crișan Mărcuțiu (foto), care a aflat abia după moartea tatălui său, Octavian Mărcuțiu, că acesta a semnat acte în favoarea acelorași Violeta și Tudor Dragoș, autentificate de același notar, Ilie Drăgoiu.
„Părinții mei erau despărțiți din 1996, iar tata locuia în casa părintească din Chișirid, aflată vizavi de azil. Eu, stând în Oradea, îl vizitam cam o dată, de două ori pe lună”, povestește bărbatul. În aprilie 2021, bătrânul de 72 ani l-a sunat să-i spună că era internat în Spitalul Municipal, infectat cu Covid. „Îi duceam apă, mâncare, fructe... Până într-o zi când am fost anunțat că a murit”, spune orădeanul.
În ziua înmormântării, surpriză: a vrut să intre în casa tatălui, dar Violeta Dragoș l-a anunțat că nu mai are dreptul, fiindcă bătrânul i-a lăsat-o ei și soțului său.
Casă contra casă
În vară, bărbatul s-a prezentat cu fratele și cu sora sa la notarul Gheorghe Moș pentru succesiune. S-au trezit cu un șoc: „Ne-a spus că în Registrul dosarelor succesorale a fost înregistrat un testament, autentificat de Ilie Drăgoiu, prin care tata își lăsa averea soților Dragoș”. Actul era datat în octombrie 2015, când bătrânul fusese internat în spitalul TBC. „Psihic, tata era labil, nu avea o relație bună nici cu mama, iar soții Dragoș au profitat de starea lui”, zice orădeanul.
Notarul Moș i-a anunțat pe cei trei urmași că vor rămâne și fără casa din Chișirid (foto), și fără cea din Oradea, în care locuia Crișan. „Ne-a zis să ajungem «la mijloc» cu soții Dragoș, care se declarau dispuși să renunțe la casa din oraș dacă le-o lăsam pe cea din sat. Sub presiune, în 20 de minute am semnat o înțelegere”, spune orădeanul. Abia ulterior s-a gândit că testamentul fusese încheiat în condiții dubioase și putea fi anulat: „Nu știu dacă au existat martori, dacă notarul a fost la el în spital, dacă tata era lucid în acel moment”.
A renunțat însă să facă o plângere penală pe numele patronilor azilului, din lehamite, dar și pentru că răspunderea pentru o presupusă falsificare a actelor în 2015 e deja prescrisă. „Vreau, totuși, să se știe până unde merge lăcomia. Oamenii să afle că soții Dragoș asta urmăresc: casele bătrânilor”, zice Crișan Mărcuțiu.
De creștini...
Tudor Dragoș a refuzat solicitarea BIHOREANULUI de a-și spune propria versiune, însă soția acestuia a afirmat că l-au luat „în îngrijire” pe Octavian Mărcuțiu cu acte legale, deoarece copiii acestuia „nu s-au interesat de el”. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul Lenche Cuc, aflat în atenția procurorilor, precum și în altele: „Dacă ar fi avut altcineva grijă de ei, oamenii nu ar fi ajuns în azil”.
Șefa așezământului afirmă că a încheiat cu bătrânul o înțelegere „pe persoană fizică”, nu în numele asociației, fiindcă acesta a continuat să locuiască în casa lui, nu a fost cazat în azil, dar ea personal i-a gătit în fiecare zi: „Nu voia mâncare făcută în bucătăria azilului, ci fripturi, în fiecare zi, pe care eu le-am făcut, în bucătăria casei mele. În plus, i-am dat și haine, că toate îi erau vechi”.
Cât despre testamentul prin care ar fi primit și casa din Oradea a lui Mărcuțiu, precum și motivul pentru care a renunțat atât de ușor la ea doar pentru a rămâne cu cea din sat, femeia afirmă că a cedat-o, pur și simplu, din bunătate creștinească, nicidecum pentru că la o eventuală cercetare actul putea fi anulat, căci „suntem oameni cu frica lui Dumnezeu!”.
Credincioși, dar nu și dezinteresați, după cum s-a văzut și în celelalte cazuri...
FAIMĂ PROASTĂ
Azilul din Chișirid, amendat
În urma controalelor declanșate la toate centrele rezidențiale pentru vârstnici, copii și adulți cu handicap din Bihor la începutul lunii iulie, în plin scandal național după dezvăluirile despre „azilele groazei” din Ilfov, azilul din Chișirid al Asociației Decență pentru Bătrâni a fost amendat, în total, cu 50.000 lei.
DSVSA Bihor a „taxat” cu 30.000 lei faptul că așezământul nu avea acte de proveniență a alimentelor, Protecția Consumatorilor cu 10.000 lei pentru că păstra alimentele necorespunzător, la temperatură ambientală, iar AJPIS cu 10.000 lei pentru că nu a întocmit contracte de asistență pentru doi dintre cei 19 rezidenți, în plus Inspectoratul de Muncă emițând un avertisment pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor.
Violeta Dragoș s-a apărat declarând BIHOREANULUI că cei doi bătrâni pentru care asociația nu întocmise contracte de servicii sociale ajunseseră recent în azil, dar actele urmau să fie întocmite, fără a explica celelalte nereguli constatate de inspectori în timpul controlului.
În schimb, femeia s-a plâns că atât mediatizarea acestui aspect, cât și a cazurilor despre bătrânii peste ale căror case soții Dragoș voiau să se înstăpânească au dăunat imaginii asociației și azilului. „Dacă tot apar articole din astea în presă, oamenii o să ne ocolească. Deja se simte că nu mai vin la noi ca înainte”, a spus șefa Asociației Decență pentru Bătrâni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.