URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2024, 09:15

Au fost depuse opt oferte pentru reabilitarea termică a clădirilor Maternităţii din Oradea, estimată la 5,4 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opt oferte depuse de diverse firme sunt la concurență în cadrul licitației pentru reabilitarea termică a celor două corpuri de clădire care găzduiesc Maternitatea Oradea, au anunțat reprezentanții Primăriei Oradea printr-un comunicat. 

Concurenţă mare

Printre companiile care au depus oferte se numără asocierile de firme reprezentate de societăţile Compila (cu asociat Inselma) şi Edil SRK (cu asociat Da Vinci Construct & Proiect şi subcontractanţi Herald Com Impex şi Electrogal Solution).

La rândul lor au depus oferte liderii de asociere Eurociv Cons (cu asociat Ovinstal Electric şi subcontractant S&H Security Solutions) şi Selina (cu asociat Drum Asfalt şi subcontractanţi Al.Se.Ro. Impex, Ergocon, Instalzone şi Precon Transilvania).

Au mai depus oferte Construcţii Bihor (cu subcontractanţi Ergocon şi Mogatech Energy), Euras (cu subcontractanţi Samgec, Sesam Protect, Herald Com Impex şi Samino Tehnics), Termoline (cu subcontractant Ayoro Systems) şi F Haus.

În perioada următoare reprezentanţii municipalităţii vor trece la evaluarea ofertelor primite.

Lucrări de 5,4 milioane de euro

Staţionarul III (Calea Clujului 50) care găzduieşte Maternitatea orădeană funcţionează în două corpuri de clădire, cu o suprafaţă desfăşurată de circa 9.200 metri pătraţi.

Investiţia urmează să fie implementată prin proiectul privind "Creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic, Staţionarul III, Oradea", demarat de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Valoarea estimată a lucrărilor, finanţate prin PNRR, se ridică la 26,8 milioane lei fără TVA, echivalentul a aproape 5,4 milioane euro.

Pentru scăderea consumului energetic

Acestea vor viza, printre altele, refacerea anvelopei celor două clădiri, reabilitarea sistemului de încălzire şi de apă caldă şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice, utilizând surse regenerabile de energie (pompe de căldură, panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, instalaţii de ventilare cu recuperator de căldură).

Lucrările vor mai viza reabilitarea sistemului de climatizare, modernizarea sistemului de iluminat, implementarea unui sistem de management energetic integrat al clădirii, precum şi realizarea de sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald.

„Prin lucrările specifice de eficientizare energetică se urmăreşte reducerea consumului anual specific de energie finală pentru încălzire (kWh/m²/an) de la 102,45, cât este acum în corpul de clădire C1, la 8,94, şi de la 75,48, cât este în prezent în corpul de clădire C2, la 11,37”, a transmis Primăria Oradea.

În plus, cu ocazia lucrărilor la Staţionar III vor fi montate 5 staţii de încărcare pentru maşini electrice, fiecare cu o capacitate de minim 22 kW.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Rău te deranjează dezvoltarea
Postat 13 Decembrie 2024, 12:02 de Sandu2100
27.000.000 lei ...
... pentru niște prezervative ?!? Bașca TVA de de 5.000.000 lei, din care doar jumătate pe bunuri și materiale pentru că, pe manoperă dacă se socotește și asta la devize, se numește parandărăt și nu-i legal.
Postat 13 Decembrie 2024, 11:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON