URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2017, 15:15

Avertizare ABA: Formaţiunile de gheaţă de pe suprafaţa râurilor sunt periculoase! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolul "insuliţelor" de gheaţă formate pe suprafaţa râurilor din Bihor.

"Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare", arată un comunicat transmis sâmbătă.

La sfârşitul săptămânii tecute, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad.

"Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formaţiuni de gheaţă. Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a îngheţat pe o suprafaţă de 40 de ha", mai arată documentul.

"Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. În cazul rîurilor, la debite mai mari,  apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de inec. Deşi stratul de gheaţă în cazul acumulărilor este destul de gros, de 20-25 cm, prezenţa unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheaţă, şi deci la situaţii periculoase", a precizat şeful ABA Crişuri, Dorel Dume.

Pe de altă parte, informarea mai aminteşte că, în această perioadă, specialiştii întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte măsurătorile hidro sau manevrele de la turnurile de control.

În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 128 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În următorul interval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă, mai avertizează ABA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON