URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
26 Iunie 2024, 14:57

Atenție, șoferi! Pe DN 76 Oradea - Deva, la ieșirea din Felix, vor fi întreruperi de trafic

Atenție, șoferi! Pe DN 76 Oradea - Deva, la ieșirea din Felix, vor fi întreruperi de trafic sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traficul rutier pe DN 76 va fi întrerupt vineri dimineață de mai multe ori, în reprize de câte 15 minute, a anunțat joi Consiliul Județean Bihor, care precizează că suspendarea circulației este estimată să se întindă pe durata a șase ore.

„Vineri, 28 iunie 2024, între orele 9:00 și 15:00, circulația auto pe Drumul Național 76, la ieșirea din Băile Felix către Beiuș, va fi temporar întreruptă pe ambele sensuri din cauza montării grinzilor la viaductul Inelului Rutier Metropolitan”, a informat CJ Bihor printr-un comunicat dat publicității miercuri.

Administrația județeană arată că „vor fi montate 5 grinzi pe deschiderea de deasupra drumului, iar în momentul în care fiecare va fi poziționată, traficul auto va fi întrerupt complet timp de aproximativ 15 minute”.

Pentru montarea grinzilor, fiecare cântărind 62 de tone, va fi folosită cea mai mare macara din România, de 700 de tone.

Un viaduct spectaculos

Viaductul de la ieșirea din Băile Felix al Inelului Metropolitan de Sud are o lungime totală de 395 de metri, iar până în prezent au fost montate 30 de grinzi din totalul de 40 câte vor fi în total. Viaductul are 8 deschideri, cu câte 5 grinzi la fiecare deschidere.

Inelul Metropolitan de Sud are o lungime de 17 km și va asigura legătura dintre DN1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea – Cluj și DN 79 Oradea - Arad, precum și cu centurile din Zona Metropolitană Oradea, dar și centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

O parte, gata anul acesta

Lucrările pentru realizarea Inelului Metropolitan de Sud sunt împărțite în două loturi. Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care se construiește peste DN 76 la ieșirea din Băile Felix.

Aici, lucrările sunt executate de asocierea Asfamixt (lider), SOPR Asfalt și Dacia Faber. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este de 70,143 milioane lei, fără TVA.

Lotul 2 este cuprins între viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Aici, lucrările sunt executate de Porr Construct, cu un termen de 18 luni, iar valoarea contractului este de 81,688 milioane lei, fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată cu fonduri din Programul Național Anghel Saligny, precum și din bugetele CJ Bihor și Primăriei Oradea.

Lucrările au ajuns la 50% din volumul proiectat, iar cu o săptămână în urmă, într-o vizită pe șantier, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirma că până la finele acestui an va fi deschis circulației un tronson cuprins între Nojorid și Cordău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON