URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2024, 09:11

Asfalt și pe centura Biharia, a cincea construită în Zona Metropolitană Oradea de Consiliul Județean Bihor (FOTO)

Asfalt și pe centura Biharia, a cincea construită în Zona Metropolitană Oradea de Consiliul Județean Bihor (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început să toarne primul strat de asfalt și pe centura Biharia, unde stadiul lucrărilor a depășit 60% din volumul proiectat, a informat joi Consiliul Județean Bihor cu privire la noul drum de 5,6 km care va ocoli localitatea.

Șoseaua de centură va avea și o pistă pentru bicicliști și va fi finalizată anul viitor.

În total 8,7 km

În paralel cu începerea așternerii primului strat de asfalt, arată administrația județeană, se lucrează și la alte elemente de infrastructură, precum șanțurile betonate și podețele, menite să asigure o mai bună drenare și protecție a drumului.

De asemenea, potrivit CJ Bihor, lucrările sunt într-un stadiu avansat și în ce privește pista pentru bicicliști aferentă centurii Biharia, aici lucrându-se la realizarea balastului stabilizat, operațiune premergătoare asfaltării.

În același proiect pentru construirea centurii Biharia este cuprins și un drum de legătură între aceasta și localitatea Paleu, pe care a fost așternut stratul de piatră brută, iar pe anumite porțiuni, atât pe drum, cât și pe pista pentru bicicliști, s-a turnat deja stratul de balast.

Începute la finele lunii octombrie a anului trecut, lucrările pentru centura Biharia (de 5,6 km) și pentru drumul de legătură cu Paleu (de 3,1 km) sunt executate de asocierea firmelor Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group contra sumei de 66,36 milioane lei (cu TVA), iar constructorii au la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lucrărilor.

5 din 7 în Zona Metropolitană Oradea

Potrivit CJ Bihor, centura Biharia va fluidiza traficul la ieșirea din Oradea spre Marghita și Satu Mare, va reduce numărul accidentelor pe DN 19 și va diminua poluarea în localitatea Biharia.

După centurile Oșorhei, Nojorid, Sânmartin și Sântandrei, centura Biharia este cea de-a cincea construită de CJ Bihor în Zona Metropolitană Oradea.

În județ a mai fost dată deja în folosință o a șasea centură, cea din Aleșd, iar vineri este programată deschiderea circulației și pe a șaptea, cea din Beiuș.

Concomitent, CJ Bihor construiește o centură metropolitană a Oradiei prin partea sudică a orașului, cu o lungime de 17 km, pentru ocolirea localităților Nojorid, Sânmartin, Băile Felix, Băile 1 Mai și Oșorhei, legând totodată șoselele naționale DN 79 Oradea – Arad, DN 76 Oradea – Deva și DN 1 Oradea – Cluj. Inelul Metropolitan de Sud va fi deschis integral circulației în primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON