URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2021, 08:03

Arşi cu încălzirea! În prag de iarnă, Termoficare Oradea pregăteşte cea mai drastică scumpire a încălzirii

Arşi cu încălzirea! În prag de iarnă, Termoficare Oradea pregăteşte cea mai drastică scumpire a încălzirii FRIGE! Orădenii se gândesc cu teamă cum vor trece peste sezonul rece. "Greu a fost şi iarna trecută, dar acum e prea de tot. Dacă se scumpeşte încălzirea cu 60%, efectiv n-o să aibă oamenii din ce plăti", spune un pensionar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se anunţă iarnă grea! Cel mai performant CET din ţară, Termoficare Oradea, pregăteşte pentru luna aceasta cea mai drastică scumpire a încălzirii de după prăbuşirea comunismului şi una dintre cele mai mari din ţară.

"Preţul local al gigacaloriei va creşte din noiembrie cu circa 60% pe fondul scumpirii gazului şi a certificatelor de CO2", spune primarul Florin Birta. Suficient cât să dea fiori reci orădenilor...  

Cea mai mare creştere!

Săptămâna trecută a devenit oficial: Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat joi noile preţuri de producţie pentru CET-urile încă funcţionale din ţară. Dacă pentru falimentarul Colterm, care a lăsat trei zile Timişoara în frig, majorarea este de 86%, iar pentru Electrocentrale Bucureşti, unde avariile se ţin lanţ, creşterea este de 86,58%, în cazul exemplului de bune practici pentru România, Termoficare Oradea, preţul de producţie va creşte şi mai mult, cu 95%!

După investiţii de 160 milioane euro într-o turbină care produce şi agent termic, şi curent electric, după racordarea ei direct la reţeaua Transgaz, cu economii de 5 milioane euro pe an obţinute prin eliminarea intermediarilor, după reabilitarea reţelelor primare, care au redus pierderile de la 40% la 26%, ceea ce înseamnă alte economii, de 3 milioane euro pe an, după reabilitarea punctelor termice şi valorificarea apei geotermale, ieftine şi nepoluante, care permite ponderarea preţului final al încălzirii, CET-ul orădean tot este expus la şocuri.

directorul Termoficare, Călin Ungur"Preţul de producţie pentru centralele pe gaz a fost calculat de ANRE la circa 313 lei pe MWh, ca urmare a scumpirii gazului şi a certificatelor de CO2. Cum noi am practicat unul dintre cele mai mici tarife din ţară, de 160 lei/MWh, acesta a urcat acum cu 95%", explică directorul Termoficare, Călin Ungur (foto).

Încălzirea: minimum 272 lei pe lună!

Practic, la fel ca în cazul orădenilor care au centrale individuale pe gaz, preţul încălzirii a explodat, doar că unda de şoc încă n-a ajuns în factura celor 69.500 de apartamente, 3.200 case şi 330 de instituţii publice deservite de CET. "Situaţia va trebui reglementată în prima şedinţă de Consiliu Local din luna noiembrie", avertizează Ungur.

Majorarea tarifului de producţie cu 95% va însemna o creştere cu 60% a preţului final către consumatori. "La preţul de producţie adăugăm tarifele de transport, de distribuţie şi TVA, după care preţul final este ponderat cu gigacaloriile ieftine din apă geotermală", explică directorul.

Potrivit unui calcul aproximativ, dacă în cea mai grea lună din iarna trecută costurile cu încălzirea unei garsoniere de 33 mp utili au fost de 170 lei, iarna aceasta ar putea creşte la 272 lei. Încălzirea unui apartament cu 2 camere, de 48 mp, s-ar putea majora de la 240 lei la 384 lei, iar a unuia cu 3 camere, de 62 mp, de la 315 lei la 504 lei.

Deocamdată, sumele sunt orientative, pentru că preţul plătit de orădean va depinde foarte mult de subvenţia pe care o va acorda, sau nu, Primăria.

"O să trăim din ce rămâne!"

Vestea scumpirii gigacaloriei s-a răspândit ca pârjolul. "S-au scumpit mâncarea, curentul şi benzina. Numai asta ne mai lipsea!", se plânge Eva, proprietara unui apartament cu 3 camere. Femeia, care trăieşte împreună cu soţul din două pensii de circa 1.000 lei, este resemnată: "O să plătim întâi întreţinerea şi medicamentele şi-o să trăim din ce rămâne".

Şocul majorării va fi mare. "O să ne mănânce datoriile pe toţi. Va fi destul să rămâi dator într-o lună, că te-ai îmbolnăvit sau ai avut o problemă, şi n-o să mai poţi ieşi din restanţe", crede alt orădean.

Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii de proprietari din OradeaDe altfel, oamenii au şi început să alerge după ajutorul de încălzire acordat prin Legea 226/2021 privind protecţia consumatorului vulnerabil. "Sunt disperaţi. Dacă anul trecut la 300 de apartamente am avut doar 10 cereri de ajutor pentru încălzire, acum am primit 30 într-o singură săptămână", spune Cristian Ile (foto), administratorul a 18 asociaţii de proprietari.

Până joia trecută, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a preluat deja 200 de cereri completate din cele 2.300 formulare distribuite din 19 octombrie. "Dacă anii trecuţi aveam cam 400 de cereri pe toată iarna, acum ne aşteptăm la 3.000", spune directoarea Anca Grama, convinsă că numărul solicitanţilor va exploda de săptămâna aceasta. "Durează cam două săptămâni până ce oamenii îşi adună toate actele", explică ea.

Goana după bani

directorul financiar al Termoficare Oradea, Nadia HaşScăderea gradului de încasare a facturilor, în prezent de peste 90%, şi implicit a lichidităţilor pentru achiziţia gazului necesar centralei, este cel mai negru coşmar al Termoficare. Chiar dacă are contractat gazul pentru iarnă, CET-ul trebuie să îl şi poată plăti în avans. "Sumele sunt foarte mari. La preţul actual, combustibilul ne va costa peste 300 milioane lei", spune directorul financiar, Nadia Haş (foto).

Deşi lăudată de guvernanţi, Legea privind schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze în sezonul rece 2021-2022 este privită de profesionişti cu scepticism. În fapt, aceasta prevede reducerea TVA la energie termică de la 19% la 5% din ianuarie 2022, iar din noiembrie plafonarea preţului final al curentului la cel mult 1 leu/KWh.

Numai că legea, gândită încâlcit, mai mult încurcă CET-urile. În cazul operatorilor centralizaţi de termoficare, normativul prevede acordarea de sprijin de la bugetul central pentru oraşe, adică acordarea unei subvenţii pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa dintre preţul de achiziţie al gazelor, astăzi de 450 lei/MWh, şi cel plafonat de stat la 250 lei/MWh.

"Bugetul central suportă 100 lei pe MWh, lucru care nu ne ajută. Conform procedurii, fondurile vin de la bugetul de stat în 30 de zile după ce Primăria depune un decont justificativ, or nouă ne trebuie acum bani pentru gaz, nu peste o lună, după ce l-am ars", spune Haş.

"Aşteptăm poziţia Guvernului..."

 primarul Oradiei, Florin BirtaCa o schemă rapidă de ajutor, Termoficare a cerut Guvernului, prin intermediul Primăriei, 70 de milioane lei pentru compensarea pierderilor de pe reţea. "Aşteptăm poziţia Guvernului, care ne-a promis o formă de ajutor. Fără sprijin financiar, toate CET-urile din ţară vor avea probleme mari", spunea la începutul săptămânii trecute primarul Florin Birta (foto).

De acest ajutor va depinde cât anume din creşterea cu 60% a preţului gigacaloriei la 498 lei va fi acoperită de la bugetul local, prin subvenţia care acum e de doar 47 lei, şi cât va trece în sarcina consumatorilor. "Până la şedinţa extraordinară de Consiliu Local din 10 noiembrie, convocată pentru stabilirea noilor tarife, vom afla pe ce ne bazăm", zice Birta.

Cert e că Termoficare se pregăteşte de ce este mai rău. În şedinţa CL de săptămâna trecută, operatorul a obţinut amânarea pentru luna mai a anului viitor a plăţii redevenţei de 24 milioane lei datorate bugetului local şi majorarea liniei de credit convenite cu Raiffeisen Bank de la 30 la 70 milioane lei. Asta, ca să se asigure că, în cazul în care va fi lăsată de izbelişte, va putea trece prin iarnă. Variantă pe care ar trebui s-o ia în calcul şi orădenii...


VEDEŢI DACĂ VĂ ÎNCADRAŢI!
Un ajutor pentru încălzire

Din 19 octombrie, DASO preia cereri pentru ajutorul de încălzire şi suplimentul de energie pentru consumatorii casnici cu venituri mici. Conform Legii 226/2021 privind consumatorul vulnerabil, cele două forme de sprijin se acordă persoanelor cu venituri sub 1.386 lei/lună/membru de familie, respectiv sub 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

Procentul de compensare este de 100% pentru consumatorii cu venit mediu net lunar pe membru de familie sub 200 lei şi scade la 50% pentru cei cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, la 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei, respectiv la 10% pentru persoanele cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

Procentul de compensare se aplică la o valoare de referinţă de 250 lei/lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei/lună la încălzirea pe combustibili solizi şi petrolieri şi 500 lei/lună în cazul energiei electrice.

În cazul consumatorilor deserviţi de CET-uri, valoarea de referinţă este preţul local al energiei electrice facturate populaţiei, care în Oradea încă este de 283 lei/Gcal.

Persoanele cu venituri mici pot beneficia şi de un ajutor suplimentar de 10 lei/lună pentru gaze şi energie termică, de 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi de 30 lei pentru energie electrică.

Orădenii pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire până pe 20 noiembrie, pentru ca acesta să intre în calcul încă de la factura din această lună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Galati, Romania
Primaria Galati a dat 3000 lei, nerambursabili,fara intrebari, fara comentarii, fiecarui imobil legat la CET, ca sa-si monteze o centrala de apartament..."Primăria Galaţi a finalizat regulamentul pe baza căruia locuitorii oraşului care se debranşează de la reţeaua publică de termoficare pot solicita o subvenţie de 3.000 de lei pentru fiecare apartament, pentru a-şi monta o centrală individuală. Primăria municipiului Galaţi a anunţat criteriile pe baza cărora sprijină cetăţenii, în baza deciziei Consiliului Local, pentru achiziţionarea unui sistem alternativ celui centralizat de producere a apei calde şi căldurii. Vă reamintim că aleşii locali au decis renunţarea din acest an la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, motivul fiind acela că bugetul public trebuia să aloce anual sume imense (între 8 şi 10 milioane de euro) pentru a subvenţiona funcţionarea reţelei şi pierderile ["https://adevarul.ro/locale/galati/cum-poti-obtine-subventia-3000-lei-a-ti-pune-centrala-apartament-acte-conditii-necesare-1_5902f8695ab6550cb89e6a1a/index.html]. In Oradea, primaria vine sa-ti numere caloriferele, sa te impoziteze echitabil [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/tu-cum-iti-incalzesti-casa-primaria-ii-chestioneaza-pe-oradeni-despre-instalatiile-din-imobilele-pe-care-le-detin-149570.html]
Postat 03 Noiembrie 2021, 13:56 de excalibur
Pana la urma pe cine spanzuram, cine e vinovat?
Cu cati bani au risipit si risipesc birtinezul&gasca se putea cumpara cate o centrala pe gaz pt. fiecare imobil din Oradea, casa sau ap., mai mult, se putea introduce reteaua de gaz in tot orasul! Si mai ramaneau bani! Da, dar ce facea armata de atarnatori ai penalilor, mergea sa lucreze la privati?!
Postat 03 Noiembrie 2021, 12:33 de ili3
Cum naiba!?
In toata lumea creste pretul combustibililor, iar in Romania nu scade!? Iata un paradox!
Postat 03 Noiembrie 2021, 12:09 de marginan
Redeventa
Cifrele nu prea mai au importanta...de retinut informatia ca : " operatorul a obţinut amânarea pentru luna mai a anului viitor a plăţii redevenţei de 24 milioane lei datorate bugetului local". Deci termoficare taxeaza fiecare oradean cu o taxa inclusa in pretul gigacaloriei, an de an. De aia era gigacaloria scumpa in oradea. Sa facem un calcul: 60.000 apartamente, sa zicem 1500lei incalzirea pe sezon. Rezulta 90.000.000 lei incasati. Din care 24.000.000 lei e REDEVENTA , care se varsa in bugetul pmo. 25% ?? Redeventa e taxa pe care primaria oradenilor o impune oradenilor, via termoficare oradea, pentru ca pmo a accesat fondurile europene, deci racheta si tevile sunt ale ei, bunuri de inventar, termoficare doar exploateaza. Bun, sa fie...Unde e redeventa culeasa din 2016, de cind zboara racheta? 100 milioane?
Postat 03 Noiembrie 2021, 10:06 de excalibur
Nimic nou sub Soare
Boierii cresc dijmele .... Din nou.... 1907
Postat 03 Noiembrie 2021, 08:47 de Iacoviduneamule
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON