URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2024, 11:00

AVE și ECO Bihor fac Oradea și Bihorul mai curate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre componentele esențiale ale sistemului de management integrat al deșeurilor din Bihor este fracția bio, care ne aduce mai aproape de standardele europene în domeniu. ECO Bihor, operator licențiat al depozitului ecologic, și AVE Bihor, operator licențiat de colectare, transport și tratare deșeuri în județ, împart acest efort al transformării deșeurilor bio, colectate de la populație, în compost, iar apoi în pământ de flori de cea mai bună calitate, vândut fie direct, fie prin intermediul marilor lanțuri de magazine.

De la raftul de zarzavaturi, la stația de compost

Atunci când cumpărați orice zarzavat sau fructe și aruncați resturile în pubela destinată fracției bio, nu faceți altceva decât să inițiați un ciclu, care reprezintă un exemplu clasic de economie circulară. Deșeurile bio sunt preluate de mașinile AVE Bihor, ajung în stația de compostare din Oradea, unde începe un proces întins pe mai multe săptămâni.

În primă fază sunt eliminate deșeurile din plastic, apoi materialul este așezat în prisme, după care, la finalul procesului de compostare, totul este cernut pentru a obține cel mai bun pământ de flori. Acesta este ambalat în saci de 3 până la 40 de litri și vândut, fie direct, fie prin intermediul unor magazine specializate.

Pubela maro la control!

Pentru a asigura succesul acestei rețete, e importantă calitatea deșeului bio ridicat de la populație. Cele două companii fac acțiuni de verificare a pubelei maro, pentru a măsura nivelul de impuritate. Dacă angajații noștri găsesc materiale necompostabile (sticlă, metal, plastic, lemn tratat, păr, blană, haine, excremente de animale etc.), pubela nu va ridicată, iar motivul va fi indicat printr-o etichetă lipită pe recipient.

Importanța stației de compostare ECO Bihor

De 13 ani, de când s-a inaugurat stația de compostare din Oradea, cantitățile de deșeuri biodegradabile tratate cresc de la an la an. În 2022, de exemplu, în Oradea au ajuns 1.560 tone de deșeuri biodegradabile, din care s-au obținut 1.014 tone de compost. Compostul rezultat este componenta principală a pământului de flori.

Pentru ca rezultatele muncii noastre să fie vizibile și pentru a le mulțumi cetățenilor pentru efortul depus în colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, organizăm periodic campanii de promovare a colectării separate oferind clienților gratuit saci cu pământ de flori. Astfel, demonstrăm cetățenilor că implicarea fiecăruia în procesul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile este un aspect important și contribuie la un mod de viață sustenabil, deoarece în concordanță cu sloganul AVE BIHOR: „Schimbarea începe cu noi!”

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON