URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2010, 17:01

Atenţie la ce mâncaţi! Mozzarella albastră a ajuns şi în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siuguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL, că în cursul zilei de vineri, inspectorii DSVSA au ridicat din cinci magazine orădene mozzarella care, la contactul cu aerul, se făcea albastră. "Am primit sesizarea de la Bucureşti miercuri seară. Au fost identificate 20 kilograme de mozzarella albastră, la un depozit alimentar din Oradea. În cursul zilei de joi, am descins la depozitul respectiv, iar vineri am găsit şi cele 5 magazine în care fusese distribuită brânza", a afirmat dr. Budău.

Potrivit acestuia, până la descinderea inspectorilor sanitari, majoritatea cantităţii de mozzarella albastră a ajuns la consumatori. Totuşi, 1,7 kg de brânză a fost retrasă din vânzare şi sigilată, fiind trimisă la distrus, la Protan. "Deocamdată nu au fost semnalate probleme în rândul populaţiei. În perioada următoare, vom verifica depozitele de produse lactate şi derivate, iar depozitul de la care a fost ridicată cantitatea de mozzarella va fi controlat săptămânal. Dacă mai apar cumva loturi, vom lua probe, să vedem care va fi situaţia", a conchis Budău.

Scandalul cu mozzarella albastră a pornit săptămâna trecută, când autorităţile italiene au retras de pe piaţă circa 70 de mii de role de brânză care devenea albastră la contactul cu aerul. Ministerul Sănătăţii de la Roma a alertat Comisia Europeană în legătură cu o posibilă contaminare.

Brânza suspectă a fost fabricată în Germania pentru o companie italiană, iar testele iniţiale efectuate de un institut arată că schimbarea culorii este provocată de o bacterie.

Experţii afirmă însă că nu trebuie exclusă prezenţa cuprului, nichelului sau a plumbului în laptele din care a fost făcută brânza sau în soluţia folosită pentru conservare. În 2008, câteva ţări europene au interzis, pentru scurt timp, brânza italiană mozzarella în urma temerilor unei contaminări cu dioxină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Preventie eficienta (si ...netaxata): Studiati zilnic pe Internet "RASFF-portal"!
I. "Potrivit acestuia [n.a. dr. Budau], până la descinderea inspectorilor sanitari, majoritatea cantității de mozzarella albastră a ajuns la consumatori." 1. Notificarea de alerta rapida nr. 2010.0746, a fost data pe 9 iunie 2010. A fost trimisa inclusiv și României (prin ANSVSA). Pana pe data de 24 iunie dl. Budau & co ce au pazit? Stimulentele, ...din amenzi? 2. In perioada: 9-24 iunie, ce cantitate de mozzarella alterata (origine Germania), a fost vândută, dl Budau? 3. Cu atâția specialiști "numiți politic", dotare materiala s.a., de ce nu ați reacționat conform procedurilor RASFF (de alerta rapida)? Chiar dacă, unii, de la București, (poate ca) v-au informat cu întârziere, nu sunteți competenți ca sa accesați: "RASFF-portal"? Daca nu, rugați-i pe studenții voștri, de la Facultatea de Protecția mediului! II. Pe acești "competenți portocalii", cine ii amendează/atinge la stimulente? 1. Sa va dam și baza legala? PS Calificativ activitate RASFF: +nesatisfăcător!
Postat 26 Iunie 2010, 20:54 de stefan
pt kaboom.
lol. bestiala, postarea.
Postat 26 Iunie 2010, 18:35 de aurel
mozzarrell
Albastra parca mai merge! Daca se facea portocalie, era chiar grav!
Postat 26 Iunie 2010, 18:16 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON