URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2012, 07:33

Autostrada dacilor: Arheologii au descoperit cea mai veche aşezare dacică din nord-vestul României

Autostrada dacilor: Arheologii au descoperit cea mai veche aşezare dacică din nord-vestul României TEMEINICI. La Biharia arheologii au săpat până la trei metri adâncime, într-un pământ lutos, tare ca piatra, pentru a da de urmele celor mai vechi aşezări umane din această zonă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 8 ani de săpături pe traseul viitoarei Autostrăzi Transilvania, arheologii orădeni au făcut cea mai importantă descoperire tocmai în ultimul loc în care mai puteau găsi ceva. La Biharia au săpat după metoda punct ochit-punct lovit. Căci, pentru prima oară, aici s-a folosit cea mai modernă metodă de prospecţiune - magnetometria, un fel de "radiografie" a subsolului.

Aşa s-au găsit urmele celei mai vechi civilizaţii dacice din Ţara Crişanei, de acum 2.600 de ani. Istoricii spun că descoperirea e extrem de valoroasă, dovedind că dacii, strămoşii neamului românesc, au trăit în spaţiul transilvan încă din preistorie.

Opt ani de săpături

Conform Legii 378/2001, privind protecţia patrimoniului arheologic, la fel ca pentru orice construcţie, lucrările la autostradă nu puteau avea loc fără aşa-numita descărcare de sarcină arheologică pe care trebuie s-o dea constructorului specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, după scoaterea la lumină a tuturor eventualelor vestigii îngropate în pământ.

Primele prospecţiuni pentru tronsonul bihorean de autostradă au început în 2003, iar un an mai târziu arheologii au deschis primele şantiere în zonele unde, pe baza experienţelor anterioare, se bănuia că există urme ale vechilor civilizaţii. De atunci şi până în prezent s-a lucrat la descărcarea de sarcină arheologică în satele Margine, Poiana, Abram, Sălard, Fegernic şi Cauaceu. Doar şantierul din Biharia a fost amânat 8 ani, din cauza lipsei banilor, săpăturile începând în aprilie şi fiind încheiate acum o lună.

Dacii din porumb

02 Bulzan Sorin - 3.jpgPentru prima oară, la Biharia s-a folosit prospecţiunea geofizică, cea mai modernă metodă de cercetare. "Am utilizat magnetometre, cu care putem «radiografia» subsolul, găsind cu precizie locul şi dimensiunea vestigiilor îngropate - locuinţe, vetre de foc, unelte, arme, vase şi chiar rămăşiţe umane", spune arheologul Sorin Bulzan (foto), şeful şantierului.

Arheologii au săpat două luni la marginea Bihariei, pe o tarla cu porumb, găsind urmele unor civilizaţii din patru epoci. Prima şi cea mai veche aşezare umană descoperită e din neolitic şi arată că aici au trăit oameni încă de acum 7.000 de ani. A doua descoperire a fost, însă, cea mai importantă. La 2 metri sub pământ s-au găsit două bordeie şi multă ceramică, asemănătoare celei tracice şi despre care s-a crezut, iniţial, că provine din anul 1.200 înainte de Christos. Pe baza studiilor ştiinţifice şi comparând vestigiile cu cele din alte epoci, specialiştii au ajuns la o datare mai exactă, concluzionând că aşezarea a fost populată, de fapt, de un grup de daci timpurii care au trăit acum 2.600 de ani.

"E cea mai veche civilizaţie dacică descoperită până acum în Crişana", spune Bulzan. Din cele două locuinţe au mai fost scoase la lumină scheletul unei femei şi cel mai valoros obiect găsit pe şantierul Autostrăzii: un idol reprezentând o figură feminină, folosit la ritualuri magice de fertilitate, făcut din lut ars şi având o dimensiune de 15x7 cm. După restaurare, piesa va fi prezentată în colecţia obiectelor dacice descoperite sub autostradă, ce va fi expusă după redeschiderea Muzeului. În fine, tot la Biharia, arhelogii au mai descoperit şi locuinţe celtice şi romane, vechi de 1.500-1.700 de ani.

Dovadă de continuitate

Vestigiile descoperite demonstrează că dacii sunt mai "vechi" cu 300 de ani în teritoriul actualei Ţări a Crişanei faţă de ceea ce credeau istoricii până acum. "Urmele cele mai timpurii se credea că sunt cele descoperite în Poiana, datând din anii 250-300 înainte de Christos, dar vestigiile descoperite acum datează din jurul anilor 600 înainte de Christos", explică Bulzan.

Descoperirea este foarte valoroasă, dovedind că civilizaţia dacică s-a dezvoltat în Transilvania încă din preistorie. "Sunt mărturii incontestabile că primii daci au trăit aici mult mai devreme decât se credea şi că şi-au menţinut continuitatea până la formarea poporului român", spune directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac (foto).

Locuinţele nu au putut fi salvate, neavând vreo structură ce putea fi recuperată şi apoi eventual restaurată. Aşa că arheologii au lăsat bordeiele dacilor acolo unde le-au găsit. Peste ele se va turna temelia noii şosele care, iată, în Bihor, s-ar putea numi şi Autostrada dacilor...


PROIECT TERGIVERSAT
Verde la autostradă

02 Crisan Ionica - 3.jpgArheologii Muzeului Ţării Crişurilor au săpat pe tot traseul din Bihor al Autostrăzii, pe o lungime totală de 57,45 kilometri, cu lăţimi între 50 şi 70 de metri. În cei 8 ani de săpături au fost descoperite zeci de aşezări începând din epoca eneolitică până în cea medievală timpurie, cu vechimi între 7.500 şi 700 de ani. Cel mai valoros vestigiu găsit e o tabletă din lut ars scrijelit, reprezentând cel mai probabil prima formă de scriere, veche de  acum 7.500 de ani. Piesa a fost descoperită în 2004 de arheologul orădean Gruia Fazecaş la Suplacu de Barcău.

Deşi de regulă constructorii sunt întârziaţi de arheologi, acum aceştia au fost primii care şi-au onorat obligaţiile. "A fost o lucrare de mare amploare, dar am finalizat-o fără probleme", spune Ionică Crişan (foto), coordonatorul MŢC pentru descărcarea arheologică a Autostrăzii. Mai rămâne acum să vedem gata şi şoseaua. Cândva în următorii 2.600 de ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Continuitatea
Transilvania... Iata cum Viata ne dezvaluie in fiecare zi Adevarul, cu privire la continuitatea daco-romanilor si pe aceste teritorii !
Postat 04 Octombrie 2012, 04:16 de Istoria
muuuuwe
bozggorilor stiti ce inseamna asta nu? inca o mare mmmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuweeee tuturor bozzzgorilor, tuvaneamuncur de migratori nici macar nu erati in proiectu chizdii, chizdii mamii mamelor voastre de taaaaaaarfe pe vremea aia ....
Postat 04 Octombrie 2012, 01:56 de bozzzzgorilor
@Vio
inseamna ca esti chior gozbore !
Postat 03 Octombrie 2012, 20:36 de gmt
-
io as vrea sa vad santierul din Feernic, ca sunt de acolo sinu am vazut in viata mea acest santier
Postat 03 Octombrie 2012, 20:16 de Vio
Ioi, nu intelege nimic
Nu suparati la noi, che noi cind auzim de preistorie, epoca pietrei,paleolotic,neolitic,mezolitic,neolitic, credem ca injurati la noi de mama si cal. De unde sa cunoastem noi asa ceva ca noi acu 3-7000 de ani nu eram nici macar nu existam, nici macar nu urcaseram in copaci. Muzee,dovezi arheologice, mii de ani, nu cunoastem, nu injurati la noi,promitem nu mai semnam cu nume romanesti.
Postat 03 Octombrie 2012, 17:21 de Bozgorel
Autostrada dacilor.
Splendid, titlu. Felicitari arheologilor. Iata cum adevarurile si istoria ies la lumina, zi de zi.
Postat 03 Octombrie 2012, 15:36 de bihorean
@Observer
GOZBORE, tu si cei asemeni tie, GUNOAIE ATI FOST SI GUNOAIE O SA FITI CATA VREME VETI FACE UMBRA PAMANTULUI ! in loc sa va bucurati de aceasta descoperire, voi intrati cu comentariile voastre de indivizi cretini ! huu...... magarilor !
Postat 03 Octombrie 2012, 15:31 de Oradean
@marius
tu, sa te duci acolo unde este atila hunu, ciudosule' ! FELICITARI ARHEOLOGILOR PT MUNCA DEPUSA ! TRECUTUL DACILOR, PE ACESTE TERITORII ESTE DESCOPERIT SI DOVEDIT PESTE TOT !
Postat 03 Octombrie 2012, 15:22 de book
foto = ?
io o singura curiozitate am... "marele arheolog" din poza cine este?... sau in ce context apare el pe coperta unui articol despre o destul de importanta descoperire arheologica? eu... sunt roman, bun, rau, da' is. si mandru, de asemenea, de populatia ce a trait pe meleagurile noastre si din care, teoretic, ne tragem. ziceati de falsificarea, in trecut, a istoriei; mi-e teama ca se intampla inca. asta e; ura si la gara, presa e... presa. nu, Sorinel?
Postat 03 Octombrie 2012, 12:05 de Curiosu'
Pentru Om
Din pozitia din care vorbesti,se vede clar ca esti avorton si spalat pe creier.Regret ca trebuie sa cobor la vibratii joase.Nu sunt septuagenar,dar tu era mai bine sa te usti pe cearceaf si nu mai poluai energiile Pamantului.Fii binecuvantat.
Postat 03 Octombrie 2012, 11:31 de merlin
Cu greau va puteti mandri
Cei de azi nu au mostenit prea mult de la Daci. Dacii au fost un popor care au facut cinste pamantului. Romanii de azi parca sunt o adunare care se aseamana prin perversitate. Degeaba te mandresti cu continuitatea ta de 7500 de ani daca n-ai pastrat nicio noblete in sange. Pacat. Materie era.
Postat 03 Octombrie 2012, 10:55 de Observer
Civilizatia daca a fost inaintata
Compasurile, firele cu plumb gasite la Sarmisegetusa arata ca dacii aveau cunostiinte de arhotectura si geometrie. Bratarile si bijuteriile denota si maiestria prelucrarii. Pacat ca imparatul Traian (temandu-se sa nu pateasca romanii la fel cu germanii, un secol inainte) a decimat populatia. A fost un genocid, civilizatia dacica fiind practic distrusa pentru aurul din Apuseni. Mai documentati-va
Postat 03 Octombrie 2012, 10:06 de cristi
Pentru Merlin
Sper ca esti septuagenar, astfel incat, peste cativa ani, ideile astea de indoctrinare cu manele si coca-cola & dacii, popor extraordinar (fara sa ai foarte multe marturii despre ei) etc, sa piara odata cu tine
Postat 03 Octombrie 2012, 09:40 de 0m
@Merlin
Bine punctat! Oameni ca marius sunt oameni amorfi, fara identitate proprie, fara radacini care sa-i individualizeze si sa le dea structura.
Postat 03 Octombrie 2012, 09:39 de Oradean
dacomani
Merlin,abia astept sa te duci acolo unde "marele dac Dragan" este.
Postat 03 Octombrie 2012, 09:19 de marius
Pentru Marius
Dragule,da,dacomania,pentru ca istoria noastra au bagat-o si au falsificat-o alogenii...Si inca incearca.Mai sunt arheologi cinstiti,poate patrioti.Tu ai fost indoctrinat cu manele.Dar daca te-ai apleca peste cartea lui Nicolae Densusianu,,Dacia preistorica" ai descoperi lucruri uimitoare si daca nu ai mai bea atata Coca Cola,poate ar mai ramane un dram din constiinta ta si ai vedea ca dacii au fost un popor extraordinar.Pacat ca nu facem ca vechii spartani,sa aruncam avortonii in prapastie...
Postat 03 Octombrie 2012, 08:52 de merlin
celti nu daci
"Dacomania" loveste din nou.Ce drac',la noi tot ce "iese" din pamant e neaparat dacic,ca pe vremea lu' Ceasca.Cu 600 de ani inainte de Christos nu cred ca putem vorbi de daci,poate de celti.
Postat 03 Octombrie 2012, 08:43 de Marius
no, tulai!
da' n-au gasit calul lui attila??? (numele asta se scrie numa cu litere mici). ioi, asta nu-i bine la noi! ce-o sa ne facem acuma? cum o sa mai putem zice ca attila a fost primul aici. Bai mare...
Postat 03 Octombrie 2012, 08:35 de dacul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON