URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2024, 16:55

Au fost montate și puse în funcțiune semafoare pe Calea Aradului, în zona în care un copil de 12 ani a fost accidentat mortal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecerea de pietoni din Calea Aradului, unde în urmă cu un an un copil de 12 de ani din Oradea a fost accidentat mortal de un șofer băut, în timp ce traversa regulamentar, a fost semaforizată.

De asemenea, în aceeași zonă, s-a montat un semafor și la intersecția străzii Traian Blajovici cu Calea Aradului.

Cele două semafoare au fost racordate la electricitate și puse în funcțiune vineri. 

Cu camere video 

Viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoș, a declarat că vor fi reglați timpii de funcționare și se vor monta, totodată, camere de supraveghere. „În următoarele două săptămâni se vor face reglaje la timpi de semnalizare și vor deveni funcţionale şi camerele de supraveghere legate de semafoare", a precizat, pentru BIHOREANUL, Marcel Dragoş.

Dispozitivele de semnalizare au fost montate în cadrul lucrărilor de extindere 4 benzi și modernizare a străzii Calea Aradului. În cadrul acelorași lucrări, la ieșirea de pe strada Blajovici înspre Calea Aradului s-a amenajat și o bandă dedicată pentru virajul la dreapta (foto).

După proteste 

În septembrie 2023, Comisia tehnică pe probleme de circulaţie din cadrul municipalităţii a aprobat amplasarea dispozitivului de semnalizare în acel loc, după ce părinţii lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani accidentat mortal pe trecerea de pietoni din apropierea Poliției Municipiului, au făcut mai multe proteste şi au strâns semnături. De asemenea, proiectul a fost unul dintre cele aprobate în programul de bugetare participativă din Oradea. 

Iniţial, Luiza și Adrian Chiva au trimis o adresă Primăriei Oradea, însă primul răspuns a fost negativ. Direcţia Tehnică le transmitea atunci că în zonă fusese deja montat un "covor de frânare" şi că se are în vedere iluminarea trecerii pentru pietoni cu un sistem LED, pentru a o face mai vizibilă, iar în plus a cerut Poliţiei Rutiere mai multe controale. Lucrurile s-au schimbat însă după manifestările publice ale părinţilor, care au adunat zeci de participanţi (video).

Lovit pe trecerea de pietoni

Accidentul care a curmat viaţa lui Horia Chiva s-a petrecut în după-amiaza zilei de 22 iunie (foto), când băiatul a traversat strada, pe lângă o trotinetă, şi a fost lovit de un şofer care circula pe banda a doua dinspre centru spre Ioşia. Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind prins ulterior de poliţişti. Victima a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale, dar a murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie, la Spitalul Judeţean din Oradea.

Ancheta poliţiştilor a arătat că şoferul, un tânăr de 25 de ani, Alexandru Călin Buciuman, era beat în momentul impactului, având o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge.

Cercetările ulterioare au mai arătat şi că Buciuman (foto) era un "client fidel" al poliţiştilor. Începând din 26 ianuarie 2023 şi până la momentul accidentului, el fusese sancţionat de 6 ori de agenţii rutieri, inclusiv pentru viteză. Mai mult, în primăvară, pe 26 aprilie, a fost trimis în judecată pentru operaţiuni financiare frauduloase, după ce a folosit cardul bancar al unei alte persoane pentru a-şi alimenta contul de pe o platformă de pariuri online.

Condamnat la închisoare 

După accident, şoferul a fost ţinut în arest preventiv timp de mai multe luni, iar în aprilie anul acesta a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului de Curtea de Apel Oradea.

În plus, Buciuman a mai primit o pedeapsă de doi ani de detenţie, aplicată de Judecătoria Oradea în mai, în primă instanţă, în cazul fraudei bancare, care a fost contopită cu prima, rezultând şase ani şi opt luni de închisoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru cei din redactie
Poate merita intrebat la primarie, cine a decis sa nu se puna asfalt nou, la nivel, intre liniile de tramvai? Evident, un bou! La o lucrare de asemenea anvergura, chiar erau problematici, cost+timp, cei 20 de mp de asfalt nou intre liniile de tramvai? Care sunt sansele ca PMO sa-si recunoasca gresala si sa asfalteze si intre liniile de tramvai, in perioada urmatoare? Inca nu pot sa cred ca intre liniile de tramvai s-a lasat asfaltul vechi, carpit pe alocuri cu unul nou! Cand treci liniile de tramvai cu masina, te scutura din toate incheieturile, plus ca arata ca naiba!
Postat 08 Iunie 2024, 08:01 de Kid
se va face
Nu este o greșeală sau o scăpare. Potrivit informațiilor noastre, printr-un alt contract, se vor înlocui șinele de tramvai și traversele, care sunt vechi, se vor amenaja trecerile la nivel și se va planta iarbă între linii. Lucrarea a fost licitată și atribuită și va demara în iulie, după începerea vacanței școlare. Vă vom ține la curent.
Postat 08 Iunie 2024, 13:39 de Moderator
Semafoarele nu merg la sfârșit de săptămână în multe locuri din oraș.
Ce păcat că nu le-a trăznit ideea de a face un pasaj suprateran în cazul acesta, peste strada lărgită, cu bandă transportoare sau lifturi. În orice caz, edilii noștri au dat lovitura cu calea Aradului, fiind prima stradă, veche de un secol, reabilitată în ultimele 4 mandate de liberali.
Postat 08 Iunie 2024, 07:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON