URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2013, 13:57

Avrigeanu: "Bugetul judeţului e haotic, fără perspectivă şi fără direcţie. Mă ofer să-i fiu consilier lui Popa"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL-istul Ionel Avrigeanu, liderul PDL Oradea, a criticat, joi, modul în care s-a adoptat bugetul judeţului. Politicianul a reclamat, în esenţă, că, deşi în alte dăţi bugetul judeţului era dezbătut şi aveau loc discuţii pe tema lui, pe 4 aprilie acesta s-a votat în şedinţă extraordinară, fără să fie discutat în comisiile de specialitate şi nici măcar în plen anexele bugetului nu au fost dezbătute. "E un buget haotic, fără perspectivă, fără direcţie şi fără orizont", a reproşat Avrigeanu.

Bani risipiţi

PDL-istul a acuzat că puţinii bani ai judeţului s-au "atomizat", fiind direcţionaţi spre lucrări fără nicio finalitate, în vreme ce proiecte majore şi importante, precum drumul de Tinca sau noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, au fost abandonate. Potrivit acestuia, CJ a alocat sume mici şi insuficiente pentru unele drumuri judeţene, ca de exemplu Ginta, Poiana, Tăşad, ori care nu ajung decât pentru un kilometru-doi de asfalt sau pietruire. În schimb, a angajat noi investiţii, deşi pe cele vechi nu poate să le finalizeze.

"Au fost bani pentru 60-70 de biserici care au primit 200-300 de milioane (lei vechi - n.r.) fiecare, au fost pentru terenuri sintetice de sport... Eu nu spun că nu sunt necesare astfel de investiţii, dar în condiţiile în care aloci 20 de miliarde, e clar că la drumul de Tinca nu se va mai lucra în acest an. La Muzeul Ţării Crişurilor, unde, când s-a oprit investiţia mai mai erau necesari 100 de miliarde, au fost alocate 30 de miliarde. Pe o logică simplă, construcţia se va termina în următorii 3-4 ani, dar noi plătim 180.000 de euro pe an pentru chirie", a spus Avrigeanu.

PDL-istul a concluzionat că şefii de la judeţ nu se pricep să facă administraţie şi chiar şi-a oferit serviciile pentru a ajuta.

"E clar că bugetul acesta n-a avut nicio gândire, e clar că la conducerea CJ nu este o echipă, pentru că cei doi vicepreşedinţi sunt în şomaj tehnic pentru simplul fapt că nu au atribuţiuni. Pe de altă parte, cred că domnul preşedinte Popa nu are consilieri pe administraţia publică. Eu mă ofer, şi - i-o spun şi dumnealui - gratuit, fără niciun interes, la modul foarte serios. Cred că, având în vedere experienţa mea de vicepreşedinte şi ca ales judeţean pot să îi dau sfaturi utile în anumite momente legate de activitatea CJ", a concluzionat Avrigeanu.

La rândul său, preşedintele PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea, a criticat şi faptul că, anul acesta, localităţile cu primari PDL nu au primit fonduri. "Banii s-au împărţit între cele 3 partide. Se pare că CJ vrea să şteargă de pe hartă 23 de unităţi administrativ-teritoriale, ceea ce nu mi se pare deloc normal şi nu cred că aşa trebuie procedat", a spus Ghilea.

De la retrocedări, la Constituţie

Pe de altă parte, Ghilea a vorbit şi despre intervenţiile, respectiv întrebările adresate diverşilor miniştri. Între altele, el a criticat asumarea, de către Guvernul USL, a legii privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989, spunând că nu este normal să o facă fără nici măcar o dezbatere publică, cu toate că Guvernul PDL a uzitat, în repetate rânduri, de această metodă a asumării răspunderii. "Proiectul de lege vinde românilor iluzii, nu are soluţii. Oferă românilor puncte în loc de bani. Restituirea în natură a imobilelor a ajuns o excepţie, în loc să fie regula, încălcând spiritul Constituţiei", a spus Ghilea, arătând că acesta va da nas samsarilor imobiliari.

"Legea asumată e profund nedreaptă şi neconstituţională întrucât amână acordarea de bani până în 2024, amână punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti şi îi amăgeşte pe români cu acordarea de puncte", a mai punctat liderul PDL.

Senatorul a mai acuzat şi faptul că USL vrea să scadă pragul de validare a referendumului, cu 20%, argumentând că "un prag redus la referendum nu face decât să elimine emoţiile USL" în privinţa scrutinului pentru modificarea Constituţiei. Ghilea a spus că USL vrea să scadă pragul la 30% "pentru a-şi putea justifica neputinţa de a convinge".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da nu te oferi...
Da nu te oferi sa iei * de la toti locuitorii din jud. Bihor? In afara de tupeu fara margini nu aveti nimic: nici obraz, nici cinste, nici omenie, nici inteligenta.
Postat 18 Aprilie 2013, 17:49 de Emil
Aşa partid/gaşcă, aşa nomenclatură!
I. ”Potrivit acestuia, CJ a alocat sume mici şi insuficiente pentru unele drumuri judeţene, ca de exemplu Ginta, Poiana, Tăşad, ori care nu ajung decât pentru un kilometru-doi de asfalt sau pietruire”. 1. Don Avrigeanu o fi uitat faptul că 1 km de drum nu mai costă ca pe vremea când tov. Ghilea era prefect de Bihor. Puşculiţele nomenclaturii ”portocalii” ştiu de ce! II. ”E clar că bugetul acesta n-a avut nicio gândire, e clar că la conducerea CJ nu este o echipă, pentru că cei doi vicepreşedinţi sunt în şomaj tehnic pentru simplul fapt că nu au atribuţiuni. Pe de altă parte, cred că domnul preşedinte Popa nu are consilieri pe administraţia publică.” 1. Dacă cuscrul Avrigeanu are dreptate, a îl ţine pe tuşă pe domnul Mang, este o mare greşeală, dle Popa Cornel! 2. Don Avrigeanu are şi un pic de dreptate: Pentru ce este nevoie de 2 vicepreşedinţi la fiecare CJ? III. Pentru ilustra noastră Opoziţie: 1. Multe alte ”succesuri” …oratorice, model EBA! 2. Va rugam fapte concrete, pentru binele bihorenilor şi nu doar gargară. Pentru asta sunteţi prea BINE plătiţi!
Postat 18 Aprilie 2013, 17:23 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON