Tot mai multe studii confirmă că drumeţiile în natură sunt un bun medicament împotriva stresului şi anxietăţii. Adesea, însă, o simplă ieşire la iarbă verde se poate lăsa cu nervi, pentru că nu toţi "vecinii" de platou dovedesc respect faţă de semeni şi de natură şi dau muzica la maximum, acoperind orice tril reuşit. Un comportament nedorit, pe care autorităţile nu-l pot corecta...
Gălăgie în voie
Vară de vară, în zonele montane apar aceleaşi probleme: la sfârşit de săptămână, pe un platou uşor accesibil sau într-o poiană se adună petrecăreţi cu chef de distracţie, din boxele cărora "bubuie" muzica. Cei care ar vrea să asculte doar sunetele naturii trebuie să-şi pună pofta-n cui...
"Nu aş spune că este un fenomen, dar se întâmplă mai des decât ne-am dori. Primim sesizări din zonele accesibile pentru turişti, cum este platoul Glăvoi", spune Alin Moş (foto), directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni.
Dacă în Glăvoi ar fi un camping amenajat şi autorizat, aşa cum le cere APNA primăriilor care au terenuri acolo de ani de zile, poluarea fonică ar fi interzisă prin regulament. "Noi am încercat să impunem limite de zgomot în planul de management al parcului, dar la Ministerul Mediului ni s-a spus că exced cadrul legal", zice Moş.
Alungă animalele
Oricât ar părea de ciudat, nicio lege din România nu prevede un nivel maxim de decibeli care să se-audă într-o arie protejată, deşi este lesne de înţeles că gălăgia deranjează nu doar turiştii, ci şi animalele şi păsările ocrotite.
"E greu de cuantificat în ce măsură sunt deranjate, pentru că pur şi simplu pleacă de-acolo. Condiţia este să aibă habitat asemănător unde să se ducă", spune Paul Iacobaş (foto), directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele ariei Pădurea Craiului, care recent a primit sesizări de gălăgie din zona cătunului Runcuri, comuna Roşia. "Nu avem ce face, pentru că zone de linişte sunt definite doar în rezervaţiile ştiinţifice şi doar acolo se pot da amenzi", zice el.
Specialiştii consideră că, pentru toate ariile protejate, legea ar trebui să stabilească un nivel de gălăgie maxim admis, iar comisarii de mediu să aibă aparatele cu care să facă măsurători, apoi să dea amenzi. Ca toţi cei care urcă pe munte să înveţe să asculte liniştea naturii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.