URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2024, 12:39

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi?

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi? DAR DIN DAR. Ajunse la gunoi, jucăriile vechi sunt greu de reciclat, pentru că sunt făcute din mai multe tipuri de plastic, iar adesea și cu alte feluri de materiale. Dacă nu pot fi dăruite unor copii mai puțin norocoși, se aruncă în pubela neagră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă şi să cunoaştem deşeurile şi felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.

Ca să nu rămână cu deşeurile neridicate, orădenii ar trebui să acorde atenţie regulilor de colectare separată. Cu reciclarea nu e de joacă...

Lemnul tratat, la rezidual

Cenuşa creează întotdeauna probleme. Într-o definiţie scurtă, cenuşa este lemn ars, iar dacă rămurelele pot ajunge în pubela dedicată deşeurilor biodegradabile, unii orădeni cred că şi cenuşa trebuie să o arunce tot "la maro". Însă nu este aşa! Ea e de fapt un deşeu rezidual care se depozitează în pubela neagră, deoarece, prin ardere, se emite gudron, care este nociv pentru mediu şi nu poate ajunge în compost.

În schimb, lemnul nears, mărunţit, tocat sau rupt în surcele, este un deşeu biodegradabil care se poate transforma în îngrăşământ vegetal dacă este aruncat în pubela maro sau în compostor. Atenţie, regula este valabilă doar pentru lemnul "curat", nu şi pentru cel tratat (vopsit, lăcuit, îmbibat cu alţi compuşi chimici), care e un deşeu rezidual ce se aruncă în pubela neagră.

Game over

Chiar dacă sunt realizate din materiale organice, ca bumbac sau bambus, scutecele şi alte produse de igienă (absorbante, tampoane, discuri demachiante) sunt şi ele deşeuri reziduale. De altfel, orice obiect îmbibat în lichide cu potenţial bacterian se depozitează în recipientul negru. 

O greşeală comună, dar nu la fel de gravă, este depozitarea jucăriilor în pubela galbenă. Deşi sunt realizate din plastic, multe dintre jucării au şi baterii care pot contamina mediul deoarece, în urma lovirilor, există riscul ca substanţele din ele să se scurgă. Locul bateriilor de orice tip e în centrele speciale de colectare sau zonele dedicate din magazine.

Chiar şi fără baterii, jucăriile nu se pot arunca printre reciclabile, deoarece conţin mai multe tipuri de plastic, iar descompunerea lor este imposibilă cu tehnologiile actuale, aşa că, dacă nu pot fi nici donate, se aruncă în pubela neagră. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un început bun...
... cu acest tip de articol.! Dați încă 100 de exemple pentru a ajuta populația să procedeze corect!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2024, 07:58 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON