URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2020, 15:21

Atac la conturi: Trei escroci din Oradea au fentat securitatea BCR, păgubind clienţi posesori de carduri

Atac la conturi: Trei escroci din Oradea au fentat securitatea BCR, păgubind clienţi posesori de carduri ESCROCI REINVENTAŢI. Poliţiştii au început urmărirea penală împotriva a trei persoane, cărora nu le-au făcut publice numele. BIHOREANUL i-a identificat totuşi pe doi dintre ei, Hamza András (stânga) şi Carol Struţ (dreapta). Crescuţi în centre de plasament, ambii au fost prinşi în trecut colectând ajutoare pentru copiii sărmani în propriile buzunare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BCR a fost păcălită de trei escroci din Oradea care au golit conturile unor clienţi profitând de o breşă de securitate în procedura de livrare a cardurilor. Pungaşii au furat datele păgubiţilor şi au cerut în numele acestora să li se trimită la domiciliu carduri noi în locul unora care le-ar fi fost furate, dar la alte adrese decât cele din contracte, unde curierii le-au predat fără nicio verificare a identităţii.

Trei orădeni au furat datele unor persoane cu handicap din grija Asociaţiei Alsterdorf, lăsându-le apoi fără banii păstraţi în conturile de la Banca Comercială Română.

S-a întâmplat anul trecut, iar frauda a fost posibilă din cauza unei breşe de securitate în procedura de livrare a cardurilor la domiciliu, realizată prin firme de curierat. "Am reclamat situaţia furnizorului de servicii de curierat şi am întărit securitatea la identificare", se apără reprezentanţii BCR, care au depus o plângere pentru înşelăciune la Poliţia Oradea...

Lăsaţi fără salarii

Frauda a fost descoperită de reprezentanţii Asociaţiei Alsterdorf în februarie 2018. "Sunt 5 persoane cărora le-au dispărut aproximativ 17.000 lei. În total, însă, sunt 8 cărora le-au fost atacate conturile, adică li s-au blocat cardurile", a explicat BIHOREANULUI Emil Cuc, directorul ONG-ului care încă din 1990 a preluat copii cu dizabilităţi psihice din centre precum cel din Cighid, ocupându-se de reintegrarea lor socială. "Când i-am preluat, pe fişele lor scria "nerecuperabil". Acum majoritatea lucrează şi se întreţin singuri", spune Cuc.

În zilele de salariu, asistenţii sociali ai asociaţiei îi însoţesc pe tinerii aflaţi în grija lor pentru a-i ajuta la plata utilităţilor, a chiriei şi la cumpărături. "Atunci, în februarie, am descoperit că în cazul a 8 persoane cardurile erau blocate", spune Cuc.

Alertaţi, asistenţii i-au însoţit pe tineri la bancă, să afle de ce. "Ni s-a spus că toate cele 8 persoane ar fi solicitat alte carduri, ceea nu era posibil, pentru că actele lor de identitate sunt la asociaţie. Verificând conturile, am descoperit că unora le-au dispărut şi banii. Am anunţat Poliţia".

"Filantropii"

Poliţiştii au descoperit că escrocii sunaseră la bancă în numele titularilor conturilor, cerând anularea cardurilor pe motiv că le-ar fi fost furate, dar şi emiterea altora, indicând propria adresă şi numărul lor de telefon. Apoi, imediat ce le-au fost trimise noile carduri, i-au lăsat pe oameni cu conturile goale.

Anchetatorii i-au dibuit pe escroci, începând urmărirea penală împotriva a trei persoane ale căror nume nu au fost făcute publice până acum. BIHOREANUL a aflat, însă, că doi dintre ei sunt Hamza András şi Carol Struţ, care au mai fost în atenţia poliţiştilor. În decembrie 2017, BIHOREANUL arăta că sub paravanul unei fundaţii caritabile inventate, "Oradea Donează", Hamza colecta sponsorizări de la VIP-uri, folosind apoi în interes propriu banii şi bunurile. Iertat atunci, după un an a recidivat, cooptându-l şi pe un amic, Carol Struţ, şi mutându-şi "operaţiunile" în Salonta.

Cum a obţinut Hamza datele victimelor? "A locuit la noi, la Fundaţie, într-un apartament, şi a mai făcut prostii. Fura telefoane, îi păcălea pe unul, pe altul, să-i împrumte bani şi nu mai returna datoria. Acum le-o fi cerut datele, cine ştie ce le-a spus", zice directorul fundaţiei, care adaugă că în parte vina aparţine şi băncii. "Nu e normal ca un curier să intervină în relaţia client-bancă. În aceste cazuri e clar că la predarea plicurilor cu carduri, curierii nu au verificat identitatea destinatarilor", spune Cuc.

Alertă la BCR

În faţa BIHOREANULUI, Hamza a negat acuzaţiile. "Aruncă vina pe mine pentru că am plecat de la asociaţie. Am fost şi la Poliţie, le-am spus că n-am făcut nimic. Am sunat, într-adevăr, la bancă, o singură dată, dar omul era lângă mine. El a luat cardul şi a scos banii, dar nu mai recunoaşte", susţine el.

Cert e că după cazul de la Oradea BCR susţine, prin purtătorul de cuvânt Ionuţ Stanimir, că şi-a revizuit procedurile de identificare în cazul apelurilor telefonice, luând măsuri pentru a evita asemenea fraude. "Am întărit securitatea la identificare şi am solicitat firmei de curierat să respecte procedura de identificare a beneficiarului înainte de predarea coletului. Dovada e că la încercările ulterioare tentativele nu au mai avut succes", explică  Stanimir.

Concomitent, spune acesta, banca a înaintat Poliţiei propria plângere, cerând clarificarea modului în care informaţiile clienţilor au ajuns în posesia unor străini. "Sursa problemelor este, de fapt, accesul la aceste informaţii. Trebuie clarificat cine, cum şi în ce condiţii le-a furnizat", spune Stanimir, explicând că abia după finalizarea anchetei "se vor putea stabili responsabilităţile şi cursul procedurilor de despăgubire". Până atunci, clienţii rămân cu paguba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Re: excalibur
Bihoreanul nu dă dezmințiri. Spală pe jos cu "suspecții" ... apoi, când se dovedește sau se află că "lucrarea" e la comandă (politică sau comercială, după caz), mai scuipă odată cu "?!?" ca să nu pară că e vorba de mercenariat și/sau oportunism !?! Acum, legat de acești "escroci", chiar dacă legislația le interzice moral sau deontologic să dea nume ... la Bihoreanul se mizează că respectivii nu își vor permite financiar să reacționeze printr-un proces. Bihoreanul forțează "nota" până când cineva o să reacționeze altfel ... după care iar o să treacă o perioadă când va sta ca struțul, cu capul îngropat !?!
Postat 09 Ianuarie 2020, 18:34 de CrisDumi
RE: Re: excalibur
CrisDumi, am impresia că și tu ești un ”imaculat” din ăsta cu care am spălat pe jos. Nu cumva ai făcut și ceva pușcărie?
Postat 10 Ianuarie 2020, 01:32 de Florin Ciucas
Discretie maxima
Corect ar fi sa publice situatia asa cum este,cu toate datele,nume,prenume,CUI.Asta e job-ul presei.Daca instantele vor dovedi nevinovatia,sa fie una,doua dezmintiri care sa spele reputatia omului,firmei.E mult mai greu sa vezi vreo legatura intre 1206 si 1260,aci pe forum.Asa e cind te nasti din (n)ou.Mai trainic si mai frumos...
Postat 09 Ianuarie 2020, 10:32 de excalibur
recividist ori ba..
@sss - de departe mine gandul ca ceea ce au facut 'allegedly' sa fie iertat (si vorba ta, cand mai si furi de la oameni cu probleme paca e si mai nasol, desi furtul e furt si aici ar trebui sa se opreasca comparatiile), dar tot nu scuza ca JB au publicat numele lor fara ca sa fie o declaratie de presa oficiala din partea politiei. Iar daca sunt recidivisti, eu sunt ferm convins ca se pot aresta preventiv pentru 30 de zile ca sa-si nu continue, eventualele, actiuni ilicite, respectiv nu intra in atributiile presei sa publice informatii despre o ancheta care este in derulare. Esti de acord? PS: draga webmaster sau sysadmin te-as ruga sa parsezi calumea comentariile astea, cu sppatiere si toate cele sau macar sa-mi oferi un shortcut la cum mi-as putea formata un comentariu, pentru ca momentan tot textul pe care-l scriu pare ca si cum ar fi fost vomitat pe pagina.
Postat 09 Ianuarie 2020, 09:33 de my2eurocents
excalibur
Poate găsești o legătură, între ei, BCR și Bolojan ::::::)))) doar așa pt noi proiecte ::::)))))
Postat 09 Ianuarie 2020, 01:13 de sandu1260
Până atunci, clienţii rămân cu paguba...
Ne-am linistit,ce sperietura...era cit pe ce sa piarda erste ceva maruntis...daca nu erau clientii vinovati
Postat 08 Ianuarie 2020, 23:30 de excalibur
Excroci recidivisti.
Foarte bine ați făcut ca a-ți publicat numele e posibil sa facă și alte victime și sa ne putem feri de impostori plus ca nu sunt la prima abatere asa că lăsați-ne cu maratoanele și guilty nu va e rușine sa furați din conturile sarmanilor mai ales ca și voi ați crescut tot acolo deci cunoașteți greutățile și acum veniți cu guilty și un guilty strângeți fonduri pentru sărmani și le băgați în propriile buzunare la munca nenorociților nu la smechereli. Sigur și banca are vina ei.
Postat 08 Ianuarie 2020, 19:35 de sss
vinovati pentru ca a decis presa ?
De obicei cand se publica un caz de genul, vine cu surse oficiale citate. Unde-s sursele respective acum? Gata, X si Y sunt vinovati.Pentru ca asa a decis presa? Pentru ca nu gasesc aici nimic oficial. Si atunci e etic sa dai nume si poze, sa faci pe judecatorul, in mod public? Slabi ziaristi...
Postat 08 Ianuarie 2020, 17:35 de vlad1pv
publicarea numelor suspectilor inainte de concluzionarea anchetei?
Cum intreaba si titlul, de ce anume ati simtit nevoia sa faceti munca de detectiv pentru aflarea numelor celor 2 suspecti? Nu exista prezumtia de nevinovatie sau cum i se zice peste ocean 'innocent until proven guilty'? Daca cumva ati gresit si ati publicat niste nume gresite? Las aici un caz mai faimos cand minunata presa (sau un anumit site pe numele lui reddit) a reusit sa distruga viata catorva oameni https://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Marathon_bombing#Conflicting_reports. Un alt exemplu si mai recent ar fi cu violatorul din Manchester, al carui nume nu s-a publicat decat in momentul in care a fost gasit vinovat. Pe acelasi principiu ca si cel mai sus mentionat. Voi faceti investigatii de genul, publicati nume si va mai mirati ca dati apa la moara sobolanilor din PSD cu lupta lor 'pentru justitie'. Ar fi frumos sa redactati numele si sa lasati organele abilitate ale statului sa-si face treaba. Si daca cumva se intampla ca aceste autoritati sa stagneze cu investigatia (sa nu uitam totusi cine-i investigheaza), poate si poate, atunci puteti publica mai multe detalii.
Postat 08 Ianuarie 2020, 16:12 de my2eurocents
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON