URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2023, 11:45

Astăzi, lansarea unui număr triplu al revistei „Familia”, la librăria Humanitas Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Redacția revistei Familia invită cititorii joi, 19 octombrie, începînd cu ora 17, la librăria Humanitas Oradea, la o întîlnire casual prilejuită de apariția celui mai recent număr, unul triplu, de colecție, construit în jurul unui foarte consistent dosar de proză care reunește autoare și autori din generații diferite, debutați sau nedebutați în volum, la început de drum sau cu experiență, locuind în România sau stabiliți în alte țări, toți însă scriind o proză de cea mai bună calitate.

În același număr semnează un foarte interesant eseu despre limitele responsabilității estetice scriitorul și traducătorul Iulian Bocai. Cu poezie sînt prezenți Alin Dobai și Raul Cozlean. Tînărul poet maghiar Závada Péter, prezent de curînd la Oradea ca invitat al ediției a V-a a clubului de lectură Pragul Vaida, oferă cititorilor un grupaj de poeme în traducerea lui Mihók Tamás.

Andrei Zbîrnea își continuă rubrica Discografic cu un articol despre „love metal”, curent muzical ilustrat aici prin parcursul lui Ville Vilo de la proiectul H.I.M. din anii 2000 și pînă la actualul VV. Marius Chivu scrie la rubrica sa Flashbook despre volumul de proză scurtă al lui Romain Gary Păsările se duc să moară în Peru. Al. Cistelecan, Ioan Moldovan, Florin Ardelean, Alex Moldovan, Magda Danciu, Alexandru Seres, Alexandru Jurcan sînt prezenți, de asemenea, cu rubricile deja de tradiție, așteptate lună de lună de cititori.

Cronici literare, despre cărți recente de Ana Blandiana, Andrei Vornicu, Adrian Majuru, semnează Dan-Liviu Boeriu, Andreea Pop și Alexandru Lamba, iar Amalia Cotoi și Iulia Nedea iau în discuție apariții editoriale semnate de Rachel Cusk, respectiv Aleksandra Litvina.

Numărul este ilustrat cu fotografii realizate de Adrian Căpușan, despre care Florin Șipoș scrie, în articolul său, că este un „autodidact, născut în Cluj, dar orădean prin adopție, [care] documentează o realitate secundă sensibil mai decontextualizată decât cea a colegilor său de breaslă din România”.

Evenimentul va fi completat de lecturi expresive și ingenios alese asigurate de actorii Oana Serena Secară și Ionuț Șerban.

Revista Familia poate fi cumpărată din rețelele naționale ale librăriilor Humanitas, Cărturești și Librarium, de la librăria independentă „La Două Bufnițe” (Timișoara) și de la chioșcurile de difuzare a presei din Oradea. De asemenea, doritorii pot plasa comenzi online pe carturesti.ro și cartepedia.ro.

Pagina evenimentului: Lansare „Familia” nr. 7-8-9/2023

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON