URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2024, 10:00

AVE și ECO Bihor fac Oradea și Bihorul mai curate (FOTO/VIDEO)

Una dintre componentele esențiale ale sistemului de management integrat al deșeurilor din Bihor este fracția bio, care ne aduce mai aproape de standardele europene în domeniu. ECO Bihor, operator licențiat al depozitului ecologic, și AVE Bihor, operator licențiat de colectare, transport și tratare deșeuri în județ, împart acest efort al transformării deșeurilor bio, colectate de la populație, în compost, iar apoi în pământ de flori de cea mai bună calitate, vândut fie direct, fie prin intermediul marilor lanțuri de magazine.

De la raftul de zarzavaturi, la stația de compost

Atunci când cumpărați orice zarzavat sau fructe și aruncați resturile în pubela destinată fracției bio, nu faceți altceva decât să inițiați un ciclu, care reprezintă un exemplu clasic de economie circulară. Deșeurile bio sunt preluate de mașinile AVE Bihor, ajung în stația de compostare din Oradea, unde începe un proces întins pe mai multe săptămâni.

În primă fază sunt eliminate deșeurile din plastic, apoi materialul este așezat în prisme, după care, la finalul procesului de compostare, totul este cernut pentru a obține cel mai bun pământ de flori. Acesta este ambalat în saci de 3 până la 40 de litri și vândut, fie direct, fie prin intermediul unor magazine specializate.

Pubela maro la control!

Pentru a asigura succesul acestei rețete, e importantă calitatea deșeului bio ridicat de la populație. Cele două companii fac acțiuni de verificare a pubelei maro, pentru a măsura nivelul de impuritate. Dacă angajații noștri găsesc materiale necompostabile (sticlă, metal, plastic, lemn tratat, păr, blană, haine, excremente de animale etc.), pubela nu va ridicată, iar motivul va fi indicat printr-o etichetă lipită pe recipient.

Importanța stației de compostare ECO Bihor

De 13 ani, de când s-a inaugurat stația de compostare din Oradea, cantitățile de deșeuri biodegradabile tratate cresc de la an la an. În 2022, de exemplu, în Oradea au ajuns 1.560 tone de deșeuri biodegradabile, din care s-au obținut 1.014 tone de compost. Compostul rezultat este componenta principală a pământului de flori.

Pentru ca rezultatele muncii noastre să fie vizibile și pentru a le mulțumi cetățenilor pentru efortul depus în colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, organizăm periodic campanii de promovare a colectării separate oferind clienților gratuit saci cu pământ de flori. Astfel, demonstrăm cetățenilor că implicarea fiecăruia în procesul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile este un aspect important și contribuie la un mod de viață sustenabil, deoarece în concordanță cu sloganul AVE BIHOR: „Schimbarea începe cu noi!”

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON