Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat o amplă campanie de verificări la centrele de îngrijire a vârstnicilor din întreaga țară, iar în urma celor 416 controale s-au dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituției.
Din cauza unor nereguli, ANPC a oprit temporar prestarea anumitor servicii în 53 de unități, unele dintre ele aflate în Bihor.
Autoritatea nu a precizat însă despre câte centre din Bihor este vorba, care sunt acestea și nici măcar problemele depistate.
Cel mai probabil, au fost oprite servicii precum cele de pregătire a mesei ori de depozitare a alimentelor, comunicatul ANPC menționând că în toată țara s-au găsit produse alimentare nesigure ori expirate, vitrine frigorifice insalubre sau ruginite, cu urme de mucegai, ori echipamente de gătit neigienizate.
Alte abateri descoperite de inspectorii ANPC în urma tuturor controalelor au fost supraaglomerarea spațiilor de cazare sau cazarea în spații improprii, obiecte de veselă deteriorate ori din plastic, spații de depozitare improprii, camere nerenovate, dormitoare cu lenjerii de pat murdare, băi cu probleme la rețeaua de canalizare, fără robineți ori cu mizerie.
„Acolo unde a fost cazul, ANPC a informat prefecții județelor pe raza cărora își desfășurau activitatea centrele cu probleme mari, iar în cazul sancțiunile aplicate structurilor de stat, instituția noastră a adus la cunoștința organelor abilitate situația pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate, celor responsabili”, a transmis ANPC, fără alte lămuriri.
Controalele au fost coordonate de vicepreședintele Autorității, Sebastian Hotca, care s-a arătat revoltat de modul în care vârstnicii României sunt îngrijiți.
„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noștri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârsta și felul în care acestea sunt “îngrijite” în căminele destinate vârstnicilor.
Este inadmisibil să profiți de pe seama acestora și să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorința de a realiza un câștig de pe urma lor, fără să te gândești că, în locul lor, ar putea fi părinții sau bunicii tăi”, a declarat Hotca, citat în comunicat.
ANPC a mai precizat că în centrele unde s-au depistat deficiențe importante la blocul alimentar, hrana vârstnicilor va fi asigurată de firme de catering.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.