URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2013, 10:43

Atenţie, pericol! Zidurile din contraescarpa Cetăţii se prăbuşesc sub presiunea caselor dinspre Calea Clujului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plimbarea prin şanţul Cetăţii poate fi pe cât de plăcută, pe atât de periculoasă. Porţiuni din zidul de contraescarpă al fortificaţiei au început să se prăbuşească sub presiunea caselor dinspre Calea Clujului. Pentru a evita eventualele accidente, Administraţia Cetăţii a delimitat zona periculoasă şi a montat în şanţul fortificaţiei panouri de avertizare.

"Sub presiunea caselor, în cursul lunii martie, pe partea dinspre Calea Clujului, s-a surpat partea de cărămidă de sub grinda de beton care a rămas suspendată. Ca să putem face reparaţii, imobilele din zonă vor trebui să se retragă cu cel puţin un metru", a declarat Dumitru Noane, administratorul Cetăţii.

Reparaţiile zidurilor fortificaţiei vor fi incluse în cea de-a treia etapă de reabilitare a Cetăţii. "Acolo, ori vom găsi o variantă de finanţare europeană, ori le vom reabilita treptat, tronson cu tronson, din bugetul municipalităţii şi la Consiliului Judeţean astfel încât în 10 - 15 ani să terminăm", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Dumitru Sim, manager de proiect în cadrul primelor două etape de reabilitare a Cetăţii, estimează că zidurile surpate ar putea fi reparate cel mai curând după anul 2014. "Vom căuta o soluţie de finanţare în următorul ciclu bugetar european. Este vorba de foarte mulţi bani. Costurile lucrărilor se ridică undeva la 20 - 22 milioane euro, pentru că implică atât reabilitarea contraescarpei cât şi a patru din cele cinci bastioane şi a curtinelor", a spus Sim.

Construit la începutul secolul XVII, zidul de contraescarpă al Cetăţii se află într-o accentuată stare de degradare. Aceasta a culminat la începutul anilor 2000 cu prăbuşirea în gol a jumătate dintr-o casă dinspre strada Calea Clujului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
aham
sa intelegem deci din articol ca va urma o a iii-a etapa de renovare a cetatii, care e posibil sa fie din 2014 incolo, dar de fapt, nu stim daca va fi sau nu. Corect? Cu alte cuvinte zebra e neagra cu dungi albe, sau alba cu dungi negre.... aham... acum cred ca am inteles....
Postat 06 Iunie 2013, 21:52 de adela
Practici Voodoo- Atentie sporita
Problema Dvs.,d-le Bolojan este ca v-ati pus rau cu toti oradenii, oradeni printre care unii se ocupa si cu practicarea magiei NEGRE (asa cum e si sufletul Dvs. acum) - Voodoo. Starea fizica si comportamentul Dvs. sunt expresia acestor practici..........sunt curios cand vor aparea primele semne la dna Lipoveanu.......la vicele Muresan se poate observa proportiile burdihaniei,care creste pe zi ce trece...... Singura scapare e sa treceti de urgenta la ORTODOXISM si SPOVEDANIE. Noi,oradenii crestini ortodoxi avem rabdare, MAI ASTEPTAM O SCHIMBARE . Dumnezeu sa va lumineze si sa va trimita GRATIA Lui. Doamne ajuta !
Postat 06 Iunie 2013, 16:56 de Crestin ortodox
primar impotent
Ziaristul nu i-a tras cumva o palma derbedeului care pozeaza in primar, dupa ce acesta a spus ca va rezolva problema in 10-15 ani?
Postat 06 Iunie 2013, 16:13 de AB
SPAGA la Institutia Arhitectului Sef - LIPOVEANU
Domnule Primar Bolojan, cine sunt proprietarii imobilelor construite pe marginea santului Cetatii ? Acolo , se pare ca nu se pune problema exproprierii ! DE CE ? Cine a permis autorizarea acestor constructii,in totalul dispret fata de normele impuse celorlalti oradeni ? Iacata, ca pentru PILOSII SISTEMULUI se poate ORICE ! Interes sau SPAGA, cum se poate denumi aceasta situatie D-na LIPOVEANU ? Domnu Primar BOLOJAN ,LUATI MASURI i - SPAGA este DOVEDITA si numai prin imagini !.... cine nu are orbul gainii . Judecati cu aceeasi masura domnule BOLOJAN,exact ca si in cazul Bente !.....sau aveti masuri diferie....Oricum,pentru Lipoveanu aveti nevoie de avizul Securistilor si Procurorilor Mafioti de la Parchet.
Postat 06 Iunie 2013, 15:01 de xyz-q
Autorizatie?
Din cate vad eu sunt acolo si constructii noi, etajate. Cine i-a dat autorizatia de constructie?
Postat 06 Iunie 2013, 12:11 de Nume
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON