Aşa cum obişnuieşte la fiecare început de an, compania orădeană Cesal, membră a grupului polonez Atlas, şi-a adunat partenerii din toată ţara în Băile Felix, pentru un eveniment de business la care să dezbată noutăţi din domeniul lor de activitate, construcţiile, dar şi strategiile de dezvoltare pentru acest an.
Conferinţa anuală Cesal s-a desfăşurat sâmbătă, la Hotelul Lotus Therm, iar vedeta întâlnirii a fost cunoscutul analist financiar și lector universitar Iancu Guda, cel pe care românii îl văd zilnic la Digi 24, unde produce şi prezintă emisiunea "Banii în mişcare", şi pe care firma orădeană l-a invitat în mijlocul antreprenorilor ca să-i ajute să ia cele mai bune decizii pentru afacerile lor.
Mai bine şi mai eficient
Dacă în anii trecuţi invitaţii Cesal aflau, la întâlnirea organizată în Bihor, despre produsele şi tehnologiile inovative pe care grupul Atlas, un lider pe piaţa europeană a producătorilor de materiale pentru construcţii, urmează să le aducă în România, participând şi la demonstraţii tehnice, de data aceasta compania a decis să îşi ajute partenerii altfel: cu o lecţie de educaţie financiară.
Intitulată Atlas Business Event 2024, conferinţa a fost menită să-i înveţe pe antreprenori să-şi conducă afacerile cât mai bine. "În contextul actual, orice decizie pe care o luăm în business este crucială. Avem nevoie de mai multe cunoştinţe şi am optat pentru o educaţie financiară. L-am invitat pe domnul Iancu Guda în mijlocul nostru, să creăm acest context în care să discutăm idei, să împărtăşim probleme, să găsim împreună soluţii pentru ceea ce este acum de actualitate şi să aflăm la ce ne putem aştepta, ca să fim mai buni. Nu neapărat să ne reinventăm, dar să ştim să răspundem mai bine, mai eficient", a declarat Mihaela Masaric (foto), director de vânzări și marketing, respectiv membru în board-ul companiei Cesal by Atlas.
Aşadar, după o succintă prezentare a rezultatelor Cesal în anul 2023, când compania orădeană a livrat 55 de milioane de kilograme de produse şi a furnizat adezivii necesari pentru placarea a 3,6 milioane de metri pătraţi de suprafeţe, reuşind totodată să-şi crească cifra de afaceri cu 25%, scena i-a aparţinut lui Iancu Guda, care timp de aproape două ore le-a vorbit antreprenorilor din sală despre contextul economic european şi românesc, despre contextul economic al sectorului de construcţii şi despre bune practici în business.
"Mâncăm din farfuria nepoţilor"
Prietenos şi explicând pe îndelete fiecare grafic sau tabel din prezentarea sa, de altfel una consistentă, specialistul a explicat că economia României "frânează" pentru că şi consumul este mai temperat, iar asta pentru că oamenii şi-au pierdut din puterea de cumpărare şi din încredere, ţara având probleme de predictibilitate.
"Este multă ceaţă, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm pe loc, ci să conducem preventiv", a spus Iancu Guda. El a explicat şi cum România nu doar a ajuns o ţară foarte îndatorată, ci, mai grav, "mâncăm din farfuria nepoţilor", deoarece împrumuturile nu sunt folosite pentru investiţii, despre cum creşterea economică din România nu este sustenabilă pentru că o treime din venituri merg pe salarii, iar în loc ca Statul să colecteze datorii preferă să impună noi taxe.
La eveniment a participat şi city-managerul Oradiei, Mihai Jurca
În opinia economistului, economia subterană va creşte în perioada următoare în ţară, la fel şi indicele Robor, iar singurul as în mâneca României sunt fondurile europene, pe care autorităţile şi antreprenorii ar trebui să se străduiască să le atragă, mai cu seamă că ele vor fi disponibile doar până în anul 2027.
Guda a prezentat şi cifre care demontează teoriile euro-scepticilor şi care arată că pentru fiecare euro plătit ca şi contribuţie către UE, România a primit înapoi de trei ori mai mult, în contextul în care nu se laudă cu o rată mare de absorbţie a fondurilor comunitare.
Oportunităţi de afaceri
Referitor la sectorul construcţiilor, analistul financiar a analizat cifrele firmelor din acest domeniu de activitate, concluzionând că "în România este loc de creştere, dezvoltare, dar trebuie să reinvesteşti profitul, să fii deschis la fonduri europene şi să fii conştient că bunăstarea creşte pe termen lung dacă şi producem".
Bazându-se tot pe date, Guda a spus că investiţiile în construcţii locative nu sunt prea profitabile, potenţial mai mare având construcţiile inginereşti (infrastructură) şi cele de logistică, aşa cum sunt parcurile industriale. În acest context, el s-a referit şi la Oradea, oraş despre care a spus că este un exemplu pentru construcţii pe bani europeni.
"În România este foarte mult de construit, iar Oradea a construit bine, frumos, şi este un exemplu pozitiv. Sunt foarte multe fonduri europene pe care Oradea le-a atras şi iată o oportunitate pentru sectorul de construcţii. Pe fonduri europene se poate construi foarte multă infrastructură, drumuri de acces, poduri, ceea ce România are nevoie şi este o oportunitate de business pentru mediul privat. Apoi, în România, zona de industrie, de parcuri logistice, a crescut foarte mult şi creşterea va continua, o altă oportunitate. Pe segmentul rezidenţial al clădirilor, cred că reparaţiile la cele existente, izolare şi creşterea eficienţei energetice de asemenea pot însemna oportunităţi pentru companiile din construcţii", a declarat Iancu Guda, îndemnându-i pe antreprenori să-şi reinvestească profiturile, să-şi extindă stocurile, să-şi construiască depozite şi să investească în utilaje şi echipamente.
"Mi-a lămurit multe necunoscute"
Lecţia de educaţie financiară oferită de el, prin intermediul Cesal by Atlas, a fost apreciată de partenerii companiei orădene. Aceştia au mărturisit că le-a fost de folos să-l asculte pe Iancu Guda, dar mai ales să discute cu el, specialistul răspunzând fiecărei întrebări venite din public.
"Subiectul a fost foarte captivant, Iancu Guda este un profesionist în finanţe, cu mare experienţă, şi a venit foarte pregătit pentru acest eveniment. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea, a fost foarte elocventă, ţinând cont de contextul actual în care suntem, şi eu zic că aceste informaţii ne vor ajuta în viitor pentru a ne defini afacerea şi pentru a implementa sfaturile dânsului. M-am simţit foarte confortabil, pentru că mi-a lămurit multe din necunoscute", a declarat Marius Trif, reprezentant al MTM Izolaţii şi Construcţii Bucureşti.
O dovadă că Atlas Business Event 2024 a fost realmente un succes...
(advertorial)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.