URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2012, 11:39

Un nou volum: "Autografe pentru orădeni", inspirat de cartea de aur a Restaurantului Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singura monografie din ţară a unui restaurant care are propria carte de onoare a fost lansată miercuri la Primăria Oradea. Sub semnătura profesorului bihoreanul Constantin Butişcă, cartea "Autografe pentru orădeni" dă valoare culturală semnăturilor şi gândurilor a sute de personalităţi din toată lumea, adunate în cartea de onoare a Restaurantului Oradea în ultimii 29 de ani.

La eveniment au participat peste 150 de persoane, printre care viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, subprefectul Cristian Bitea, directorul Teatrului Regina Maria Daniel Vulcu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi şi şeful Poliţiei bihorene, Liviu Popa.

Bun cultural

Ideea realizării cărţii de aur a Restaurantului Oradea aparţine Maricicăi Bondici, care decenii la rând a fost şefa acestui local. Primul autograf datează din 1983 şi îi aparţine maiorului Miron Ignat, pe atunci şeful Centrului Militar Judeţean Bihor. "Fantastica idee de a se fi înfiinţat această carte. Cui îi aparţine oare ideea? Deschideţi, citiţi şi veţi găsi răspunsul", scria el, lăudând-o astfel pe iniţiatoare.

A urmat o pauză de trei ani, iar în ianuarie 1986 actorul Ion Caramitru a reînceput seria colecţiei de semnături, neîntreruptă până în prezent. Sunt prezente între coperţi personalităţi ale culturii româneşti dar şi internaţionale, de la capete încoronat şi preşedinţi de republici, la oameni de cultură din cele mai vaste ale ei domenii, însă şi oameni simpli care au ţinut să-şi puncteze trecerea prin Oradea în cuvinte de laudă la adresa ospitalităţii cu care au dat piept aici.

Între "semnatari" se numără fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Adrian Năstase, actori precum Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu Bitănescu sau Ion Lucian, Ştefan Augustin Doinaş, fostul ministru al Culturii din Republica Moldova, Ion Ungureanu, prinţul moştenitor al Austriei Otto von Habsburg, dar şi Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii din Oradea.

Volumul reproduce, în 236 de pagini, toate autografele celor care şi-au pus semnătura în cartea restaurantului, ilustrate în fotografii şi însoţite de texte. "Cartea Restaurantului Oradea şi-a câştigat locul în cultura orădeană prin semnăturile a peste 400 de personalităţi din întreaga lume care, fiind în trecere prin oraşul nostru, au adăstat şi aici", a spus Constantin Butişcă.

Cartea reliefează şi personalitatea autorilor autografelor în scurte prezentări biografice care vin să accentueze valoarea semnăturilor. "Multe dintre aceste autografe nu sunt dedicate localului de alimentaţie publică, ci basculează spre Oradea, autorii lor dedicându-le oraşului şi oamenilor locului", a punctat autorul, exemplificând cu spusele poetului Grigore Vieru: "Eu, român basarabean, eram flămând nu de bucatele voastre, ci de sufletul vostru, pe care l-am găsit la Oradea, dar tot flămând am rămas".

Loc de întâlniri

De altfel, "Autografe pentru orădeni" nu este o simplă reproducere a autografelor din cartea de onoare a restaurantului orădean. Încă din primele pagini, autorul pune în lumină şi importanţa patrimonială dar şi istorică a clădirii care, de la construcţia sa - la mijlocul secolului XIX - şi până în prezent, a fost locul preferat de întâlnire a oamenilor de cultură din Oradea, în 1926 aici fiind şi sediul Clubului Ziariştilor. În opinia lui Butişcă acesta e şi motivul pentru care Restaurantul Oradea a devenit un altfel de lăcaş de cultură al municipiului de pe Crişul Repede.

Cei prezenţi s-au declarat încântaţi de iniţiativă. Lucian Silaghi, de pildă, a descris Restaurantul Oradea ca "aproape o instituţie de cultură", iar cartea lui Butişcă drept "o premieră fără de precedent", concluzionând că lansarea vine în contextul unei "inflaţii de cultură în Oradea", în care evenimentul se alătură altor trei lansări de carte în această săptămână.

La rândul său, Mircea Bradu, fostul director al principalei instituţii teatrale din Oradea, a spus că reliefarea prezenţei personalităţilor în Oradea prin cartea restaurantului arată că oraşul a fost şi este "un adevărat centru cultural", iar Paşcu Balaci a destins atmosfera recitând o poezie.

Cartea "Autografe pentru orădeni" este publicată la Editura Brevis şi a fost tipărită într-un tiraj iniţial de 500 de exemplare, dintre care 100 vor fi trimise celor mai importante personalităţi care şi-au pus semnăturile în cartea de aur a localului orădean. Volumul va fi scos în vânzare la Restaurantul Oradea cu preţul de 35 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Culturnicii agramati
Bai fratilor, sunt de coma totala pozele, doi milițienii inculti si stupizi, cica din lumea culta a urbei!!, Mirel si Popa, astia sunt niște amarati aculturati si agramati, nu au nicio legătura cu lumea culturală, nici măcar a catunelor din care vin. Doi purtatori de plosca si de geanta, slaninari oportunisti...vai si amar Oradea...
Postat 30 Noiembrie 2012, 16:22 de DEX
Detail
Unde sunt candelabrele originale ale restaurantului? Scrie in cartea? Este vreunul dintre semnatari noul proprietar?
Postat 29 Noiembrie 2012, 23:02 de Ionel
pt oradean
Cine e si ce a facut Mirel asta?????????????!!!!!!!!
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:22 de Aurica
Fostii premieri
"Între "semnatari" se numără foştii premieri Ion Iliescu şi Adrian Năstase,"
Postat 29 Noiembrie 2012, 12:35 de Didi
comentariu
CE TOT IL ARATATI PE FOSTUL MILITIAN MIREL.CHIAR NU NE INTERESEAZA FATA LUI. RUSINE REDACTIEI.
Postat 29 Noiembrie 2012, 12:10 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON