URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2024, 09:01

Autostrada Transilvania nu se face, dar se... păzește. CNAIR caută firmă de pază pentru grinzile de la Suplacu de Barcău până la Biharia

Autostrada Transilvania nu se face, dar se... păzește. CNAIR caută firmă de pază pentru grinzile de la Suplacu de Barcău până la Biharia foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 11 ani de la rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel, două tronsoane din Bihor ale Autostrăzii Transilvania vor avea servicii de pază în loc să fie date în circulație.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a lansat o licitație pentru angajarea unei firme de pază care să aibă grijă de grinzile de la Suplacu de Barcău și să patruleze până la Biharia, cale de 55 kilometri.

Patru posturi fixe și două patrule

Potrivit Economedia.ro, CNAIR a anunțat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice că este interesată să încheie un contract de 2 milioane lei pentru pază la depozitul de grinzi de la viaductul Suplacu de Barcău, aflat pe lotul Suplacu de Barcău - Chiribiș, precum și pentru patrulare pe cei 55 km aferenți atât acestui lot, cât și lotului Chiribiș - Biharia.

Conform publicației citate, care a consultat caietul de sarcini pregătit de CNAIR, pentru serviciile de pază la punctele fixe „depozit grinzi de la Suplacu de Barcău”, „depozit de agregate de la Abram”, „depozitul Chiribiș” și „depozitul Salard” sunt prevăzute patru posturi fixe, iar pentru patrulare două echipaje.

Ofertele firmelor de pază interesate pot fi depuse până pe 5 februarie.

Loturi fără lucrări

În ce privește lotul Chiribiș - Suplac (de 26,35 km), cea mai recentă licitație organizată de CNAIR, a cincea, a fost câștigată în luna septembrie de firma Erbașu Construcții, contra sumei de 884,12 milioane lei, după ce în 2022 i-a fost reziliat un contract anterior, de 524,956 milioane lei, pe care îl câștigase în asociere cu Vahostav SK (Slovacia).

Rezultatul a fost contestat de Precon Transilvania (Oradea, controlată de proprietarul Selina, Beneamin Rus) și de Nurol (Turcia), pe 6 noiembrie CNSCA respingând ambele contestații, însă fără ca de atunci CNAIR să anunțe semnarea oficială a contractului cu Erbașu.

Tot anul trecut, CNAIR a declarat câștigătoare pentru celălalt tronson neterminat al Autostrăzii Transilvania din Bihor, Biharia - Chiribiș (28,55 km), asocierea Precon Transilvania - Citadina 98, contra sumei de 785,21 milioane lei (fără TVA), aici rezultatul fiind contestat de Erbașu Construcții și de asocierea Strabag – Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA. Nici cu privire la acest tronson CNAIR nu a anunțat dacă a semnat contractul cu asocierea care a câștigat licitația.

Deși căutat de BIHOREANUL, până la ora publicării acestei știri, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, nu a răspuns apelului pentru a lămuri dacă pentru loturile Suplacu de Barcău - Chiribiș și Chiribiș - Biharia au fost semnate contractele de execuție sau acestea vor fi doar păzite.

Până în prezent, singurul tronson de autostradă construit în Bihor este cel dintre Borș și Biharia, de 5,35 km, dat în folosință în 2020 după lucrări executate rapid de asocierea Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor, Vahostav SK și Water Drillings, contra sumei de 134 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mișculație sau eroare?
Extrem de ciudat cum de dl. Bolojan nu insistă pe lângă dl. Grindeanu, dl. Boloș și executanți să se apuce și să facă o dată ciotul de autostradă? Poate pentru că atunci traficul rutier pe DN1 ar scădea considerabil și multe inele și centuri nu vor mai fi extrem de importante cum ar fi poate executarea de lărgiri de drum, benzi suplimentare, semnalizări rutiere... Cred că (dacă punem și decembrie) suntem campioni nedoriți la numărul de decese din accidente rutiere. Poate dl. Adrian Criș vă luați inima în dinți și-l întrebați. Și încă o mirare (de aici titlul) cum se poate că ERBAȘU și PRECON Transilvania au reușit să obțină același cost licitat pe două tronsoane diferite și de lungimi diferite. Eroare de redactare sau se face mișto de noi făcându-se că lucrează. ---785,21 milioane lei (fără TVA)---
Postat 07 Ianuarie 2024, 15:49 de Adi_Oradeanul
Dar de ce nu semnează?
Tot amână și amână fără să zică nimic nici unu, nici altu. Am impresia că nici unul nu mai are interes nici să se apuce. Sper să greșesc. Oricum, trebuie insistat să știm de ce nu s-a semnat. Nu-i nimic normal din ce se întâmplă! Nici beneficiarul, nici cel care trebuie să o facă nu zic nimic. Nu se poate! Și au trecut câteva luni! Insistați să știm și noi dedesubturile, că îmi miroase a ceva afacere dubioasă...
Postat 06 Ianuarie 2024, 22:18 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON