Agrafă și Creion sunt două dintre personajele primei cărți scrise de Andrei Popovici, un orădean de numai 13 ani care și-a lansat joi după-amiaza, în centrul Oradiei, un volum de aventuri care are în centru... lumea rechizitelor.
La evenimentul care s-a desfăşurat în Librăria Compas au participat, pe lângă părinţii şi familia lui Andrei, prieteni, colegi, profesori și alţi oameni curioşi de cartea băiatului.
Agrafă şi Creion
Cartea numită "Aventurile lui Agrafă și Creion" gravitează în jurul detectivilor Agrafă şi Creion, care anchetează misterele din imaginarul Univers al Rechizitozei. "Este o aventură în lumea rechizitelor, o lume nouă, inedită. Pe parcursul investigării celor doi alte mistere ies la suprafaţă, iar detectivii trebuie să le desluşească. Are mai multe elemente, acţiune și mister, iar rechizitele prind o nouă formă. Copiii nu s-ar fi gândit niciodată ce poate face o agrafă, un creion", a spus Monica Popovici, mama lui Andrei, care îşi doreşte ca în următoarea perioadă să prezinte volumul în cât mai multe dintre şcolile bihorene, adăugând că "este o carte scrisă de un copil pentru copii şi ar fi un lucru frumos să o descopere cât mai mulţi".
Andrei, elev acum în clasa a VII-a B la Şcoala Gimnazială "Dacia", a început să scrie în timpul pandemiei de Covid 19, pentru că avea foarte mult timp liber. "Cum citeam atât de multe cărţi mi-am zis că pot şi eu să scriu o carte. Fiind elev, eram înconjurat foarte mult de rechizite, iar pentru că părinţii mei deţin o papetărie eram şi mai ancorat în minunata lume a rechizitelor", a vorbit Andrei despre sursa inspiraţiei pentru subiectul volumului său.
El a luat rechizitele ca punct de referinţă şi le-a transformat în personaje diverse, care să rezolve mistere sau care să provoace haos. Personajul principal, Creion, în care Andrei a mărturisit că se regăseşte cel mai mult, a fost ales pentru că, spune băiatul, creionul este primul obiect care îţi vine în minte când te gândeşti la şcoală şi la scris. Pe de altă parte, printre personajele negative se regăsesc Foaia Murdară sau Foaia Lipicioasă, care sunt prinse de un alt personaj principal - Agrafă.
Lansare inedită
Pentru a introduce publicul cât mai bine în atmosfera cărţii şi pentru a-l convinge că merită cumpărată, Andrei, ajutat de alţi colegi, a pus în scenă, în librărie, un episod din carte. Mai mult, copiii au dansat pe melodia "Agrafă şi Creion", creată special pentru acest eveniment cu ajutorul unei aplicaţii de Inteligenţă Artificală.
Întrebat din public care sunt planurile pentru viitor, băiat a răspuns pe un ton ferm că ar vrea să scrie măcar trei volume în cariera lui de scriitor, abia lansată, în timp ce un coleg i-a urat să ajungă "un scriitor foarte mare".
"Mă bucur când văd un copil de 13 ani că are asemenea preocupări", a spus Loredana Berzovan, directoarea şcolii din Lugaşu de Jos, care a venit la eveniment alături de fiica ei, căreia a dorit să-i arate, prin puterea exemplului, că există şi "altceva în afară de telefon", referindu-se la faptul că în rândul tinerilor tehnologia este din ce în ce mai prezentă, lucru ce-i distrage de la activităţi ce le dezvoltă gândirea, precum cititul.
Andrei a fost felicitat apoi de cei prezenţi, cărora le-a semnat migălos cărţile, într-o adevărată sesiune de autografe.
Publicarea cărţii a fost un drum anevoios, care a durat mai bine de un an şi jumătate, însă până la urmă editura orădeană Celestim a acceptat volumul, care poate fi cumpărat la preţul de 36,90 lei de la Librăria Compas sau pe site-ul băiatului.
Andrei Popovici s-a remarcat în comunitatea orădeană încă din 2021, când a strâns de la colegii de şcoală şi prieteni 1.500 de cărţi pe care le-a donat bibliotecilor a două şcoli de la ţară, iar câteva luni mai târziu îşi amenajase, ajutat de părinţi şi de sora lui mai mică, o grădină în faţa blocului.
În prezent, iniţiativa lui de donare a cărților numită "Provocarea lui Andrei - Donează o Carte!" a ajuns la cea de-a treia ediţie, iar în 1 iunie, de ziua copilului, biblioteca şcolii din Lugaşu de Jos va primi cărţile strânse de Andrei şi prietenii lui.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.