URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2022, 09:30

AVE Bihor: Ce facem cu deşeurile vegetale din gospodărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice gospodărie produce mai multe tipuri de deşeuri, iar o parte însemnată dintre acestea sunt cele biodegradabile. Dacă am separa corect fracţiile, în reciclabile şi bio, am putea avea plăcuta surpriză de a reduce drastic fracţia de reziduale. Iar acest lucru înseamnă, bineînţeles, facturi mai mici şi un mediu mai curat. Dar să vedem care ar trebui să fie circuitul corect al deşeurilor bio într-o gospodărie.

Urbanul predă fracţia bio, ruralul o compostează

Vă plac salatele? Fructele? Legumele? Cum ar fi ca resturile vegetale care vă rămân să le adunaţi pentru ca, mai târziu, acestea să se transforme în celebrul compost, folosit de grădinari pentru îngrăşa solul?

Pentru asta însă trebuie să vă organizaţi puţin. Dacă aveţi contract cu noi, ştiţi că vă oferim pubele maro de 23 de litri (pentru exterior) și 10 litri (interior), destinată special deşeurilor bio. Sigur că uneori e greu să îi găsim loc în bucătărie, iar mirosurile pot să deranjeze.

Soluţia simplă este să folosiţi pungi de hârtie, pe care vi le putem pune la dispoziţie, în care să adunaţi resturile vegetale. Atunci când acestea se umplu, le goliţi în pubela maro şi o luaţi de la capăt.

Ce putem pune în pubela maro?

Resturi alimentare - fructe, legume, produse de panificaţie, coji de ouă, orez etc. Resturi de grădină - crengi, frunze, iarbă, ştiuleţi de porumb. Mai puteţi adăuga hârtie, carton contaminat cu resturi alimentare, ziare, filtre de cafea şi pliculeţele de ceai. În fracţia bio nu ar trebui să ajungă carnea, produsele lactate, grăsimea şi uleiurile, pentru că acestea se pot descompune doar în instalaţii speciale şi vor altera calitatea compostului.

Dacă locuiţi în mediul rural ştiţi că fracţia bio cade în responsabilitatea dvs. Pentru aceasta va trebui să vă amenajaţi un colţ al grădinii unde să plasaţi compostorul pe care îl primiţi, gratuit, tot de la noi.

De ce este atât de importantă fracţia bio?

Prin compostare, materiile vegetale se descompun şi în final se transformă în humusul care face atât de mult bine grădinii dvs. Ceea ce faceţi însă în casă este doar prima verigă dintr-un lanţ mult mai complex, care poate asigura acest circuit. Săptămâna viitoare vă explicăm ce se întâmplă după ce deşeul bio este preluat de maşinile AVE Bihor şi este transportat la depozitul ecologic din Oradea.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON