URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2024, 17:09

Au fost premiate cele mai mari companii din Bihor și cei mai mari contribuabili din Oradea. Topurile sunt deschise de Celestica, respectiv Plexus

Au fost premiate cele mai mari companii din Bihor și cei mai mari contribuabili din Oradea. Topurile sunt deschise de Celestica, respectiv Plexus Primarul Oradiei, Florin Birta, alături de reprezentanții companiei Plexus Services, printre care Federico Frenczel (dreapta), general manager pentru România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile locale au premiat simbolic firmele care activează cu succes în Bihor, alcătuind Top 10 al celor mai mari companii din întreg județul și Top 10 al celor mai mari contribuabili la bugetul local al Oradiei. Primul clasament este deschis de Celestica România, iar cel de-al doilea de Plexus Services. 

Companii de top 

Noua ediție a galei „Antreprenor pentru Bihor” a fost organizată miercuri de Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, în sala de evenimente a Incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”, inaugurat anul trecut.

Acest eveniment se ține anual în semn de recunoaștere a contribuției mediului de afaceri la dezvoltarea economică a zonei. „Au fost premiaţi primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2023, respectiv cele mai mari 10 companii din județul Bihor în funcție de cifra de afaceri publicată pe anul 2022”, se arată într-o informare trimisă joi de ADLO. 

La eveniment a fost prezent și primarul Oradiei, Florin Birta, care le-a mulțumit reprezentanților companiilor private pentru contribuțiile la bugetul local și la dezvoltarea economică a orașului. Un mesaj similar a avut și vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care a subliniat și importanța parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea județului.

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a înmânat premiile celor mai mari companii care activează în județ. Topul este următorul: 1. Celestica România, 2. Agroind Cauaceu, 3. Votrom, 4. Transmec Ro, 5. Transilvania General Imp-Exp, 6. Optimedia, 7. Madrugada Com, 8. Unioil, 9. EBM PAPST Automotive & Drives Romania, 10. PGS Sofa & Co. 

Mircea Mălan și Alina Silaghi alături de reprezentanta Celestica (mijloc)

Premiile pentru cei mai mari contribuabili la bugetul local al Oradiei au fost înmânate de viceprimarul Marcel Dragoș. Topul acestora este următorul: 1. Plexus Services Ro, 2. Grup Prima, 3. Connectronics Romania, 4. Grup Plastor, 5. Faist Mekatronic, 6. Purem Oradea, 7. Andreas Stihl Power Tools, 8. RCS & RDS, 9. Nidec Oradea, 10. Grup H Essers. 

„În anul 2023, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 39.808.530 lei”, precizează reprezentanții ADLO. 

Arbori în amintire

S-au acordat premii și pentru investițiile importante ale anului trecut în Parcul Industrial II din Oradea. Unul a fost acordat companiei Amer Sports RO SRL, pentru o investiție asumată de 6 milioane de euro, iar celălalt societății Rox Davi 2007 SRL pentru „o investiție cu capital 100% românesc în valoare de 5,7 milioane de euro”. 

În cadrul aceleiași gale, viceprimarul Antonia Nica a acordat premii pentru responsabilitate socială și susținere a proiectelor municipalității.

Unul a fost primit de societatea Pittacos Design SRL, „pentru sponsorizarea construirii unor locuri de joacă”, iar celălalt de Asociația Zi de Bine, pentru proiectul plantării a 100 de mesteceni în Oradea, la capătul parcului Salca, fiecare în memoria unei persoane decedate. „Acest premiu a fost preluat de către președinta Asociației, doamna Melania Medeleanu, care ne-a onorat cu prezența la eveniment și cu un discurs deosebit prin care a prezentat semnificația acestui proiect de suflet și a ținut să mulțumească municipalității pentru posibilitatea implementării lui în Oradea”, se menționează în comunicat.

Proiecte pentru business

În cadrul evenimentului, directorul ADLO, Alina Silaghi, a vorbit despre parcurile industriale și despre investițiile private din acestea. „Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale până în prezent este de peste 580.000.000 euro, 122 companii rezidente, și un număr total de 10.200 de locuri de muncă create”, se arată în comunicat. 

Ea a enumerat o parte din proiectele finalizate în 2023, cum ar fi realizarea unui Parc Științific și Tehnologic în Oradea, deschiderea incubatorului de afaceri de pe strada Louis Pasteur, care acum „funcționează cu 20 de start-up-uri incubate” și finalizarea lucrărilor la construcția unui terminal intermodal. 

A fost menționat și Programul MakeITinOradea, iar directorul executiv al asociației, David Achim, a arătat în că 2023 au fost finanțate 5 startup-uri cu suma totală de 215.000 euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Relevante sunt companiile cu cele mai mari contribuții, nu cele care sunt mari ca prezență doar.
Să luăm spre exemplu Transilvania General Import-Export care, împreună cu "suratele" și "puii" ei, datorează Statului Român peste 400.000.000 Euro și reprezintă focarul corupției și dezechilibrării economice în Bihor de trei decenii încoace. Restul companiilor prezente la eveniment, prin reprezentanții lor din cei pe care i-am văzut, se bagă prostește în poză cu edilii locului, fără să realizeze că nu fac altceva decât să coloreze imaginea electorală a unor politruci perverși. Trebuie să fi tare slab de caracter, ca să-ți faci poză cu un primar într-un an electoral, validând alături de profesionalismul tău un habarnist tipic de oportunist, care e atât de senin acum după aproape un mandat de încurcă-lume.
Postat 26 Ianuarie 2024, 09:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON