URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2022, 19:32

Au reînceput lucrările la parcarea de tip "park and ride" din centrul Oradiei. Urmează noi cercetări arheologice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au reluat lucrările la parcarea de tip "park and ride" de lângă catedrala ortodoxă „Învierea Domnului” din fostul centru civic al Oradiei.

Deocamdată, muncitorii lucrează la dezafectarea canalului tehnic din beton masiv de pe amplasamentul viitoarei parcări, urmând ca pe amplasamentul eliberat să se desfășoare noi lucrări de descărcare arheologică.

„Constructorul a demarat desfacerea canalului tehnic de agent termic secundar, după aprobarea dată de Comisia Națională de Arheologie. În continuare se va desface canalul tehnic aferent agentului termic primar, mai exact pe porțiunea rămasă neatacată pe colțul sud-estic al parcării”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Serviciului Tehnic din cadrul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Annamaria Sava.

Lucrările la parcarea de tip "park and ride" au fost sistate în urmă cu un an, după descoperirea mai multor schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Raportul încheiat în urma săpăturilor de descărcare arheologică desfășurate peste vară a fost respins de Comisia Națională de Arheologie, care a cerut cercetări la fel ca în cazul construcției unei autostrăzi sub care nu se va mai interveni niciodată.

Comisia de la București a mai ordonat ca lucrările de demolare a zidului de beton construit în comunism, odată cu blocurile, să se desfășoare sub supravegherea arheologilor, iar noul proiect tehnic al lucrării să fie aprobat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Construcția parcării de lângă catedrala ortodoxă Învierea Neamului trebuia finalizată în decembrie 2021. Lucrarea a fost atribuită firmelor Erbașu și Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei.

Parkingul va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
parcarea si finantarea
nu e “park and ride”, nici teoretic, nici practic. motiv pentru care s-a ratat finantarea, se face din fonduri proprii, aproape 6 milioane de euro. vedem cat va costa la final cu atatea complicatii, a se vedea Independentei. Independentei care rar coboara sub 200 locuri libere conform afisajului. bref, investitia se va amortiza la sfantu asteapta. ce mai conteaza, de imagine sunt minunate.
Postat 04 Martie 2022, 02:38 de macese
e bine sa iti pese de istorie si descarcari arheologice
dar zic si eu, sa puna totusi legea un termen limita, daca in ...4 ani de blocat proiectul v-ati miscat cu efective prea reduse, sau ati taraganat sapaturile, revin excavatoarele sa construiasca.
Postat 03 Martie 2022, 23:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON