URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2020, 15:47

Atenție, dacă mergeți la munte! Zăpadă prea puțină pentru schi în siguranță pe pârtiile din Bihor

Atenție, dacă mergeți la munte! Zăpadă prea puțină pentru schi în siguranță pe pârtiile din Bihor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiţi cu băgare de seamă dacă urcaţi zilele acestea la munte! Salvamontiştii atrag atenţia că, cel puţin în staţiunile din Bihor, zăpada este prea mică pentru a schia în condiţii de siguranţă, drept pentru care mai mulţi turişti au avut nevoie de ajutor.

Potrivit salvamontiştilor, în Munţii Apuseni, la altitudinile de 1000-1200 metri nu a mai nins în ultimele zile.

"La Vârtop, pe pârtia de pe partea judeţului Bihor e puţină zăpadă, circa 25 de centimetri. Pentru pârtia Piatra Grăitoare e insuficientă, aşa că administratorul pârtiei (Prinăria Nucet – n.r.) nu i-a dat drumul. E plin de piatră. Funcţionează instalaţia, dar pârtia nu. Tot aici, pe partea judeţului Alba, pârtia mică este utilizabilă pentru că administratorul a pus şi zăpadă artificială. Pârtia mare de pe Vârtop nu e ideală pentru schi, e mai mult neagră decât cu zăpadă. Singura diferenţă e că, fiind o pârtie mai veche, e vegetaţie, dar au fost destul de multe intervenţii ale colegilor din Alba", a declarat, sâmbătă, BIHOREANULUI şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

În ce priveşte staţiunea Stâna de Vale, acesta a precizat că infrastructura pentru tubing funcţionează. Pârtia de schi poate fi folosită în limite minimale.

Salvamontiştii bihoreni au fost solicitaţi să intervină în ultima perioadă în special în cazul unor accidente la săniuş sau schi, cele mai multe "încercări ratate".

"Degeaba li se spune oamenilor să nu meargă fiindcă nu sunt condiţii. Au fost câţiva turişti care s-au aventurat şi fie au coborât cu schiurile în spate, fie au forţat şi au căzut. Majoritatea au avut plăgi şi contuzii", a mai precizat şeful Salvamont.

Acesta a ţinut să precizeze că în staţiuni e haos în special din cauza conducătorilor de ATV indisciplinaţi. "Ar trebui ghicită o formulă locală, să stabileşti un anumit traseu... E plin de oameni fără cască, unii sunt fără echipament de protecţie, unii sunt mai echipaţi, alţii mai puţin. Am avut multe incidente cu ATV-işti. La un moment dat se va termina foarte urât", a spus Pinter.

Salvamontiştii bihoreni îi îndeamnă pe turişti să fie atenţi dacă se aventurează pe munte în această perioadă. De vineri până sâmbătă, în prima parte a zilei, salvatorii din toată ţara s-au confruntat cu "un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave", după cum arată pagina de Facebook a Salvamont. 

"Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile", arată mesajul salvatorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON