URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2024, 09:23

Aventuri în lumea rechizitelor: Un elev din Oradea și-a lansat romanul, la numai 13 ani (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agrafă și Creion sunt două dintre personajele primei cărți scrise de Andrei Popovici, un orădean de numai 13 ani care și-a lansat joi după-amiaza, în centrul Oradiei, un volum de aventuri care are în centru... lumea rechizitelor. 

La evenimentul care s-a desfăşurat în Librăria Compas au participat, pe lângă părinţii şi familia lui Andrei, prieteni, colegi, profesori și alţi oameni curioşi de cartea băiatului. 

Agrafă şi Creion

Cartea numită "Aventurile lui Agrafă și Creion" gravitează în jurul detectivilor Agrafă şi Creion, care anchetează misterele din imaginarul Univers al Rechizitozei. "Este o aventură în lumea rechizitelor, o lume nouă, inedită. Pe parcursul investigării celor doi alte mistere ies la suprafaţă, iar detectivii trebuie să le desluşească. Are mai multe elemente, acţiune și mister, iar rechizitele prind o nouă formă. Copiii nu s-ar fi gândit niciodată ce poate face o agrafă, un creion", a spus Monica Popovici, mama lui Andrei, care îşi doreşte ca în următoarea perioadă să prezinte volumul în cât mai multe dintre şcolile bihorene, adăugând că "este o carte scrisă de un copil pentru copii şi ar fi un lucru frumos să o descopere cât mai mulţi".

Andrei, elev acum în clasa a VII-a B la Şcoala Gimnazială "Dacia", a început să scrie în timpul pandemiei de Covid 19, pentru că avea foarte mult timp liber. "Cum citeam atât de multe cărţi mi-am zis că pot şi eu să scriu o carte. Fiind elev, eram înconjurat foarte mult de rechizite, iar pentru că părinţii mei deţin o papetărie eram şi mai ancorat în minunata lume a rechizitelor", a vorbit Andrei despre sursa inspiraţiei pentru subiectul volumului său.

El a luat rechizitele ca punct de referinţă şi le-a transformat în personaje diverse, care să rezolve mistere sau care să provoace haos. Personajul principal, Creion, în care Andrei a mărturisit că se regăseşte cel mai mult, a fost ales pentru că, spune băiatul, creionul este primul obiect care îţi vine în minte când te gândeşti la şcoală şi la scris. Pe de altă parte, printre personajele negative se regăsesc Foaia Murdară sau Foaia Lipicioasă, care sunt prinse de un alt personaj principal - Agrafă.

Lansare inedită

Pentru a introduce publicul cât mai bine în atmosfera cărţii şi pentru a-l convinge că merită cumpărată, Andrei, ajutat de alţi colegi, a pus în scenă, în librărie, un episod din carte. Mai mult, copiii au dansat pe melodia "Agrafă şi Creion", creată special pentru acest eveniment cu ajutorul unei aplicaţii de Inteligenţă Artificală.

Întrebat din public care sunt planurile pentru viitor, băiat a răspuns pe un ton ferm că ar vrea să scrie măcar trei volume în cariera lui de scriitor, abia lansată, în timp ce un coleg i-a urat să ajungă "un scriitor foarte mare".

"Mă bucur când văd un copil de 13 ani că are asemenea preocupări", a spus Loredana Berzovan, directoarea şcolii din Lugaşu de Jos, care a venit la eveniment alături de fiica ei, căreia a dorit să-i arate, prin puterea exemplului, că există şi "altceva în afară de telefon", referindu-se la faptul că în rândul tinerilor tehnologia este din ce în ce mai prezentă, lucru ce-i distrage de la activităţi ce le dezvoltă gândirea, precum cititul.

Andrei a fost felicitat apoi de cei prezenţi, cărora le-a semnat migălos cărţile, într-o adevărată sesiune de autografe.

Publicarea cărţii a fost un drum anevoios, care a durat mai bine de un an şi jumătate, însă până la urmă editura orădeană Celestim a acceptat volumul, care poate fi cumpărat la preţul de 36,90 lei de la Librăria Compas sau pe site-ul băiatului.

Andrei Popovici s-a remarcat în comunitatea orădeană încă din 2021, când a strâns de la colegii de şcoală şi prieteni 1.500 de cărţi pe care le-a donat bibliotecilor a două şcoli de la ţară, iar câteva luni mai târziu îşi amenajase, ajutat de părinţi şi de sora lui mai mică, o grădină în faţa blocului. 

În prezent, iniţiativa lui de donare a cărților numită "Provocarea lui Andrei - Donează o Carte!" a ajuns la cea de-a treia ediţie, iar în 1 iunie, de ziua copilului, biblioteca şcolii din Lugaşu de Jos va primi cărţile strânse de Andrei şi prietenii lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON