URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2024, 10:18

Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO)

Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO) captură YouTube Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Construcții Erbașu, care a câștigat în toamna anului trecut cea de-a patra licitație pentru reluarea și finalizarea lucrărilor la lotul de 26,35 kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș se poate apuca de lucru.

Competitorul turc Nurol Insaat Ticaret a renunțat la procesul deschis pentru contestația rezultatului licitației, a anunțat economica.net.

După ce a pierdut contestația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, firma din Turcia a deschis un litigiu împotriva CNAIR, însă pe 28 februarie anul acesta a renunțat la proces, cu opt zile înaintea următorului termen programat pentru judecarea cazului, pe 13 martie.

În luna ianuarie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, afirma că lucrările pentru proiectarea și execuția lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș vor începe pe 15 martie. „Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km antreprenorul român (n.r. - Construcții Erbașu) are la dispoziție 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări)”, mai menționa atunci șeful CNAIR.

Contractul în valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA, finanțat din fonduri europene, a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut, la două luni după ce Construcții Erbașu a câștigat licitația.

Precedenta licitație pentru această secțiune, a treia, fusese câștigată tot de Construcții Erbașu în 2021, însă CNAIR nu a mai semnat atunci contractul, ci a anulat licitația, pe care firma din București și-o adjudecase contra sumei de 524,956 milioane lei.

Pentru celălalt lot din Bihor al Autostrăzii Transilvania, dintre Chiribiș și Biharia, de 28,55 km, ultima licitație, câștigată de asocierea Precon Transilvania (controlată de proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus) și Citadina 98 (Galați) contra sumei de 785,21 milioane lei, CNAIR nu a semnat contractul, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, motivând că firmele „blochează” proiectul. Constructorii au acuzat, însă, că dimpotrivă, ele au insistat pentru semnarea contractului, prezentând public și date în acest sens.

Și în acest caz, precedenta licitație fusese câștigată, în 2020, contra sumei de 326 milioane lei, de o asociere condusă de o firmă din grupul Selina, dar CNAIR a reziliat contractul motivând că antreprenorul a cerut o suplimentare pe baza unei expertize care a atestat că erau necesare lucrări în plus față de cele din caietul de sarcini. De altfel, necesitatea acestor lucrări a fost recunoscută ulterior de CNAIR, ele fiind incluse în caietul de sarcini de la ultima licitație.

Vezi mai jos cum arătau lucrările la tronsonul Chiribiș-Suplacu de Barcău în luna noiembrie a anului trecut! Video: Marin Marian

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atâta rakat s-a mâncat la MT și CNAIR ...
... până a câștigat lucrarea "cine trebuia". La turci era mic peșcheșul pentru nevoile campaniei electorale reunite a PSDNL.
Postat 06 Martie 2024, 07:27 de KP
Deci in cel mai bun caz lotul asta o sa fie gata prin martie 2026...
Celelalte, cel care Beni tot blocheaza si lotul cu tunelul Meses nu o sa fie gata nici in 2030...
Postat 05 Martie 2024, 14:48 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON