URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2023, 14:02

Azilele pentru bătrâni din toată țara, „călcate” de ANPC. Probleme găsite și la centrele din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat o amplă campanie de verificări la centrele de îngrijire a vârstnicilor din întreaga țară, iar în urma celor 416 controale s-au dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituției.

Din cauza unor nereguli, ANPC a oprit temporar prestarea anumitor servicii în 53 de unități, unele dintre ele aflate în Bihor.

Autoritatea nu a precizat însă despre câte centre din Bihor este vorba, care sunt acestea și nici măcar problemele depistate.

Cel mai probabil, au fost oprite servicii precum cele de pregătire a mesei ori de depozitare a alimentelor, comunicatul ANPC menționând că în toată țara s-au găsit produse alimentare nesigure ori expirate, vitrine frigorifice insalubre sau ruginite, cu urme de mucegai, ori echipamente de gătit neigienizate.

Alte abateri descoperite de inspectorii ANPC în urma tuturor controalelor au fost supraaglomerarea spațiilor de cazare sau cazarea în spații improprii, obiecte de veselă deteriorate ori din plastic, spații de depozitare improprii, camere nerenovate, dormitoare cu lenjerii de pat murdare, băi cu probleme la rețeaua de canalizare, fără robineți ori cu mizerie.

„Acolo unde a fost cazul, ANPC a informat prefecții județelor pe raza cărora își desfășurau activitatea centrele cu probleme mari, iar în cazul sancțiunile aplicate structurilor de stat, instituția noastră a adus la cunoștința organelor abilitate situația pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate, celor responsabili”, a transmis ANPC, fără alte lămuriri.

Controalele au fost coordonate de vicepreședintele Autorității, Sebastian Hotca, care s-a arătat revoltat de modul în care vârstnicii României sunt îngrijiți.

„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noștri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârsta și felul în care acestea sunt “îngrijite” în căminele destinate vârstnicilor.

Este inadmisibil să profiți de pe seama acestora și să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorința de a realiza un câștig de pe urma lor, fără să te gândești că, în locul lor, ar putea fi părinții sau bunicii tăi”, a declarat Hotca, citat în comunicat.

ANPC a mai precizat că în centrele unde s-au depistat deficiențe importante la blocul alimentar, hrana vârstnicilor va fi asigurată de firme de catering.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Adevărat grăiești Socrate...
Instituția statului nu pentru asta e pentru a sancționa, ci mai degrabă pentru a veghea asupra bunului mers al societății sau al unor asociații, fundații care au aceste servicii de gen. Sunt de acord cu tine, dar desigur cei în cauză trebuiau să fie prima dată sancționați printr-un avertisment, doar după aceea dacă este iară prins să fie amendat, problema e că amenzile astea date de instituții se recuperează în maxim 3-4 luni desigur tot de la nevoiașii de acolo, normal ar fi după fiecare amendă, mai precis prins a treia oară să fie sancționat cu oprirea activității pe 6 luni și o amendă considerabilă, mai apoi cu închiderea acestor spații economice definitiv. Imaginează-ți că aceste persoane care conduc aceste unități, nici la ei acasă nu vei găsi mai multă ordine și curățenie, de asta societății îi trebuie și este necesar niște legi foarte aspre, până la legile penale, condamnați pentru Art 281 Cod Penal - Supunerea la rele tratamente, despre ce vorbim domnule, a deschis cumva OPC-ul vreun dosar penal? Deși aparținătorii acum o pot face, sunt destule dovezi în presă, pentru a depune o plângere împotriva lor. Dar îi invităm pe cei de la OPC și pe la țară, să vadă cum stau și instituțiile statului, ori acolo nu e permisă legea?? O zi bună.
Postat 25 Februarie 2023, 20:02 de Morometul
Felicitari ANPC!!!!
Felicitari celor de la ANPC!!!! Sunt singurii care fac ceva in tara asta!!! DSP-ul freaca menta la greu, ii bate eventual cu prietenie pe umar, iar celor de la DSVSA li se rupe cu desavarsire! De fapt ce sa astepti controale bine facute de la niste neinstruiti!?
Postat 25 Februarie 2023, 14:26 de Socrate
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON