URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2022, 12:00

Artistă pe asfalt: Cine este pictorița care a creat mozaicul citadin din Parcul Libertății din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De acum înainte, Parcul Libertăţii, o zonă verde colorată primăvara de mii de lalele, va avea culoare indiferent de anotimp. 

Artista Roxana Stan a transformat o alee din parc într-o poveste despre viaţă şi spiritualitate, "decorată" cu elemente specifice Oradiei, precum un vultur negru ori simboluri Art Nouveau. "Îmi doresc să transform cât mai multe locuri gri din oraş în zone colorate", spune Roxana. A semnat deja două proiecte urbane "colorate" şi nu vrea să se oprească...

Artist al lumii

Născută şi crescută în Oradea, unde a studiat la Liceul de Arte, Roxana Stan, acum în vârstă de 31 de ani, s-a mutat din oraş când a început studiile de licenţă. A urmat cursurile Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, iar urbea de pe Bega i-a rămas casă. "Am locuit 12 ani în Timişoara şi am lucrat ca freelancer (n.r. - pe cont propriu) în proiecte de design", spune tânăra. 

În aceşti ani, Roxie, cum se semnează artista, a şi călătorit mult, implicându-se în diferite proiecte artistice din străinătate. De departe, cel mai tare a marcat-o experienţa din India, ţară în care s-a dus de două ori, într-o aşa-numită "rezidenţă artistică". Mai mulţi artişti din India, dar şi din străinătate, obişnuiesc să deruleze programe în comunităţi rurale şi sărace din ţară, iar orădeanca li s-a alăturat. 

Prima dată, în 2017, a mers într-un sătuc aproape de graniţa cu Bangladesh, unde a pictat pereţii şcolii primare, oferindu-le un suflu complet nou, iar a doua oară, în 2019, împreună cu alţi 80 de artişti, a schimbat complet faţa unui alt sat, pictând pereţi şi creând instalaţii artistice. "Localnicii erau fascinaţi, le plăcea foarte mult şi ne ajutau", rememorează Roxana.

Pictură pe pereţi

Orădeanca a mai avut proiecte de pictură murală, publice sau private, în ţări precum Tunisia, Italia şi Austria, savurând experienţa transformării unui loc gri într-unul colorat şi viu. "Mi-am dorit să pot face asta şi acasă, la Oradea", zice artista.

În 2021, a avut ocazia aceasta, pentru că, în cadrul festivalului Street Delivery, a fost invitată să picteze pereţii unui punct termic din parcul Petőfi. Împreună cu pictorul orădean Horea Sălăgean, a reprodus grădina Raiului şi scena căderii în păcat a Evei în culori vii, atrăgătoare (foto).

Parcul Petofi Oradea

Lucrarea a fost lăudată de mulţi orădeni, iar feedback-ul primit a convins-o că Oradea are nevoie de asemenea proiecte. "Cel mai rău lucru pentru un artist este să nu primească niciun feedback, să nu aibă nicio reacţie, bună sau rea. Indiferenţa publicului faţă de arta lui este cel mai crunt lucru", spune Roxie. Ea se bucură deopotrivă când lucrările ei sunt contestate sau aplaudate, pentru că ştie că a reuşit să transmită ceva.

"Povestea oricui"

Mutată între timp acasă, la Oradea, Roxana a căutat modalităţi prin care să "coloreze" oraşul. În primăvară, a aflat de programul Bursa Talentelor al Fundaţiei Comunitare Oradea, a aplicat şi a câştigat o finanţare pentru proiectul "Mozaic citadin", prin care şi-a propus să deseneze o alee din parcul Libertăţii.

Timp de şase săptămâni, a transformat aleea într-o călătorie a vieţii, plină de simboluri spirituale şi de elemente inspirate din clădirile Art Nouveau (foto). "Urcând" treptele spre poarta Raiului, orădenii îi descoperă pe Adam şi Eva şi cheile de care fiecare are nevoie. Desenul mai cuprinde ochiul divin, elementele esenţiale ale lumii (focul, apa, aerul şi pământul), un vultur negru care zboară împreună cu un porumbel alb, simbol al păcii, o reproducere a unui chip uman prezentat în basorelief pe Palatul Moskovits, cei doi grifoni care "veghează" în Cetatea Oradea, dar şi moartea ascunsă pe gaura cheii ori clepsidra umanităţii aflată în mâinile divinităţii. 

Alee din Parcul Libertăţi

Curioşii mai văd în desen balanţa care "cântăreşte" bucuriile materiale şi pe cele imateriale, o tablă de şah de mari dimensiuni şi un om împărţit de un înger şi de un demon. "Este povestea oricui", spune Roxie.

Mozaic citadin

Pe lângă că a pictat aleea cu bucuria că poate contribui la înfrumuseţarea oraşului, artista a fost încântată şi de reacţia orădenilor. Unii au vrut să i se alăture şi au desenat împreună cu ea, de parcă aleea era o uriaşă carte de colorat. Alţii au criticat-o pentru treptele în culorile curcubeului, asimilându-le cu o susţinere a mişcării LGBT, ceea ce Roxana respinge, ori faptul că Adam şi Eva sunt dezbrăcaţi, imagine considerată de unii nepotrivită pentru un parc central. "În final, când proiectul a fost gata, cred că toată lumea s-a convins că nu are legătură nici cu comunitatea LGBT, nici cu pornografia", zice artista.

Pe 15 august, Roxana a inaugurat Mozaicul citadin, cum şi-a botezat lucrarea, prilej cu care a organizat şi o serie de ateliere în parc: de făcut bijuterii, de pictură, de origami, de colorat mandale, de şah. "Avem piese de şah de mari dimensiuni şi, dacă sunt doritori, le pot oferi, pentru ateliere de şah. Mi-ar plăcea ca măcar o dată pe săptămână cineva să joace şah aici".

De asemenea, artista visează la un festival de artă stradală pe care Oradea l-ar putea găzdui, iar ea se oferă să-l organizeze. "Am putea aduna zece artişti români, care să facă picturi murale în tot atâtea locuri din oraş. Am pune Oradea pe harta evenimentelor artistice, ar fi interesant şi pentru localnici şi turişti să-i vadă, iar la final am rămâne cu nişte zone colorate, în locul unor zone gri", spune tânăra. 

Roxana speră că autorităţile vor susţine o asemenea iniţiativă şi vor încuraja artiştii să se manifeste în oraş. Ea una ştie că mai are multă culoare de oferit Oradiei... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON