URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 31 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2024, 14:02

Aroganţă de februarie. În pieţele orădene au apărut cireşele de import, cu 120 lei kilogramul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pieţele orădene au apărut începând de această săptămână primele cireşe din 2024.

Din Argentina în Rogerius...

Preţul de vânzare al trufandalelor de primăvară „dulci și crocante”, scoase la vânzare pe tarabele din Piaţa Rogerius, este prohibitiv. „Un kilogram de cireşe costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina", a declarat pentru BIHOREANUL o vânzătoare.

Preţul de extrasezon al cireşelor a făcut ca orădenii să cumpere doar de gust, de vreme ce doi pumni de fructe, echivalentul a 250 de grame, costă 30 lei.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (n.r. Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan.

În aceste condiţii, majoritatea clienţilor preferă să aştepte apariţia pe piaţă a cireşelor de Bihor.

De zece ori mai ieftine!

Primele cireşe autohtone din acest an ar urma să apară pe piaţă la sfârşitul lunii mai. „Ce mai probabil, vom ieşi pe piaţă cu primele cireşe pe 25 mai", a declarat pentru BIHOREANUL Attila Vaşadi, pomicultor care cultivă 10 hectare de cireşe în zona Cadea.

Potrivit acestuia, preţul kilogramului de cireşe "locale" va fi la nivelul celui din primăvara trecută, de zece ori mai mic decât cel al cireșelor de import, din extrasezon.

„De câţiva ani, un kilogram de cireşe de mai, vândut în pieţele din Oradea, costă undeva la 10 – 12 lei", a spus pomicultorul.

Tariful ar putea fi influenţat de îngheţurile târzii de primăvară, care ar reduce recolta de cireşe scoasă pe piaţă, provocând eventuale scumpiri. „Să sperăm că nu vor mai veni îngheţuri. Cultura arată bine, mugurii sunt umflaţi, semn că în organismul pomilor a început deja să circule seva. În funcţie de vreme, cireşii vor înflori cel mai probabil în 3 – 4 săptămâni", a spus Attila Vaşadi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cei mai sensibili pomi fructiferi la îngheţurile de primăvară sunt piersicii şi caişii, urmaţi apoi de cireşi. Din acest motiv, mulţi fermieri bihoreni intenţionează să înlocuiască aceste culturi cu meri, peri şi pruni, care înfloresc mai târziu şi astfel sunt mai rezistenţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Apa, aerul și fraierul, nu or sa moară niciodată
Din păcate cine aduc asemenea excremente sunt comercianții, tot aceștia cumpără de la țărani, dar țăranii neavând școală o vinde la ăștia.
Postat 20 Februarie 2024, 21:15 de Sandu2100
@nihil
"Atunci de ce simti nevoia sa scrii adjectivele alea si nu e suficient sa scrii CIRESE, provenienta si pretul?" Poate pentru ca sunt dulci si crocante? Chiar daca vin din cine stie ce tari. Posibil sa te lase sa le gusti. Desi la preturile astea astronomice ma cam indoiesc, nu stiu la ce pret ajunge o singura cireasa. In orice caz, "producatorul local" de portocale, mandarine, banane, struguri si cirese stie ca isi va vinde marfa. Daca nu, as fi curios cat de crocante vor fi dupa cateva zile.
Postat 20 Februarie 2024, 18:45 de Biggie
@Biggie
Si eu sunt om normal si eu prefer sa mai astept. Nu inteleg de ce te inflamezi?
Postat 20 Februarie 2024, 17:22 de nihil
@Biggie
Mai citeste odata, poate nu ai inteles. Ai spus tu singur: asa sunt ciresele crocante si dulci - ca asa sunt ciresele bune, nu stricate. Nimeni nu le vrea stricate. Deci tu scrii pe carton ca vinzi cirese rosii, crocante, dulci...rotunde. Exact asa cum sunt ciresele normale. Atunci de ce simti nevoia sa scrii adjectivele alea si nu e suficient sa scrii CIRESE, provenienta si pretul? Cel mult devine suspect daca simti nevoia sa scrie explicit niste lucruri normale.
Postat 20 Februarie 2024, 17:15 de nihil
pai daca "pulimea" doreste...
de ce sa nu le oferi ceea ce doresc?de ce avem E-uri in mancarea de zi cu zi?ptr ca "pulimii" place "palizerul",place pulpele de pui de la pui ,crescuti cu hormoni si chimicale,injectate cu apa sa traga la cantar.economia mondiala functioneaza datorita "pulimii","pulimea" ne da noua posibilitatea de a zbura la business class,sau privat,"pulimea" ne cumpara noua hainele pe care le purtam si la finalul zilei,aceasti pulacheri sunt fericiti ptr ceea ce au primit in schimb,adica intrigi,polemici,lupte politice...!VA MULTUMESC "pulime"!
Postat 20 Februarie 2024, 17:00 de florea
@nihil
Da, dulci si crocante. Exact asa sunt si ciresele culese din pomul meu in iunie. Ce problema ai cu ciresele crocante? Le preferi pe cele moi, putregaite? Sau te deranjeaza doar adjectivul? Si da, sunt si eu om normal, prefer sa astept si sa le mananc pe ale mele. Dulci si crocante!
Postat 20 Februarie 2024, 16:41 de Biggie
Cirese crocante.
M-a bufnit rasul. Nevoia asta a vanzatorilor de a pune adjective(dulci, crocante etc) fara legatura cu produsul sau care sunt natural caracteristici ale produsului. Despre pret asta e, sunt in extra sezon, bine ca se gasesc. La evenimente si protocoale, in special cele decontate sau recompensate cu cadouri preturile astea aproape ca nu conteaza. Evident omul normal prefera sa se mai abtina cateva saptamani daca tre sa plateasca din portofelul lui.
Postat 20 Februarie 2024, 16:23 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6187 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON