URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2017, 09:45

Aruncaţi aici! Orădenii vor putea preda gratuit deşeurile vegetale, reciclabile, mobilierul şi molozul rezultat din construcţii

Aruncaţi aici! Orădenii vor putea preda gratuit deşeurile vegetale, reciclabile, mobilierul şi molozul rezultat din construcţii DIN TOAMNĂ. Platforma cu 12 containere, unde orădenii vor putea arunca gratuit deşeuri, de la cele electrice la mobilă veche ori resturi rămase în urma renovărilor, va fi pusă în funcţiune până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să scape oraşul de depozite clandestine de gunoaie şi ca să stimuleze orădenii să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi RER Ecologic Service amenajează în zona cimitirului municipal un centru de colectare unde cetăţenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice şi chiar resturi din construcţii. O astfel de platformă, amenajată pe cheltuiala RER Ecologic Service, este o premieră pentru România!

Gratis pentru toţi

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, continuă investiţiile prevăzute în planul de 850.000 euro asumat în faţa Primăriei în anul 2015, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020.

Pe strada Thurzo Sandor, la baza pasajului suprateran ce face legătura între cartierul Grigorescu şi strada Atelierelor, o firmă de construcţii angajată de RER va amenaja un aşa-numit punct de colectare selectivă. Aici, orădenii vor putea depune, cu un autoturism sau un autovehicul de mici dimensiuni, orice fel de deşeuri reutilizabile, precum ambalaje metalice, sticle, deşeuri electrice sau electronice, plastic, cutii de carton, lemn, deşeuri din construcţii sau vegetale, dar şi materiale cu conţinut periculos ori obiecte de uz casnic, precum piese vechi de mobilier.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn total, platforma va avea 12 containere. „Depozitarea va fi gratuită pentru toţi locuitorii municipiului”, a precizat viceprimarul Florin Birta (foto) săptămâna trecută, joi, într-o conferinţă de presă. RER va asigura transportul deşeurilor la depozitul ecologic al oraşului, administrat de Eco Bihor, în baza contractului pe care îl are cu Primăria. De asemenea, tot societatea de salubritate va plăti şi angajaţii necesari pentru funcţionarea platformei.

Model pentru alţii

Costurile amenajării sunt estimate la 825.000 lei şi vor fi suportate integral de RER Ecologic Service. Potrivit lui Birta, lucrările vor începe de îndată ce municipalitatea va termina amenajarea unui drum de acces spre terenul de 3.000 mp, adică cel mai probabil la începutul lunii iunie, urmând să le finalizeze la sfârşitul lunii septembrie. „Eu sper că pe 15 septembrie acest punct de colectare va fi funcţiona”, a spus viceprimarul.

Drumul de acces va fi conectat la sensul giratoriu de la baza pasajului suprateran. Amplasamentul şi investiţiile care vor fi făcute de operatorul de salubritate vor reveni municipiului în mod gratuit şi libere de sarcini la expirarea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare încheiat cu RER Ecologic Service.

Birta a mai spus că punctul de colectare va fi un model de bune practici pentru toate oraşele din ţară, Oradea fiind primul municipiu care îşi amenajează o asemenea platformă. Dacă se va dovedi o soluţie viabilă, Primăria ia în calcul să mai facă un astfel de centru şi într-o altă zonă a municipiului. În mod cert, soluţia este binevenită, mai rămâne de văzut cât de receptivi vor fi orădenii...


INVESTIŢII RECORD
Pentru Oradea curată

Planul de investiţii asumat de RER Ecologic Service în 2015 cuprinde investiţii record în salubrizarea din Oradea, în cuantum total de 850.000 euro. Pe lângă platforma pentru colectarea selectivă a deşeurilor, operatorul licenţiat de salubritate şi-a mai asumat amenajarea a 10 puncte subterane, date în folosinţă în decembrie 2016, precum şi închiderea cu sisteme automate a 530 incinte metalice şi alimentarea lor cu energie solară. Până în prezent  au fost închise 449 incinte, celelate 81 urmând să fie echipate până la finalul acestei veri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON