Un incendiu uriaş a cuprins, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Piaţa Cetate din Oradea. Hala veche a fost mistuită de flăcări.
Imaginile transmise BIHOREANULUI de un cititor (foto și video jos) arată că, în jurul orei 2.30, incendiul se manifesta pe o porţiune foarte mare.
Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. "Nu ştim dacă sunt răniţi", a precizat dispecerul, însă a confirmat că flăcările se manifestă pe o suprafaţă întinsă.
UPDATE, ora 02.45: Incendiu de proporţii, fum dens
Din câte se pare, incendiul a izbucnit cu puțin timp înainte de ora 2.
Conform unor martori, la început ar fi fost vizibil doar un fum, care, însă, s-a transformat repede în flăcări, alimentate din plin de vântul puternic de afară.
Focul a cuprins imediat lemnăria veche din hală.
În zonă s-a creat un fum dens, care se vede de la kilometri depărtare.
foto / video: Florin Ciucaș:
Au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri, care intervin cu apă şi spumă, din mai mutlte laturi ale clădirii. La unele mașini apa ajunge cu greutate, semn că sunt probleme de alimentare din hidranți.
De asemenea, la fața locului este prezent şi viceprimarul Mircea Mălan. Acesta a spus că, din fericire, s-a dovedit benefic faptul că municipalitatea a demolat acele construcții și anexe vechi care erau în jurul halei, fapt care, în situația dată, a ajutat la localizarea incendiului. Altminteri ar fi existat riscul - dat fiind vântul puternic - ca flăcările să se extindă către sediul Electrica din apropiere.
UPDATE, ora 3: Mărfurile comercianţilor, distruse
Informaţiile obţinute din teren de BIHOREANUL arată că nu s-au înregistrat victime.
Incendiul pare a fi sub control, însă a ars toată clădirea, cu tot cu tonete, modulele comerciale şi cu mărfurile negustorilor aflate înăuntru.
Nu există pericolul extinderii flăcărilor de la clădirea mistuită către altele din apropiere.
UPDATE, ora 03.30:
Incendiul s-a domolit, însă priveliştea în zonă este dezolantă. Din vechea hală au rămas doar ruinele. Acoperișul s-a prăbușit, iar ceea ce a mai rămas din pereți stă să cadă.
Dacă la începutul intervenției pompierilor cerul era senin și fumul se risipea ușor, lăsând să se vadă detaliile focului care a cuprins locul, după ora 3 a început să plouă, plafonul de nori a coborât, iar întreaga zonă, cu tot cu blocul Cicero din vecini, a fost cufundată într-un fum dens.
UPDATE, ora 3:40: Pagube însemnate
Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, care gestionează pieţele orădene, a confirmat, la fața locului, că nu s-au înregistrat victime.
"La ora 2 m-a sunat administratorul pieţei că Piaţa Cetate, hala veche a luat foc. După ce am ajuns aici, domnul administrator mi-a comunicat că la ora 1.50 bănuieşte că a izbucnit incendiul. Cauza incendiului nu ştiu care a fost. Urmează ca specialiştii să evalueze situaţia", a spus Andrica.
Acesta a spus că cele mai mari pagube sunt ale ADP. "Pagubele materiale cele mai mari sunt ale noastre. În primul rând, sunt vitrinele de lapte, de carne, chioşcurile pe care le-am avut. Şi nu în ultimul rând pierderile sau pagubele sunt şi ale celor care aveau spaţii comerciale şi marfă în piaţă. Dar marfa lor nu era o cantitate foarte mare. Important e că nu sunt victime şi că focul nu s-a extins", le-a spus Andrica jurnaliştilor.
Misiunea este coordonată în teren de șeful ISU Crișana, colonelul Sorin Caba.
În jurul orei 3.30, la fața locului a ajuns și primarul Ilie Bolojan (foto sus), căruia șeful ISU i-a prezentat situația incendiului, care era la acea oră aproape lichidat. Se intervenea încă cu trei autospeciale cu apă și spumă.
Potrivit șefulului ISU, la primele ore ale dimineții, echipele de intervenție plănuiesc să intervină în ceea ce a rămas din hala incendiată. În zonă vor intra excavatoare șenilate care vor împinge molozurile, iar pompierii vor face să dispară și ultimele rămășițe ale incendiului.
UPDATE, ora 4.15: Flăcări stinse
La fața locului au venit, alertați din primele momente ale incendiului, mai mulți comercianți care s-au arătat îngrijorați atât de soarta bunurilor pe care le aveau în modulele și tonetele închiriate de la ADP, dar și de soarta lor, pe viitor, în condițiile în care vechea hală a dispărut cu totul.
Incendiul a fost stins, pe o ploaie tot mai deasă, cauza lui urmând să fie stabilită în urma anchetei specialiștilor.
Pompierii rămân, însă, în obiectiv, pentru a înlătura efectele produse de focul violent, pentru a căuta eventualele focare rămase și pentru a preîntâmpina o eventuală reizbucnire a flăcărilor.
Vom reveni cu informații noi atunci când acestea vor fi disponibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.