URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2021, 18:10

Atracție neştiută la Universitatea din Oradea: cel mai vechi pendul din ţară, care demonstrează cum se învârte Pământul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţini orădeni ştiu, dar într-una din clădirile Universităţii din Oradea pot descoperi cel mai vechi pendul de tip Foucault din România, un dispozitiv experimental, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe.

Pendulul a fost instalat în anul 1964, la inițiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de la acea vreme al Facultății de Matematică – Fizică. Dispozitivul a fost construit chiar în Oradea, la Uzina Înfrățirea.

„Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Pe podeaua deasupra căreia oscilează pendulul este presărat un strat fin de nisip, pe care vârful pendulului desenează o rozetă. La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotație completă, după 48 de ore”, se arată într-un comunicat al Universității.

Pendulul cântărește 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 16 metri. Curioșii pot arunca o privirea asupra „Pendulului lui Foucault” dacă ajung la Universitate şi îl caută în pavilionul B.

„Realizarea acestui pendul este un moment important în istoria fizicii universale, deoarece el este un instrument ce dovedește că pământul se rotește. În corpul B al Universității din Oradea exista acel spațiu generos și m-am gândit că poate fi folosit pentru a instala acolo un astfel de pendul. Sigur, fiecare generație de studenți a avut parte și de o lecție de fizică aplicată, desfășurată la fața locului”, a explicat profesorul Coriolan Rus, ajuns acum la venerabila vârstă de 92 de ani.

În România mai există doar patru asemenea dispozitive. Primul, după cel de la Oradea, a fost realizat abia în anul 2002. Pendulul de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este menținut în stare de oscilație permanentă cu ajutorul unui sistem automat de acționare.

Universitatea aminteşte şi că „Pendulul lui Foucault” este și titlul unui cunoscut roman ce aparține scriitorului italian Umberto Eco. Romanul vorbește despre un plan secret al cavalerilor templieri de a controla lumea. În epoca cruciadelor, aceștia ar fi descoperit cum să controleze anumite energii, denumite „curenți telurici”. Doi dintre cei trei protagoniști ai romanului, mor după ce par să fi ajuns prea aproape de teribilul secret al templierilor. Sursa de inspirație a lui Umberto Eco a fost o scurtă povestire de Jorge Luis Borges. „Codul lui Da Vinci”, celebrul roman scris de Dan Brown a fost inspirat de „Pendulul lui Foucault”. La rândul ei, cartea lui Ioan Petru Culianu, „Jocul de smarald” a fost comparată adeseori cu „Pendulul lui Foucault”.

Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Demonstrează vs. arată?
Nu știam precis cum se învârte și, având o bănuială totuși, aveam nevoie de o demonstrație de confirmare.
Postat 01 August 2021, 19:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON