URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2024, 10:35

Armonii de primăvară: Festivalul Primăverii de la Oradea programează șase concerte și recitaluri speciale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu muzică aleasă. Aşa le propune Filarmonica de Stat orădenilor să întâmpine primăvara şi îi îmbie cu suite, concerte şi simfonii scrise de compozitori ca Enescu, Mozart şi Dvořák.

Ediţia din acest an a Festivalului Primăverii cuprinde şase concerte şi recitaluri, printre oaspeţi numărându-se solişti şi dirijori de seamă din România şi, cum deja dictează tradiţia, din Japonia.  

Seri cu Vivaldi şi Mozart 

"Vă invităm cu drag la ediţia a 13-a a Festivalului Primăverii din Filarmonica orădeană! Festivalul Primăverii revine ca un eveniment muzical ce aduce în prim-plan o varietate impresionantă de capodopere interpretate de solişti de excepţie, precum Bogdan Zvorişteanu la vioară, Răzvan Suma la violoncel, Ako Tanaka - soprană, Masato Ohashi la pian, binecunoscutul dirijor Tiberiu Soare şi mulţi alţii", le transmite managerul Carmen Rus melomanilor şi curioşilor. 

Festivalul se va desfăşura în perioada 19-28 martie şi cuprinde un program cu lucrări ale unor compozitori precum Vivaldi, Mozart, Schubert, Puccini şi Gounod.

Arii şi simfonii 

Concertul de deschidere, din seara de 19 martie, va aduce un răsfăţ muzical, sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijor distins cu "Ordinul Coroana României" în Grad de Ofiţer. Pe scenă vor mai urca soprana Ako Tanaka şi pianista Momoko Ando, amândouă sosite din Japonia. Călătoria muzicală va începe cu "Preludiu la unison" din Suita nr. 1 în Do major scrisă de George Enescu şi va continua cu Concertul pentru pian nr. 3 în Do major de S. Prokofiev şi cu arii ca "O mio bambino caro", "Quando me’n vo" şi "Je veux vivre". 

Urmează, pe 20 martie, un recital al Cvartetului Ad Libitum (Remus Azoiţei - vioară, Şerban Mereuţă - vioară, Bogdan Bişoc - violă, Filip Papa - violoncel, alături de Ionuţ Ştefănescu la flaut), în program fiind incluse lucrări de Haydn, Mozart şi Dvořák.

"Primăvara armonică" este intitulat cel de-al treilea concert din festival. În seara de 21 martie, la pupitru se întoarce Tiberiu Soare, iar solişti vor fi violonistul Bogdan Zvorişteanu şi violoncelistul Răzvan Suma (foto), amândoi apreciaţi şi cu cariere bogate. Publicul va putea audia "Fantezia scoţiană" de Max Bruch, Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră de Antonio Vivaldi şi Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

Răzvan Suma

Marea... pe note

Festivalul Primăverii va continua, pe 26 martie, cu o seară dedicată invitaţilor japonezi, căci dirijor va fi Jin Wang, iar solistă Wakana Sogo (vioară). Melomanii se vor bucura de Simfonia "Il giorno onomastico" de A. Salieri, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră scris de C. Saint-Saens şi de Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră de Mozart. 

Soprana Ako Tanaka va fi în prim-planul unui recital din 27 martie, acompaniată, la pian, de Masato Ohashi, cu cântece şi arii din creaţiile lui Puccini sau Gounod şi ale mai multor compozitori japonezi. 

Festivalul va fi închis, pe 28 martie, cu un concert dirijat de Jin Wang, iar solistă va fi Yukako Tamura, la pian. Seara va începe cu "Dansuri simfonice", o lucrare în primă audiţie în România, scrisă chiar de dirijorul japonez invitat la Oradea, va continua cu Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 al lui S. Prokofiev şi se va încheia cu o lucrare celebră: "La mer", semnată de francezul Claude Debussy, care s-a simţit inspirat de valurile mării. Biletele se pot cumpăra de pe acum, inclusiv online (de pe platforma bilete.ro), preţurile pornind de la 15 lei. 

Competiţia baghetelor

Filarmonica Oradea se pregăteşte şi de un alt eveniment muzical important. În perioada 22 aprilie - 2 mai, va găzdui, în premieră, "Orchestra’s Conductor Competition", un concurs internaţional de dirijat, cu numeroşi participanţi din Europa (ţări ca Germania, Italia, Franţa), precum şi de pe alte continente ca America de Nord, America de Sud şi Asia. 

Concursul a ajuns la ediţia a 3-a, primele două fiind găzduite de filarmonicile din Braşov şi Ploieşti. "Este un concept diferit faţă de restul competiţiilor de dirijat de pe mapamond. Nu există un juriu extern, căci juriul este reprezentat de muzicienii din orchestra gazdă", spune dirijorul Cristian Oroşanu, iniţiatorul proiectului. În finală vor ajunge trei dirijori, care vor apărea pe scena Teatrului Regina Maria, într-un concert deschis publicului, ce va cuprinde lucrări de Mozart, Bruch sau Weber. 

În Oradea, iată, primăvara se instalează în armonie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor
    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, pe strazile: Ariesului, Primaverii, Rozelor, Dunarii, Oituz, Magurei, Campului, Danko Pista, Horvath Janos, in data de 7 februarie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 7 februarie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid, tel. 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON