URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2020, 11:48

Azil fără decenţă: Proprietarii unui azil din Nojorid, acuzaţi că au luat cu forţa o bătrână în îngrijire şi s-au împroprietărit ilegal pe apartamentul ei

Azil fără decenţă: Proprietarii unui azil din Nojorid, acuzaţi că au luat cu forţa o bătrână în îngrijire şi s-au împroprietărit ilegal pe apartamentul ei AMINTIRI DE FAMILIE. Până să ajungă la azilul din Chişirid, ultimii zece ani din viaţă, Lenche Cuc (medalion) i-a petrecut singură, în apartamentul ei din Rogerius. Ultima oară când s-a reunit cu puţinele rude pe care le avea a fost în 2017. "Atunci a venit la Oradea fratele ei din Germania (al doilea de la stânga) şi nepotul acestuia (stânga), pe care ea, în fotografie aşezată în extrema dreaptă, l-a ales ca moştenitor", zice nepoata Andrea 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce poate fi mai trist ca, după o viaţă de aproape nouă decenii, să mori printre străini, fără ca ai tăi măcar să ştie? Şi, deşi ţi-ai pregătit locul în care să-ţi dormi somnul de veci, alţii să decidă altfel pentru tine?

Familia unei orădence îi acuză pe proprietarii căminului "Decenţă pentru bătrâni", din Chişirid, comuna Nojorid, că nici măcar n-au anunţat rudele despre moartea femeii şi au înmormântat-o în taină. Mai mult, cei doi soţi care administrează căminul, Violeta şi Tudor Dragoş, sunt acuzaţi că, tot în secret, s-au împroprietărit pe apartamentul femeii, iar după ce aceasta a murit, s-au grăbit să-l vândă. 

Moarte la secret 

În Joia Mare de dinaintea Paştelui Catolic, orădeanca Andrea Vasile (foto) a primit o veste şocantă: o mătuşă pe care o ştia îngrijită la azilul din Chişirid murise de aproape o săptămână, iar rudele habar nu au avut. "Vecinii mătuşii l-au sunat pe fratele ei, care locuieşte în Germania, şi i-au spus că nişte oameni au spart apartamentul, pentru că ea a murit şi ei sunt noii proprietari", povesteşte tânăra. Cum nu putea să vină în România, bărbatul a apelat la Andrea şi la mama ei. "Suntem rude îndepărtate, dar nu mai au pe altcineva. Pe mătuşa Lenche, la azil, doar o vecină şi mama au mai vizitat-o", spune Andrea.

Văduvă din 2009 şi fără să fi avut copii, Lenche Cuc a trăit mulţi ani într-un apartament din Rogerius. În noiembrie anul trecut, vecinii au chemat Ambulanţa, pentru că bătrâna ajunsă la 89 de ani era foarte slăbită. "Avea mai multe boli, inclusiv Alzheimer, pentru care a mai fost internată la Psihiatrie", povesteşte Andrea. 

Lenche mai avea la Oradea o soră cu trei ani mai bătrână, Jolan Jurău, la rându-i fără soţ sau copii. "Cele două surori nu locuiau împreună şi nici nu se punea problema să se îngrijească una pe alta. Acest azil a fost recomandat de medicii din spital, iar Ambulanţa a dus-o acolo. Contractul de îngrijire l-a făcut sora ei, care a şi plătit costul lunar. De fiecare dată când a fost în vizită la azil, mama mea s-a interesat de plată şi i s-a spus că totul e în regulă", zice nepoata.

Între timp, pe 25 martie, Jolan a murit, iar pe 4 aprilie, Lenche a urmat-o în lumea drepţilor...

Prea multe întrebări

Alertată de unchiul din Germania, Andrea şi mama ei au mers la azilul din Chişirid, ca să ceară explicaţii, mai cu seamă că o ştiau pe administratoarea Violeta Dragoş. "De când e pandemie, mama nu a mai fost în vizită, dar a sunat-o pe doamna Violeta ultima oară pe 31 martie. I-a spus că totul e în regulă", zice nepoata. 

La cămin, administratoarea le-a confirmat că octogenara a murit, iar un preot ortodox a înmormântat-o în cimitirul din Chişirid. Dragoş le-a mai zis că nu era obligată să anunţe cuiva decesul. "Dacă ne-ar fi sunat, i-am fi putut spune că mătuşa are loc de veci în Oradea, lângă soţul ei, cu crucea inscripţionată. Şi, chiar şi cu restricţiile cauzate de pandemie, eu şi mama puteam merge la înmormântare", zice Andreea. 

Când au întrebat de apartament, administratoarea a abandonat amabilitatea şi a pasat-o la Decebal Hanaş, juristul azilului, care, telefonic, i-a spus Andreei că mătuşa ei şi-a dat locuinţa căminului, în schimbul îngrijirii ei până la moarte. "Mi-a venit greu să cred, pentru că ştiam că mătuşa şi-a lăsat prin testament apartamentul nepotului din Germania, iar azilul, aşa cum ne-au asigurat, era plătit. Oricum, pensia ei tot la cămin a mers, iar mătuşa avea Alzheimer şi nu putea să semneze un asemenea document. Când i-am spus toate astea, mi-a reproşat că pun prea multe întrebări şi a închis", zice Andrea.

De la vecinii mătuşii, femeia a aflat că noii proprietari ai apartamentului sunt, de fapt, soţii Violeta şi Tudor Dragoş, şi nu asociaţia care deţine azilul, iar locuinţa este scoasă din 9 aprilie la vânzare, pentru 40.000 de euro. Un preţ modest, pentru un apartament cu două camere din Rogerius...

"De ce să mă complic?" 

Într-o discuţie cu reporterul BIHOREANULUI, la care a participat însoţit de juristul Hanaş, preşedintele Asociaţiei "Decenţă pentru Bătrâni", Tudor Dragoş (foto), a recunoscut că el şi soţia lui sunt proprietarii locuinţei. "Doamna Cuc a văzut, în decembrie, că sora ei e tot mai slăbită şi a cerut să o luăm în îngrijire, oferindu-ne apartamentul. De fratele din Germania nu ştiam nimic", explică Dragoş. Astfel că, pe 7 ianuarie, în faţa notarului Ilie Drăgoiu, au semnat actele.

Dragoş nici nu şi-a pus problema să facă contractul în numele asociaţiei, astfel încât apartamentul să intre în patrimoniul ONG-ului, care să-l vândă, de pildă, pentru a spori condiţiile din cămin. "De ce să mă complic cu actele?", întreabă el, demonstrând, fără să vrea, că de fapt foloseşte o asociaţie non-profit tocmai pentru profitul propriu. Bărbatul pretinde, în schimb, că, după ce a luat-o în grijă, a mutat-o pe octogenară în casa lui, aflată la mică distanţă de azil. Minciună, acuză nepoata: "Pe 15 februarie, mama mea a fost în vizită la azil, iar tanti Lenche era într-o cameră cu cinci persoane". 

Lucidă sau nu?

Dragoş susţine că n-a avut obligaţia să anunţe vreo rudă de contractul de îngrijire, pentru că Lenche Cuc avea discernământ. "Primăria Nojorid a făcut anchetă socială, care a concluzionat că e lucidă. Acelaşi lucru l-a constatat şi notarul", zice bărbatul. El pune pe masă şi un bilet de externare al octogenarei din noiembrie 2019, de la Spitalul Judeţean Oradea, în care sunt înşirate afecţiuni cardiace, dar nu şi vreuna mintală. "Nu există documente medicale care să ateste că a suferit de demenţă", întăreşte şi juristul. 

Este posibil, însă, pentru că femeia a fost internată pentru investigaţii la inimă, ca afecţiunile mintale să nu fi fost notate de doctori. "Actele doveditoare erau toate în apartament, dar nu ştiu dacă mai există", zice Andrea.

De ce, dacă octogenara era lucidă, la intrarea în azil, n-a semnat ea însăşi contractul, ci sora ei, Dragoş nu mai explică. În schimb, recunoaşte că, deşi pretinde că a locuit în casă cu femeia, n-a întrebat-o niciodată măcar ce religie are, ori dacă are vreo dorinţă despre locul ei de veci.

Aveţi grijă!

Convinsă că mătuşa ei a fost escrocată, dacă nu şi maltratată, Andrea a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cerând până şi exhumarea cadavrului. "Nu am nicio pretenţie, nu îmi trebuie apartamentul, care oricum nu ar fi fost al meu. Eu vreau să se afle cum a murit mătuşa, oamenii ăştia să dea socoteală, iar alţi bihoreni să aibă grijă unde-şi duc bătrânii", zice orădeanca. De asemenea, unchiul ei din Germania şi-a angajat la rându-i un avocat şi are de gând să ceară socoteală.

În replică, Tudor Dragoş pretinde că nu se teme de nimic. "Pentru tot ce am făcut, eu am acte", susţine el. Cum le-a obţinut şi cât sunt de corecte rămâne să lămurească autorităţile...


UNUL ŞI UNUL
Înconjuraţi de oameni controversaţi

Suspiciunile Andreei Vasile sunt alimentate şi de specialiştii care îi înconjoară pe soţii Dragoş. "Nu-i cunosc pe oamenii ăştia, dar internetul e plin de scandaluri cu ei", spune orădeanca. 

Pe juristul Decebal Hanaş (foto), orădenii l-ar putea ţine minte pentru că a candidat în 2008 la Primărie, din partea PNŢCD. A obţinut un scor minuscul, probabil datorat şi faptului că, în primăvara aceluiaşi an, aşa cum şi BIHOREANUL a scris, a fost implicat în scandalul privind retrocedarea dubioasă a spaţiului în care funcţiona magazinul Dioda, de pe strada Independenţei. Ulterior, s-a mai aflat că Hanaş se pretindea avocat, deşi nu a avut această profesie, şi a fost reclamat Poliţiei pentru că i-a învăţat pe nişte romi din Timişoara cum să-şi terorizeze vecinii, ca să le vândă casele ieftin.

Nici notarul Ilie Drăgoiu nu este un personaj străin de scandaluri. În 2012, BIHOREANUL a dezvăluit, de pildă, că acesta a fost anchetat pe motiv că a legalizat adeverinţe false aduse de afaceristul Călin Raita, care apoi a folosit documentele pentru o fraudă de 5 milioane de euro. Raita a fost trimis în judecată, dar Drăgoiu a scăpat de acuzaţii, ajutat de nişte procurori superficiali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Corectie
"pedepsiti"
Postat 23 Aprilie 2020, 19:09 de Oradea2020
Cercetari
Daca e adevarat, sa fie pedesptiti cu ani grei de parnaie si recuperarea prejudiciului de catre familia victimei.
Postat 23 Aprilie 2020, 19:08 de Oradea2020
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON